Ima li Karapetyana u avionu?: Kako istražiti ko je vlasnik aviona i gdje je tačno letio?

09.09.2019. / 16:08
Share
Karen Karapetyan
Karen Karapetyan
Karen Karapetyan

Rane 2018. godine armenski novinar koji radi za Hetq me zamolio za pomoć pri identifikaciji aviona koji je korišten da prevozi tadašnjeg premijera, Karen Karapetyan, od Jerevana do Davosa da bi učestvovao u Svjetskom ekonomskom forumu. Lokalni mediji u Armeniji postali su sumnjičavi prema premijerovim putovanjima nakon što je njegova kancelarija za medije objavila fotografije u, što se činilo da je, Gulfstream privatnom avionu, a ne jedan od zvaničnih vladinih aviona rezervisanih za diplomatska putovanja.

Ono što je posebno važno naglasiti o ovom zadatku je da su jedini pruženi dokazi bile fotografije unutrašnjosti koje je objavila kancelarija za medije. Ukratko, nije bilo identifikacionih brojeva, obilježja ili vanjskih detalja koji bi ukazali na model aviona, proizvođača ili vlasnika.

Ovaj slučaj je odličan za treninge i tutorijale jer se jako oslanja na nekoliko aspekata praćenja aviona – dodatno pokazuje moć otvorenih alata i metoda.

Kada sam dobio fotografije unutrašnjosti aviona, to je predstavljalo specifičan izazov, drugačiji od svih dosadašnjih zadataka praćenja koje sam do sada imao. Obično bi pri praćenju aviona situacija bila obrnuta: slike vanjskog izgleda i broj repa bi bile dostupne, ali informacije poput odredišta i manifesta putnika bi bile nepoznate. U ovom slučaju smo znali gdje avion ide i ko je bio unutra, ali smo samo mogli nagađati odakle je poletio i o kojem se tipu aviona radi.

Slka Karen Karapetyan i njegovog tima u avionu

Prvi korak je bio da analiziram unutrašnjost aviona i pokušam pronaći bilo kakva specifična obilježja, a u isto vrijeme praviti bilješke o dizajnu: šare na itisonu, raspored sjedišta – bilo šta što bi moglo biti iskorišteno da se potencijalno suzi mogućnost izbora kome pripada avion. Najvažnije, napravio sam bilješku o obliku prozora i veličini, jer je to bila jedina veza sa vanjštinom aviona prikazanim na fotografijama. Kod privatnih aviona različiti modeli se mogu često razlikovati po razmaku, veličini i obliku prozora.

Na dvije dobijene fotografije činilo se da prozori imaju širi, ovalni oblik što je zaštitni znak Gulfstream poslovnih aviona. Ovalni oblik također isključuje narednog najpopularnijeg proizvođača privatnih aviona, Bombardier čiji su avioni obilježeni pravougaonim prozorima.

Uzimajući u obzir oblik prozora, globalne preferencije za Gulfstream avione i unutrašnjost aviona na fotografijama, odlučio sam da se vodim teorijom da se Karapetyan nalazio u nekom modelu ovog proizvođača. Ovo će se pokazati krucijalnim kada sam pokušao naći baš taj avion.

U to vrijeme imali smo razloga da vjerujemo da je Karapetyan pošao za Davos direktno iz Yerevana. Ovo je bilo jako važno, jer mi je dalo precizne tačke polaska i dolaska. U najgorem slučaju mogao sam pogoditi približnu putanju rute. U najboljem slučaju mogao sam provjeriti dnevnike dolazaka i polaaka na relevantnim aerodromima da vidim da li je bilo koji avion te veličine izlistan. Ukratko, znanje o približnoj putanji mi je otvorilo neke mogućnosti.

Prvo sam odlučio provjeriti nekoliko komercijalnih stranica sa podacima o avionskim odlascima i dolascima: FlightRadar24 i FlightAware. Obje stranice su tehnički stranice koje se plaćaju, ali se podacima može pristupiti i preko besplatnog računa ukoliko je upit vezan za skorije vrijeme (što je u ovom slučaju bilo). Kao što je tipično za privatne avione, letjelica koja odgovara opisu, sa odgovarajućom rutom, se nije mogla pronaći ni na jednoj od stranica.

U ovom trenutku moje šanse da uspještno identificiram ovaj avion su se brzo smanjile. Ostale su mi dvije opcije: pregledati sve fotografije aviona koji polijeću iz Yerevana i slijeću u Švajcarsku  u zadanom vremenskom okviru, u nadi da će jedan od njih biti pravi avion ili pronaći avion u letu i biti u mogućnosti da potvrdim da se radi o traženom avionu. Imajući na umu broj aviona koji lete u Švajcarsku tokom Svjetskog ekonomskog foruma, odlučio sam se za drugu opciju.

Dok privatni avioni mogu odabrati da blokiraju svoj signal od servisa kao što je FlightRadar24 i FlightAware i dalje mogu biti praćeni kroz podatke koje pruža Automatic Dependent Surveillance - Broadcast, or ADS-B. ADS-B podaci se proizvode kada avion određuje ili potvrđuje svoju poziciju korištenjem satelitske navigacije. Čineći to emituje signal koji se može pratiti sa ADS-B prijemnicima koji prikupljaju koodrinate u određenim vremenskim razmacima.

Ove prijemnike je vrlo lako koristiti i čak se mogu postaviti putem USB priključka na standardni desktop ili laptop računar. Novinari, entuzijasti i specijalisti za zračni saobraćaj širom planete postavljaju ove prijemnike i dijele ove podatke, tako kreirajući i otvarajući, pretraživi pool. Najslavnija ovakva baza podataka je ADS-B exchange, ali postoje i druge.

Za ovaj zadatak sam se odlučio koristiti PlaneFinder, ADS-B agregator podataka iz otvorenih izvora koji prikazuje podatke u stvarnom vremenu na geografskoj mapi, a dodatno pruža pretražive historijske podatke. Planefinderov grafički interfejs je nevjerovatno koristan u bilo kojoj istrazi s obzirom na nivo detalja koje sadrži: različite ikone za različite vrste aviona (npr. poslovni ili komercijalni avion), različite boje faza polijetanja i slijetanja i td.

Planefinder example

Sjeo sam i izvukao PlaneFinder mapu za 22.1.2018. godine. Nakon što sam proveo neko vrijeme analizirajući Crnomorski region i gledajući komercijalne letove između Kavkaza i Zapadne Evrope, shatio sam da imam dobru ideju okvirne rute koji bi let od Jerevana do Švajcarske imao. Držeći se moje nestručne procjene kao osiguranja za pronalaženje aviona, postavio sam tajmer PlaneFindera na 00:00 22.1, sjeo, gledao i čekao.

Ubrzo sam primjetio da Jerevan nema direktnih letova koji polijeću sa aerodroma. Nakon nekog vremena pretpostavio sam da se ne radi o anomaliji već da Armenija jednostavno blokira te podatke dok odlazeći avion nije u međunardonom zračnom prostoru. Prilagodio sam se toj činjenici i usmjerio svoj fokus na oblast Crnog Mora sjeverno od istočne Turske.

Nakon dva sata gledanja, vraćanja i pretraživanja repnih brojeva napokon sam imao neko otkriće. U jednom određenom trenutku 22.1. Gulfstream G650 sa repnim brojem 9H-SSK se pojavljuje iznad Crnog Mora leteći na visini od 40000 feeta. Nije bilo podataka o polijetanju aviona, ali povlačeći pravu liniju na osnovu putanje, otkrio sam da je u najmanju ruku došao iz pravca Armenije. Najvažnija stvar je bila da podaci pokazuju slijetanje u Cirih.

Putanja aviona

Sada sam imao nešto s čim mogu raditi. Odmah sam počeo pokušaj identifikacije potencijalne polazišne tačke aviona baziranoj na prethodnim letovima. Sa sigunošću sam utvrdio da je 20.1. avion letio sa moskovskog aerodroma Vnukovo za Pariz u Francuskoj prije nego je opet poletio i prateći skoro istu rutu (u supotnom pravcu) prema Armeniji dok sam posmatra koordinate od 22.1.

Koordinate

Ponavljajuće tačke u području oko Armenije su davale dobre šanse da se radi o avionu koji tražim pa sam odlučio krenuti u potragu za informacijama o njegovom vlasništvu. Koristeći besplatnu bazu podataka o registrovanim avionima Airframes.org uspio sam pronaći da je 9H-SSK registrovan na Malti te da pripada kompaniji Emperor Aviation. Brzi uvid u prethodnu registraciju u SAD N695GA je otkrila da je Emperor Aviation prvi vlasnik aviona s obzirom da brojevi sa početnim slovom N pripadaju Gulfstreamu.

Airframes.org

Prema Airframes.org, avion je prodat Emperor Aviation 11.8.2016. godine. S obzirom da se ovaj web izvor ne može tretirati kao primarni uspio sam potvrditi ove informacije preko stranice Federalne uprave za avijaciju SAD koji omogućava jednostavno pretraživanje preko registarskog broja. Prema ovom registru, Gulfstream G650 sa registarskim oznakama N695GA je izvežen na Maltu 11.8.2016. godine.

FAA stranica

Nakon što sam potvrdio tačnost informacija sa Airframes.org koji se tiču ovog aviona započeo sam dalje istraživanje o Emperor Aviation. Kompanije je osnovana na Malti i ima kancelarije na Malti i u Moskvi, Rusija. Dodatno, prema imenima, čini se da su najmanje dva člana uprave, Irakli Litanshvili i Stefan Razvan, iz regije Kavkaza. Vratićemo se njima nešto kasnije.

Detaljan pregled stranice Emperor Aviations otkriva da kompanija pruža čarter uslugu, što znači da ljudi mogu iznajmiti avion, kao i da koriste firmu da upravlja popunjavanjem posade, održavanjem, smještaje za svoj vlastiti avion. S obzirom da je kompanija prikazana kao vlasik 9H-SSK, činilo se izglednim da će ovaj avion biti negdje prikazan unutar informacija o floti Emperor Aviations.

Naravno, nakon širenja detalja vezanih za kompanijinu ponudu G650, unutrašnji snimci sa identičnim detaljima kao onim u Karapetyanovom saopštenju za medije su se pojavili na ekranu. Kao dodatni dio potvrde, Facebook stranica Emperor Aviation je prikazala snimke vanjskog izgleda G650 sa registarskim oznakama 9H-SSK jasno vidljivim na zadnjem lijevom motoru.

Emperor Airlines Website

Posljednji ekser u ovom kovčegu je pronađen na Litansishvilijevoj ličnoj Facebook stranici. U njegovoj sekciji „Sviđa mi se“ nalazi se lajk za stranicu Tashir grupe, groupe za upravljanje nekretninama koju vodi Karapetyanov brat milijarder Samel Karapetyan. Ovo je dalje osvjetlilo registatrski broj aviona 9H-SSK, jer su armenski novinari brzo ukazali da SSK najvjerovatnije znači Samvel Sakisovich Karapetyan, njegovo puno ime.

Iz svih uglova se čini da je tadašnjeg premijera u Davos prevezao njegov brat milijarder u privatnom avionu – jasna skrivenost njegovog diplomatskog puta i potencijalni sukob interesa s obzirom na poslovne veze njegovog brata.

Međutim, poenta ove vježbe nije rasprava o potencijalnim lošim radnjama, već pokazati da nije nemoguće pratiti blokirani avion ili ga identificirati na osnovu unutrašnjosti. Postoji niz slobodno dostupnih alata na internetu koji, kada se ispravno iskoriste, mogu biti izuetno moćni u donošenju transarentnosti privatne avijacije. Nijedan plaćeni alat nije korišten tokom ove istrage i iz nekoliko snimaka unutrašnjosti i grube rute leta smo uspjeli identificirati, ne samo avion, već i vlasnike kao i njihove veze sa premijerom.

Ukoliko postoji ključna lekija iz ove istrage, to je da kada se provodi analiza vezana za avijaciju, uvijek podijelite proces na pojedinačna pitanja. Idite korak po korak. U ovom slučaju, ja sam svoje ciljeve podijelio na sljedeći način:

  • Identifikovati vrstu i model aviona.
  • Pronaći navedenu vrstu i model na ruti ka Švajcarskoj iz Armenije/Crnomorske regije.
  • Provjeriti registarski broj i potvrditi historiju vlasništva.
  • Pronaći dokaz da avion postoji unutar vlasnikove flote.
  • Uporedi slike sa originalnim fotografijama iz saopštenja.
  • Saznati ako kompanija ili avion imaju dodatne veze sa osobama od interesa.

Baveći se svakim dijelom istrage nezavisno uveliko ćete povećati šanse otkrivanja novih informacija koji će dati veći kontekst vašoj pretrazi.

Praćenje aviona može biti komplikovan posao sa mnogo varijabli sa kojima se treba pozabaviti (različite nadležnosti, različite vrste podataka za praćenje, zamršene vlasničke strukture, i td.), ali što više puta to radite, sigurniji obrasci će se pojaviti. Naučite da intuitivno koristite ove alate i upoznajte se sa industrijom kao cjelinom i tako ćete aktivno pratiti avion bez imalo napora.

 

ALATI

https://planefinder.net/#

https://registry.faa.gov/aircraftinquiry/NNum_Inquiry.aspx

https://www.private-jet-fan.com/private-jet-owners-register.html

http://www.airframes.org/

https://www.flightradar24.com/

https://flightaware.com/

CRTAČ KOORDINATA:

https://www.darrinward.com/lat-long/

RIJEČNIK BROJEVA REPA

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_aircraft_registration_prefixes

HETQ:

https://hetq.am/ru/article/85446

Ocijenite kvalitet članka