Decentralizirane news platforme – budućnost održivog novinarstva

23.04.2019. / 11:12
Share
Blockchain journalism
Blockchain journalism
Blockchain journalism

Utjecajem blockchaina pojavili su se i novi koncepti u novinarstvu. Jedan od njih je i blockchain journalism. Ovaj koncept ponajviše se veže uz novu generaciju blockchain journalismstartupa koji se temelje na blockchaintehnologiji i kripto-ekonomiji. U ovome članku bit će predstavljeni neki od poznatiji. Ono što je ovim startupima zajedničko je želja da opet zažive izvorne vrijednosti novinarstva, borba protiv lažnih vijesti i pravo društva na činjenice i istinu.

CIVIL

Jedan od trenutno najpoznatijih startupa je Civil- startup koji postoji nešto više od dvije godine (osnovan je 2016.). Matthew Iles, osnivač i CEO Civila je potaknut krizom koja prati ovu profesiju, odlučio pokrenuti startup koji bi mogao riješiti brojne probleme koji danas negativno utječu na novinarstvo. Kao ključne probleme s kojima se novinarstvo danas suočava izdvaja eru lažnih vijesti, društvene aspekte ljudi koji zapravo više ne znaju kome i u što vjerovati te problem krađe sadržaja. Upravo zato je Civil sklopio partnerstvo s Associated Presskako bi im pomogao  pratiti kretanje članaka putem mehanizma licenciranja. Osim ovih problema, na osnivanje startupa potaknula ga je i činjenica da je medijska industrija na pogrešnom putu. Time je bio motiviran proučiti kako su to medijske platforme konstruirane i postaviti pitanje – “Postoji li način da redizajniram platformu iz temelja i učinim ju decentraliziranom?”. Odgovor je bila upravo blockchaintehnologija. 

Civil predstavlja decentralizirano tržište za održivo novinarstvo koje se temelji na blockchainui kripto-ekonomiji. Mjesto je za sve one koji žele podupirati etičko novinarstvo, ali na novi način – stvaranje, konzumiranje i distribucija. Civil želi potaknuti novinare na izravniji i transparentniji angažman te smanjiti ovisnost o posrednicima koji često nisu zainteresirani za financiranje kvalitetnog novinarstva. Važno je naglasiti kako Civil nije news publication, nego platforma koja se temelji na blockchainugdje novinari mogu samostalno pokrenuti i voditi newsroomkoji je fokusiran na lokalno, političko i istraživačko novinarstvo. Jedan od ciljeva ove platforme je i ponovno uspostaviti izravniju vezu između čitatelja i novinara, a ukloniti treću stranu (npr. oglašivači). 

 Ujedno je i primjer novog modela za novinarstvo. Poseban je po izravnoj, peer-to-peerrazmjeni vrijednosti između novinara i čitatelja. Odlika pripadajuće ekonomije je samouprava, stoga pojedinci odlučuju kako će štititi i razvijati sustav tijekom vremena. Blockchainima dvije važne karakteristike koje modeli temeljeni na ovoj tehnologiji uvode u novinarstvo, a to su uprava (engl. governance) i nepromjenjivost (engl. permanence). Postavlja se pitanje – “Kako se blockchainmože primijeniti u Civil modelu?”. Kako bismo dobili odgovor na ovo pitanje, potrebno je razumijeti ove karakteristike u kontekstu Civil platforme.

Nepromjenjivost je karakteristika koja se veže uz trajnu pohranu (engl. permanent archiving), koja je novinarima izuzetno važna stavka. Činjenica je da je novinarima teško očuvati trajnu arhivu svoga rada jer u mnogim slučajevima servere kontroliraju izdavači ili medijski konglomerati. Primjer nam je slučaj iz 2017. godine kada su vlasnici odlučili ugasiti DNAinfo i Gothamist (tada vodeće novine fokusirane na lokalno novinarstvo u U.S.) i time je nestalo osam godina rada, a povratak novina je uslijedio tek nakon prosvjeda. Ovaj i niz drugih primjera su dokaz da su arhivi vrlo osjetljivi, a nepromjenjivost zajedničkih povijesnih zapisa je san većine novinara. Blockchainje u ovom slučaju game-changer zato što omogućuje pohranu nepromjenjivih (engl. immutable, unchangeable) zapisa preko masovne decentralizirane mreže u sklopu koje pojedinac može izvršiti promjene samo ako je na to pristala većina neovisnih korisnika. Stoga je cilj ove platforme pružiti mjesto gdje će novinari moći trajno pohraniti sadržaj, a u isto vrijeme osigurati najbolji mogući UX. Sadržaj će se pohraniti na središnjem serveru kojim upravlja Civil ili na Ethereum blockchainu. Druga važna karakteristika je uprava, mehanizam koji omogućuje zajednicama (u ovom slučaju pojedini newsroom) samoupravu bez središnjeg autoriteta. Stoga ovaj model otvorenog upravljanja sudionicima omogućuje glasačka prava (npr. ako je netko počinio povredu etike, sudionici mogu glasati, a odluka će biti primjenjiva na razini cijele platforme). Na ovaj način uredničke odluke donose isključivo novinari, a Ethereumovo čini mogućim primjenom pametnih ugovora (softver koji će izvršiti transakciju samo ako su zadovoljeni određeni zahtjevi). 

Civil je za potrebe platforme razvio i vlastitu kriptovalutu, CVL token. Civil token je ERC-20 token koji “leži” na Ethereum blockchainu. Token nije ništa drugo nego jedinica vrijednosti koja proizlazi iz pametnih ugovora na nekom od postojećihblockchaina. Tokeni se stvaraju i distribuiraju javnosti putem Inicijalne ponude tokena (ICO). CVLje ključna stavka u Civil ekonomiji te omogućuje sudionicima niz radnji, npr. potreban je za pokretanje newsrooma, peer-to-peertransakcije, glasanje i drugo.

U viziji vlastitog ekosustava, Civil primjenjuje “waterline” koncept. Čitatelji će posjetiti Civil samo kako bi pristupili sadržaju i podržali kvalitetno novinarstvo. Zajednica tj. članovi zajednice su vlasnici CVL tokenai donose ključne odluke za zajednicu. Nalaze se ispod linije i sudjeluju u upravljanju platformom. Jezgru čine stvaratelji sadržaja tj. novinari koji pišu priče koje “žive” kroz newsroom, ali i developeri koji razvijaju nove alate i iskustva na temelju zahtjeva šireg ekosustava.

Infografika 1.: Waterline koncept
Infografika 1.: Waterlinekoncept

Osnovna funkcionalna jedinica Civil platforme je newsroomkoja povezuje novinara s globalnom mrežom čitatelja. Jedan newsroommože činiti jedan ili više novinara. Publicje naziv za sve one koji su u doticaju s newsroomom, ali nisu obvezani posjedovati CVL token  kako bi pristupili i konzumirali sadržaj. Svaki newsroomima svog predstavnika koji je poznat kao newsroom officer. Također postoji i popis novinara koji su članovi određenog newsrooma, jedan novinar može biti na popisu nekoliko newsrooma. Trenutno se na Civilu nalazi 18 newsrooma, kao što je Documented posvećen istraživačkom novinarstvu, Global Ground posvećen međunarodnom te Block Club Chicago za lokalno novinarstvo. 

Također je važno napomenuti da Civil u sklopu svog modela koristi niz open sourceprograma, a dio koda je dostupan i putem GitHub repozitorija. Puno toga ovdje nismo rekli jer bi u tom slučaju članak trebao biti posvećen samo Civilu. Stoga je preporuka posjetiti Civil blogte proučiti dokumente, Civil ConstitutionWhite paper.

DNN

DNN(Decentralized News Network) je news platforma koja kombinira proces nastanka vijesti s decentraliziranom mrežom, što omogućuje isporuku sadržaja o kojem brine zajednica čitatelja, autora i recenzenata. DNN je također iskoristio potencijal Ethereum blockchainaza izgradnju infrastrukture koju je virtualno nemoguće infiltrirati ili ukloniti. Obzirom na decentraliziranost, DNN nema single point of failure. Misija ove platforme je stvaranje sadržaja koji će biti inspiracija i ohrabrenje čitateljima, a pokazatelj integriteta autora. Na web stranici je također dostupan White paperkoji detaljno objašnjava kako platforma funkcionira. 

PrimjenomEthereum blockchaina nema potrebe za oglašivačima jer platforma ne ostvaruje prihode od oglašavanja. DNN tako funkcinira kao mreža koja je za svoje potrebe razvila i posebnu kriptovalutu, DNN tokenDNN tokenomogućuje pisanje i pregled članaka, a povezan je s Ethereummrežom. DNN sustav nastoji ohrabriti autore članaka i recenzente, u samoodrživom i autonomnom okruženju gdje nema prostora za korporativnu pristranost. Nadalje, primjenom blockchaina, moguće je transparentno prikazati na koji način se ostvaruju prihodi i kako se odvijaju transakcije, te iz kojih razloga i kome su tokeni distribuirani. Blockchainse sastoji od blokova koji su povezani, a konstantno se dodaju novi blokovi. Svaki blok ima vremenski žig, zbog čega je gotovo nemoguće manipulirati postojećim podacima. Još jedna od prednosti ove tehnologije je i činjenica da nema jednog izvora koji kontrolira cijeli proces. 

DNN mrežu čine autori, recenzenti, čitatelji i izdavači. Svaka od ovih skupina ima određenu ulogu i zadatke koje mora ispuniti kako bi mreža funkcionirala. U slučaju DNN-a zanimljiv je način na koji funcionira DNN tokenekonomija. Token ima dvije važne uloge – nagraditi doprinos i provoditi određene radnje. Mnogi ne shvaćaju primjenu tokena u slučaju ovakvih platformi , čak ju smatraju i nepotrebnom. Tokene ovdje treba shvatiti kao i karte koje omogućuju ulazak na stadion ili u kazalište, samo što ovdje tokeni predstavljaju digitalne ključeve koji omogućuju pristup određenoj usluzi ili izvoru. Ovisno o platformi, količina tokena može, ali i ne mora biti definirana. DNN tokenje osnovni instrument koji se koristi za obavljanje raznih radnji na platformi (npr. vrednovanje akcija kao su savjeti čitatelja autorima ili pretplate čitatelja). Autori koriste DNN tokene kako bi platili Writer Fee, naknadu koja je vezana uz postavljanje članaka na mrežu. Recenzenti koriste DNN tokenkako bi ih se uzelo u obzir kao recenzenta, dok čitatelji putem tokena ulaze u interakciju s člankom (pregled, komentiranje...). Mnogima nije jasna uloga izdavača (engl. publisher). Izdavačima tokeni nisu potrebni kako bi izvršili određenu radnju, ali ih moraju imati kako bi s vremenom povećali količinu tokena koje mogu zaraditi. Osim DNN tokena, postoje i DNN bodovi (engl. DNN points). DNN bodovi nemaju vrijednost, više su pomoć onoj računovodstvenoj strani platforme. Naredna infografika prikazuje upravo način na koji se koriste DNN tokenii DNN bodovi i to na temelju djelatnosti članova platforme.

Infografika 2.: DNN token ekonomija
Infografika 2.: DNN tokenekonomija

PUBLIQ

Uz Civil i DNN, startup koji također polako, ali sigurno mijenja industriju medija i nastoji vratiti izvorme kvalitete novinarstva je PUBLIQ. PUBLIQ je peer-to-peerdistribuirana mreža koja mijenja način na koji ljudi komuniciraju i ostaju informirani, posebno u online industriji medija koja se brzo razvija i mijenja. Jedan od razloga razvoja ovakve mreže bila je činjenica da je danas veliki broj članaka koji su duplikat ili piratizirani. Članci se dijele i distribuiraju putem različitih platformi, bez mogućnosti praćenja, što je problem izvornim autorima koji bi trebali dobiti autorske naknade. Veliki broj autora ostaje bez naknade upravo zbog posrednika koji se kao treća strana žele obogatiti. Infrastruktura koja trenutno podupire medijsku industriju nejasna je i izaziva sumnju u njezinu nepristranost. 

PUBLIQ je neprofitna fundacija osnovna kako bi pomogla autorima digitalnog sadržaja. Misija ove fundacije je potpora i zaštita interesa i prava novinara i korisnika, a u isto vrijeme održavanje okoline u kojoj vlada sloboda medija. PUBLIQ ima zadaću preoblikovati pristup industriji medija izgradnjom decentralizirane neovisne komunikacijske platforme, koja je namijenjena osobama koje žele dijeliti ili objavljivati različite tipove članaka. 

PUBLIQ čine tri razine. Prva razina je tzv. content sharing layerkoji omogućuje svakoj osobi sigurnu objavu članaka, zatim transactional layer, razina koja omogućuje transfer i sadrži mehanizam važan za distribuciju nagrada/naknada. Treći je reputational layerkoji obavlja zadaću procjene reputacije autora, koja se temelji na mišljenju čitatelja. 

PUBLIQ ekosustav osmišljen je kao decentralizirana platforma koja sadrži mehanizam za procjenu reputacije autora i AI algoritme koji analiziraju želje/potrebe korisnika.

Ova platforma sastoji se od nekoliko tehnologija na temelju kojih funkcionira. PUBLIQ ima vlastiti blockchainkoji se temelji na PoS (Proof-of-Stake) algoritmu. U blockchainpohranjuju se informacije o računu, transakcije i metapodaci objavljenog sadržaja. Kao i Civil, PUBLIQ ima vlastitu kriptovalutu-PBQ tokenBlockchainoperacije u ovom sustavu su PBQ transakcije, predaja sadržaja te razne statistike i procjene. Za pohranu cjelokupnog sadržaja (članci, vijesti, reklame) PUBLIQ koristi distribuirano skladište (engl. distributed storage). Prilikom pohrane, sadržaju je dodijeljen hash IDi od tog trenutka taj sadržaj koristi isti ID kroz cijelu mrežu. BlockchainDLTštite sadržaj i transakcije, a rad autora i njegovi radovi su trasparentni i dostupni svima. Autori mogu zaštiti svoj rad, ali ga u isto vrijeme i distribuirati putem sigurnog kanala.

Infografika 3.: PUBLIQ workflow
Infografika 3.: PUBLIQ workflow

Osim navedenih tehnologija, važan je i AI assistant. Riječ je o mehanizmu koji primjenom AI algoritama interpretira i analizira sadržaj, što omogućuje kvalitetnije preporuke korisnicima. AI se nalazi na blockchainui procesuira novi sadržaj. Različiti AI protokoli omogućuju pretraživost sadržaja i razumijevanje kategorija sadržaja. Sadržaj može biti grupiran po događanjima, temama ili činjenicama. AI se sastoji od mehanizma koji na temelju aktivnosti čitatelja kreira listu preporuka, zatim pouzdanog SVM-a (Support Vector Machines) koji klasificira članke te AI algoritma koji pomaže oglašivačima u plasiranju oglasa kroz PUBLIQ ekosustav. 

Za dodatne informacije i stjecanje potrebnog znanja o ovoj platformi poželjno je proučiti White paper

Šta su naredni koraci?

U ovome članku izdvojili smo samo neke od najpoznatijih decetraliziranih platformi i tako potaknuli na daljnje proučavanje, ali i korištenje neke od navedenih platforma. Civil je prošle godine u 10. mj. doživio veliki problem što se tiče prodaje tokena, tako da je najavljen relaunch ove platforme u 2. mj. 2019., a pritom će prezentirati i nekoliko novih komponenti. WordPress roditeljska kompanija, Automattic, sklopila je partnerstvo s News Revenue Hub i Spirited Media, kako bi razvili open sourceplatformu namijenjenu različitim newsorganizacijama

 

Ocijenite kvalitet članka