Trint: Alat sa kojim ćete brzo i jednostavno prebaciti govor u tekst

26.01.2023. / 08:44

Trint je automatizovani alat za transkripciju koji brzo i tačno transkribuje audio ili video u tekst. Pokreće ga umjetna inteligencija i tehnologija prepoznavanja govora za stvaranje  poprilično preciznog prepisa za vrlo brzo vrijeme. Trint također podržava višejezičnu transkripciju, što vam omogućava rad s jezicima koji nisu engleski.

Alat nudi i uređivanje i čišćenje zvuka, kao i integraciju sa popularnim aplikacijama kao što su Dropbox, Google Drive i YouTube otkuda možete povlačiti vaše fajlove. Može biti odlično rješenje za novinare/ke, podcastere/ke i sve koji žele uštediti vrijeme u procesu transkripcije.

Prema informaciji na njihovoj stranici ovaj alat koriste mediji u svijetu poput The Washington Posta, The New York Timesa, Vicea i Der Spiegela.

Ovakve vrste alata za pretvaranje govora u tekst mogu revolucionirati proces novinarstva olakšavajući i ubrzavajući transkripciju intervjua.

Trint se može koristiti za brzo pretvaranje audio i video zapisa u tekst, te na taj način može ponuditi novinarima/kama više vremena da se usredotoče na druge dijelove svog posla. Tačnost transkripcije koju pokreće AI alat je neuporediva i omogućava korisnicima/ama jednostavno pretraživanje snimki za određene fraze ili riječi, što olakšava pronalaženje relevantnih citata i izvora. Osim toga, alat može automatski generisati prepise sa vremenskim oznakama za video snimke, što olakšava pronalaženje i citiranje relevantnih izvora.

Kako se koristi ovaj alat?

Alat je jednostavan za korištenje jer od korisnika/ce samo zahtijeva da dodaju svoju datoteku, odaberu jezik i postavke svoje transkripcije. Također ima ugrađen video editor koji korisnicima/ama omogućava rezanje isječaka i kombinovanje isječaka iz različitih izvora. Trintova napredna tehnologija pretvaranja govora u tekst koristi algoritme vođene umjetnom inteligencijom za otkrivanje glasa svakog govornika/ce na način da automatski prebaci u novi paragraf, automatsko generisanje titlova iz audio datoteka i primjenu provjera osiguranja kvalitete.

Alat omogućava novinarima/kama jednostavnu saradnju sa ostalim članovima/icama njihovog tima, dopuštajući im dijeljenje, komentarisanje i uređivanje transkripcija u stvarnom vremenu.

Prije nego krenete koristiti ovaj alat, bit će potrebno da se prijavite putem vaše mail adrese. U nekoliko minuta ćete već biti unutar alata i moći ćete krenuti sa radom.

trint

Kako biste dodali vaš audio ili video snimak koji želite transkribovati, kliknite na Upload i dodajte file sa vašeg uređaja ili smještajnog prostora u oblaku.

Nakon što se uploaduje, otvorit će vam se prozor u kom trebate odabrati jezik kojim se govori u audio ili video snimku. Trenutno je jedino dostupan hrvatski jezik od jezika koji se govore na Zapadnom Balkanu.

Nakon što odaberete jezik, kliknite na Transcribing i sačekajte nekoliko minuta da se vaš snimak transkribuje. Kada se proces završi dobit ćete obavijest na mail da je vaš snimak spreman.

Kada kliknete na link koji dobijete u mailu ili direktno na snimak unutar sučelja, otvorit će se novi prozor gdje je dostupna transkripcija vašeg snimka, vaš audio ili video snimak kako biste mogli uporediti tačnost, te niz značajki koje možete koristiti.

trint

Kada vam je transkribovan snimak, možete vaš tekst ručno ispraviti, usavršiti ukoliko nije dovoljno dobro transkribovan. Također ga možete i prevesti na neki drugi jezik, a u ponudi, između ostalog, ima i prevod na Albanski, Bosanski i Srpski.

Isto tako, transkribovani tekst možete prebaciti u titlove sa automatskom minutažom.

via GIPHY

Kada ste prilagodili transkribovani tekst ili titlove, kliknite na Export kako biste snimili vašu datoteku.

Možete snimiti tekst u različitim formatima, kao što je Word dokument ili CSV formatu. Titlove možete snimiti u .srt, .vtt, .txt i .stl formatima, dok za video možete izabrati mp4, edl, xml i txt formate.  Ova fleksibilnost čini Trintov alat za pretvaranje govora u tekst izvrsnim alatom za novinare/ke koji trebaju brzo i tačno prepisati audio i video datoteke.

Sve u svemu, čini se kao koristan alat koji može pomoći kod poslova koji često novinaru/ki oduzimaju mnogo vremena. Mana je što još uvijek ne postoje svi jezici našeg govornog područja, ali kako danas brzo napreduju svi alati, vjerujemo da bi i ovaj alat uskoro mogao ponuditi i ostale jezike.

Cijene

Trint nudi fleksibilne planove pretplate za pojedince/ke i timove. Starter paket košta 48 dolara mjesečno i namijenjen je individualcima/kinjama i timovima kojima je potrebna transkripcija do sedam snimaka mjesečno. Advanced paket košta 60 dolara i nudi neoganičenu transkripciju. Enterprise plan nudi prilagođene cijene i omogućava korisnicima/ama da iskoriste niz naprednih značajki. Osim toga, Trint nudi besplatno probno razdoblje za isprobavanje značajki alata prije nego što se odlučite za plan pretplate. Besplatna, probna verzija traje šest dana i imate mogućnost da uradite tri transkripcije. Sa besplatnim planom korisnici/e mogu pristupiti osnovnim značajkama uz ograničenje do 5 sati audio transkripcija. Svi paketi nude mogućnost dijeljenja sa timom, pa biste recimo sa Advanced paketom mogli imati tim do 15 osoba, što bi bilo sasvim dovoljno za redakcijske potrebe, a novinarima/kama bi uštedilo dosta vremena prekucavanja izjava iz audio ili video snimka. 

Ocijenite kvalitet članka