Mapme: Alat za izradu interaktivnih mapa

15.02.2023. / 08:09

Danas su interaktivne karte postale sastavni dio novinarstva, kroz koje mediji dijele vijesti i informacije sa svojom publikom. Korištenjem interaktivnih mapa novinari/ke mogu stvoriti zanimljiviji sadržaj koji je lakše razumjeti. Interaktivne karte mogu se koristiti za prikaz konteksta priče, što može pomoći publici da bolje razumiju vijest. Osim toga, interaktivne karte mogu se koristiti za prikaz podataka na vizualniji i zanimljiviji način. Interaktivni alati za mapiranje, kao što su Datawrapper, Visme, Tilegrams, Flourish i mnogi drugi, postali su sve popularniji u posljednjih nekoliko godina i nude niz značajki za novinare/ke. Interaktivne mape mogu dodatno zainteresovati vašu publiku i doprinijeti većem angažmanu.

Danas govorimo o još jednom takvom alatu koji vam može biti koristan prilikom stvaranja interaktivnih mapa.

Mapme alat za izradu mapa

Mapme je alat za izradu mapa, koje je jednostavan za korištenje a omogućava stvaranje prilagođenih karata za pomoć u vizualizaciji vaših priča. Uz ovaj alat možete jednostavno dodati oznake i pinove na kartu, možete iscrtavati tačake interesa, stvarati rute kretanja i isticati područja interesa. Također možete prilagoditi svoje karte bojama, oznakama i dodatnim informacijama. Alat je osmišljen kako bi izradu karata učinio jednostavnom i intuitivnom, te ne zahtijeva iskustvo kodiranja ili dizajna.

Možete jednostavno uvesti tražene lokacije u karte i početi ih koristiti bez ikakvog kodiranja. Dizajn karte je lako prilagodljiv prema vašim željama.

Mapme Story Maps vam omogućava da dodajete naslove, opise pregleda, umetanje logotipa ili slike za brendiranje vaše karte i prilagođavanje URL-a. Za svaku lokaciju koju unesete možete uključiti njezino ime, upisati opis, prilagoditi njenu oznaku, nacrtati oblike i linije na karti, dodati poveznice, te dodati medijski sadržaj. Medijski sadržaj je ono što omogućava Mapme da se izdvoji od drugih besplatnih izvora, kao što su Google My Maps. Ne samo da možete učitati slike, već možete dijeliti audio i interaktivne medije, kao što su 3D, VR i prikazi od 360°.

Mapme nudi 16 različitih dizajna karata na izbor, kao i tri stila animacije za kretanje između prikačenih lokacija. Lokacije se također mogu organizovati po kategorijama i filterima.

Možete upisivati sadržaj, prenositi medije, dodavati veze i jednostavno kopirati i lijepiti informacije. Osim toga, Mapme ima sekciju "Baza znanja" na svojoj web stranici sa poveznicama na detaljne upute kako koristiti ovaj alat.

Korisnost Mapme alata u novinarstvu

Mapme nudi niz pogodnosti za novinare/ke. Alat omogućava brzo i jednostavno stvaranje karata bez potrebe za ulaganjem vremena u kodiranje ili dizajn. To olakšava fokusiranje na druge segmente priče, poput građenja pripovijedanja i stvaranje privlačnih vizualnih elemenata za ilustraciju priča. Mapme je dostupan na web i mobilnim platformama, tako da novinari/ke mogu kreirati i dijeliti svoje karte gdje god da se nalaze. Alat omogućava jednostavno dijeljenje karata, što isto tako uključuje mogućnost pregledavanja i dijeljenja karata sa kolegama/cama, urednicima/ama i čitateljima/cama.

Zasigurno je jedna od glavnih prednosti Mapmea je to što je vrlo jednostavan za korištenje i ne zahtijeva iskustvo kodiranja ili dizajna. Alat nudi visokokvalitetni dizajn i vizualne opcije. Mogućnost integrisanja ne samo fotografija, već i videozapisa koji se reproduciraju na karti, kao i VR stvaraju zanimljivije, interaktivnije prilike za publiku.

Podaci se mogu uvesti iz Excel ili KML datoteke, što znači da je moguće uvesti podatke iz postojeće Google My Map.

Prednost je svakako i to što nude popuste za neprofitne organizacije.

Ipak su neke značajke Mapmea, poput mogućnosti dodavanja dodatnih informacija na određene tačke, ograničene. Mapme nema širok raspon mogućnosti prilagodbe, tako da korisnicima/ama kreativnost može biti ograničena. Za razliku od njihovih planova koji se plaćaju, besplatna probna verzija Mapmea ne dopušta dijeljenje  putem linka mapa priča koje stvorite. Ali čak i u besplatnoj verziji možete dobiti kod koji možete umetnuti direktno u vašu web stranicu. 

Mapme definitivno može poslužiti kao koristan alat za novinare/ke koji trebaju brzo i jednostavno izraditi karte kako bi upotpunili svoje priče.

Kako koristiti ovaj alat

Prije nego krenete korisiti ovaj alat, bit će potrebno da kreirate račun. To možete uraditi korištenjem mail adrese i kreiranjem šifre i već u jednoj minuti ste spremni za građenje super interaktivnih mapa.

Prva stvar koju trebate uraditi jeste kliknuti da kreirate novu mapu, zapravo je to jedina opcija koja vam se pojavi na ekranu.

Kada kliknete na nju otvorit će vam mapa i sve ponuđene opcije preko kojih možete graditi vaše podatke.

Ovo su dostupne opcije, s tim da mnoge nisu u funkciji za besplatnu verziju:

mapme

Kao što vidite na slici iznad, možete i u besplatnoj verziji dodati svoj logo, naslov, opis svake lokacije. Možete za svaku lokaciju dodati sliku, audio, video, pdf dokument ili embedovati određene informacije.  U besplatnoj verziji su vam dostupne samo dvije vrste mapa: mapa sa ulicama i sa prirodom (streets and nature).

Mi smo napravili jednostavnu mapu sa dvije lokacije kako bismo vidjeli način na koji funkcioniše proces izrade, pa pogledajte rezultat. Trebalo nam je par minuta za izradu.

Sve u svemu, iako je ograničena besplatna verzija, i dalje može poslužiti da se određene informacije prikažu kroz interaktivnu mapu.

Cijene

Mapme nudi besplatnu probnu verziju za tri plana, ali oni dolaze sa ograničenim funkcijama. Postoje četiri plana koja možete kupiti.

Story plan košta 24 dolara mjesečno za kreiranje jedne mape, te 40 dolara mjesečno za kreiranje 10 mapa.

Pro plan se kreće od 49 do 90 dolara mjesečno, dok Pro+ plan iznosi od 99 do 180 dolara, ovisno od jedne do 10 ponuđenih priča, uz naprednije karakteristike u poređenju sa Story planom.

Mapme nudi posebne popuste neprofitnim i obrazovnim organizacijama, kao i pakete sa više karata dizajnirane da budu isplative, ali ćete ih morati kontaktirati za kreiranje ponude za vas.

Ocijenite kvalitet članka