Практичен водич

Популационите пирамиди се една од најчестите форми на статистички графикони. Ги викаме пирамиди бидејќи тие традиционално изгледале како пирамиди. Pročitaj više
Во третата епизода на туторијалот за дата новинарството ќе имате прилика подетално да слушнете како да се работи врз обработката на податоците во Excel табели. Pročitaj više

Програмирањето на компјутерите воглавно се смета за егзактна дисцип

Pročitaj više
Познато е правилото дека не постои податочен сет кој е целосно чист. Pročitaj više
Самото дата новинарство е тешко да се дефинира бидејќи е во прашање многу широк поим. Јас сакам да мислам за него како за новинарство кое е потковано со податоци. Pročitaj više
Локалните медиуми во Ерменија станаа сомничави кон патувањата на премиерот откако неговата канцеларија за медиуми објави фотографии, се чинеше дека е во „Голфстрим“ приватен авион, а не во еден од официјалните авиони на владата резервирани за дипломатските патувања. Pročitaj više
Една од најважните карактеристики на успешен новинар е способноста да ги заштити информациите и изворите. Pročitaj više
Интерактивната визуелизација што ја направивме вирално се распространи низ социјалните мрежи и отвори разни прашања: за јавните расходи, за употребата на отворените податоци, за оправданоста на скапите патувања на државните службеници, за ангажирање на приватните авио-компании, итн. Pročitaj više

Важноста на процесот за проверка на фактите во современото новинарство е засебна и опширна тема.

Pročitaj više

Мите Кузевски, основач на Видивака, подготви приказна за тоа како да користат карти за да се збогатат новинарска приказна. Погледнете го видеото за да дознаете повеќе.

Pročitaj više
Додека платформите како Twitter, Facebook и Instagram ја револуционеризираа промоцијата, нивната употреба во полето на истражувачкото новинарство е често со превид – или не е претставена на вистински начин. Pročitaj više
Доколку Data Science, е наука за податоците, ништо друго освен здружена информатика и статистика, Data Art, податковна уметност – авторска постапка заснована врз податоците – би можел да се дефинира како спој на информатика, уметност, дизајн и документаристика. Не постои невин раскажувач; Pročitaj više
Дарко Булдиоски, еден од основачите на блог комуникации.net, кој од 2005 година го следи сето она што се случува и пишува на темата: новите медиуми ви го донесуваат нашето прво едукативно видео. Pročitaj više