Besplatni alati za istraživanje

09.08.2019. / 10:04
Share
Slika koju je napravio Mohamed Hassan na Pixabay
Mohamed Hassan/Pixabay
Slika koju je napravio Mohamed Hassan na Pixabay

U toku istraživanja novinari pokušavaju naći kontakt informacije osoba ključnih za priču, potvrditi izjave i provjeriti da li postoji povezanost između firmi, ljudi i događaja. Za sve od navedenog postoje baze podataka i alati koji objedinjuju informacije koji omogućavaju da se takvi zadaci završe u nekoliko minuta. Međutim, pristup takvoj pomoći se plaća i rijetke su redakcije koje mogu priuštiti stalno korištenje takvih informacija.

Postoje besplatne baze i web stranice na kojima se uglavnom može pretraživati samo jedna vrsta podataka. Neki podaci potrebni su u svakom istraživačkom projektu, naprimjer email adrese, web stranice i slično, pa su ispod primjeri za stranice na kojima se mogu pretraživati podaci koje novinari često traže. Ovi podaci možda ne završe u priči, ali su jako bitni za tok istraživanja i otkrivanje novih tragova.

 

PRETRAŽIVAJE EMAIL ADRESA

 

Stranica hunter.io omogućava pretraživanje email adresa vezanih uz domenu. Firme na svojim stranicama obično imaju samo jednu email adresu tipa “kontakt” ili “info” koja služi za opće upite. Također, ponekada novinari imaju email adresu jedne osobe iz firme, a uz pomoć ovog pretraživača može se provjeriti i po kojem obrascu firma dodjeljuje email adrese uposlenima, naprimjer ime.prezime@domenafirme.com ili prvo slovo imena uz prezime i slično.

 

Da biste koristili pretraživač morate se registrirati. Pri tome će i vaša email adresa ući u bazu podataka. Zato je najbolje ne koristiti službenu adresu firme, niti ličnu adresu. Jednostavno možete kreirati novu email adresu kojom ćete se koristiti za registracije na ovoj i sličnim stranicama.

 

Hunter.io je najjednostavniji za korištenje, a postoje i drugi open source alati koji mogu pomoći u pretraživanju veza između imena domene i email adrese, ali zahtijevaju nešto IT predznanja za implementaciju - https://hackernoon.com/osint-tool-for-visualizing-relationships-between-domains-ips-and-email-addresses-94377aa1f20a

 

PRETRAŽIVANJE DOMENA I PODDOMENA

 

Vlasnici ili registranti internet stranica mogu se tražiti po pojedinačnim nacionalnim domenama. Network Information Center (NIC) postoji u svakoj državi. Tako naprimjer vlasnike stranica možete potražiti na nic.ba ili na domain.me ili domena.rs. Ukoliko stranica koju želite pretraživati ne završava državnim nastavkom, onda je najbolji izvor who.is.

Niti jedan od ovih izvora ne mora sadržavati podatke o vlasnicima. Često je upisano samo ime firme koja pruža usluge registracije domene. Ali nekada se mogu naći i direktni vlasnici, poput imena, email adrese i broja telefona za tehničku podršku i slično.

Izuzetno je korisno provjeriti vlasnike web stranica jer je često u grupaciji firmi jedna od njih zadužena za administrativne postupke poput održavanja web stranica. Ukoliko istražujete nekoliko naizgled nepovezanih firmi, možda će veza biti upravo to što je jedna od njih vlasnica svih web stranica.

 

Za pretraživanje povezanih domena također možete koristiti https://findsubdomains.com/

PRETRAŽIVANJE DRUŠTVENIH MREŽA

 

Alati za istovremeno pretraživanje više društvenih mreža se plaćaju. Jedna od besplatnih stranica je https://www.social-searcher.com. Tu možete unijeti ime i onda ćete vidjeti koliko profila sa istim imenom sadrže Facebook, Instagram, LinkedIn, Vkontakte i Daily Motion.

Za pretraživanje na Twitteru koristan je https://www.tweetbeaver.com/ gdje se korisnici i sadržaj mogu još uvijek pretraživati besplatno, ali to možda neće biti slučaj u budućnosti.

Za korištenje se potrebno prijaviti, pa je poželjno da ne koristite službeni ili privatni Twitter nalog. Za istraživanje kreirate poseban nalog kako ne biste sa ovom stranicom podijelili privatni sadržaj.

PRETRAŽIVANJE OSTALIH INFORMACIJA

 

Jedna od korisnih stranica koja ne pruža jednu vrstu informacije već njih veoma mnogo je WolframAlpha.com. Tu možete brzo preračunati vrijednosti valuta po kursnoj vrijednosti na određeni datum u prošlosti. Na stranici možete pratiti vrijednosti dionica velikih firmi ili vrijednosti sirovina, plemenitih metala i slično. Stranica je izuzetno korisna u toku procesa provjere činjenica, ali i za stavljanje informacija o kojima pišete u globalni kontekst. Stranica nudi i plaćene verzije i nakon što se upoznate sa mogućnostima, za pretplatu od šest eura mjesečno, koristeći se podacima sa stranice, možete kreirati grafikone i skinuti ih na svoj kompjuter.

 

Traženje podataka o uvozu i izvozu može biti zanimljivo za novinare jer se tako mogu naći zanimljive teme za priče. UN Comtrade baza je najkompletniji izvor informacija o trgovinskim razmjenama između zemalja. Sadržani podaci dolaze iz državnih institucija koje se bave prikupljanjem i obradom statističkih podataka i individualne zemlje ih dostavljaju dobrovoljno. Baza se može pretraživati po HS (Harmonised System) kodu ili po nazivu sirovine odnosno proizvoda.

 

Osnovni podaci o firmama najkompletniji su na stranici opencorporates.com. Njihova baza trenutno sadrži preko 170 miliona firmi i kontinuirano se dopunjava. Također je koristan link ka matičnom registru firme koji je ponuđen uz svaki rezultat pretrage.

KAKO INDIREKTNO PRISTUPITI KOMERCIJALNIM BAZAMA?

 

Pristup komercijalnim bazama podataka veoma je skup i u ovisnosti koje informacije sadrže i koliko ih ima, baze podataka mogu koštati od nekoliko hiljada do nekoliko desetina hiljada dolara godišnje. Neke od poznatijih su Interfaxova baza firmi Spark, Orbis, WestLaw, Lexis/Nexis itd.

 

Novinarske kuće, a osobito one neprofitne, rijetko imaju sredstva za pristup jednoj od ovih baza, a niti jedna novinarska organizacija nema sve od navedenih.

Ipak, novinari mogu indirektno pristupiti svim ovim bazama preko stranice Investigative Dashboard (ID). Najprije je potrebno otvoriti nalog kako biste mogli ostaviti zahtjev. Poželjno je da u zahtjev stavite što više detalja o konkretnom podatku koji tražite i da kažete šta bi bio idealan rezultat koji vam je potreban. Zahtjeve obrađuju profesionalni istraživači koji na raspolaganju imaju desetine pretplata na kvalitetne baze podataka, imaju iskustva u radu s njima i kombiniranju različitih tehnika istraživanja.

Tekst zahtjeva i svi ostali podaci vidljivi su samo istraživačima i vama, tako da ne morate brinuti o povjerljivosti. Također možete označiti temu zahtjeva kao rizičnu kako bi istraživači znali da preduzmu posebne mjere opreza.

Investigative Dashboard je kreirao OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) prvobitno za novinare koji pripadaju ovoj mreži, ali projekat služi svim novinarima širom svijeta.

 

Osim ovoga, OCCRP nudi još jedan alat za novinare - data.occrp.org. Ovjde na jednom mjestu možete pretraživati milione dokumenata koje su tokom godina prikupili novinari, istraživači i programeri projekta. Tu su uključeni dokumenti iz zemljišnih registara, službi javnih nabavki, službenih glasnika i registara firmi nekoliko desetina zemalja. Također su dostupni podaci koji su procurili novinarima (leaked data). Više podataka je dostupno ukoliko imate registrovan nalog, a možete koristiti iste podatke kao i za pristup na ID.

Ocijenite kvalitet članka