Nove Instagram promjene koje mogu biti značajne za novinarstvo

22.02.2023. / 09:40

Instagram, koji je u vlasništvu Meta kompanije, stalno dodaje nove funkcije za poboljšanje korisničkog iskustva. Tako nam je i 2023. godina donijela niz novih promjena na Instagramu, a neke od njih će sigurno biti zanimljive i medijskim organizacijama.
 
Od novog rasporeda navigacijske trake do potpuno novih funkcija – poput funkcije „Bilješke“ inspirisane Twitterom, aplikacija za društvene mreže ove godine sigurno ima drugačiji pristup.

Reels opcija izjednačena sa drugim formatima

Vijest da Reels više nema primat na Instagramu potvrdio je i CEO Instagrama, Adam Mosseri. „Ideja je da pojednostavimo Instagram i više ga fokusiramo na ono što pokušavamo da uradimo. Pokušavamo da okupimo ljude oko onoga što vole. … Da bismo to učinili, fokusirani smo na tri stvari: na inspiraciju ljudi da se izraze, na pomaganje ljudima da otkriju ono što vole i na stvaranje veza među ljudima oko onoga što pronađu.“, objasnio je Mosseri.

Ovom promjenom je Instagram izmjestio Reels dugme sa sredine feeda za jedno polje desno. Na sredini je sada dugme za kreiranje svih vrsta objava. Ova promjena se može objasniti kroz važnost kreiranja bilo kojeg formata sadržaja, u ovisnosti šta vašoj publici odgovara. Sa pojavom Reelsa, Instagram mu je jedno vrijeme davao veliku prednost, pa ste imali značajno veći doseg publike kroz bilo koji Reels, nego što bi to bio slučaj sa drugim formatima dostupnim na Instagramu. Ova nova promjena sada daje jednaku šansu svakom formatu.

Broadcast channels – građenje zajednice

Instagram trenutno testira novu funkciju pod nazivom Broadcast Channels. To će omogućiti provjerenim računima da dijele prijenose uživo direktno sa svojim pratiocima i pratiteljicama. Ova funkcija će biti dostupna svim korisnicima/ama Instagrama, ali samo verifikovani nalozi će moći da kreiraju i emituju sopstvene kanale.

Broadcast Channels će omogućiti korisnicima/ama da emituju live streamove u režimu preko cijelog ekrana, pružajući publici najbolje moguće iskustvo. Također će omogućiti dijeljenje kanala na drugim platformama, uključujući YouTube i Facebook, dajući kreatorima mogućnost da dosegnu širu publiku.

Kanali za emitovanje na Instagramu mogu biti korisni za medije kroz različite načine. Sa mogućnošću da dosegnu veliku i posvećenu publiku, mediji mogu koristiti kanale kako bi brzo i jednostavno podijelili vijesti. Ova opcija može dovesti do stvaranja važnih i održivih veza sa zajednicom.

Ova opcija može medijima pružiti i platformu za održavanje razgovora uživo, intervjua i konferencija za štampu. Omogućit će vam da komunicirate sa svojom publikom u realnom vremenu, što je od suštinske važnosti za najnovije vijesti. Na ovaj način možete stvoriti veoma korisnu bazu eksperata/kinja, pa ćete na taj način moći dobiti pristup stručnjacima/kinjama i izvorima koji vam mogu biti od pomoći u izvještavanju.

Na kraju, kanali za emitovanje se mogu koristiti za promociju nadolazećih priča i sadržaja. To je efikasan način za širenje publike i povećanje vidljivosti vašeg rada.

Kanali za emitovanje će također sadržavati interaktivne alate, kao što su ankete, te pitanja i odgovori, tako da publika može komunicirati sa sadržajem koji se dijeli. Ovo će pomoći da se stvori dublja veza između kreatora/ki sadržaja i gledalaca/teljica, jer će se moći više uključiti u produkciju i konzumiranje sadržaja.

Funkcija je još uvijek u periodu testiranja, ali izgleda obećavajuće i možemo očekivati da će uskoro biti dostupna.

Ostale promjene

Jedan od novih promjena je također i funkcija dodavanja muzike u trajanju od 90 sekundi na objavama fotografija na feedu.

"Muzika je ogroman dio izražavanja na Instagramu, i uzbuđeni smo što možemo pružiti mogućnost dodavanja muzike fotografijama u Feedu kao što možete sa Reels and Stories." – kažu iz Instagrama.

Iako je muzika već dugo podržana za Stories i Reels, ovo je prvi put da je Instagram omogućio korisnicima/ama da dodaju muziku fotografijama u glavnom feedu.

Instagram je nedavno uveo i Bilješle (Notes). Najbolji način da se objasni ova nova funkcija je možda mala verzija Twittera. Naizgled način da se podstakne više spontanosti u komunikaciji korisnika/ca, nova funkcija se sastoji od kratkih tekstualnih postova dužine do 60 karaktera.

Ovo je prvi put da će korisnici/ce moći kreirati bilo kakvu objavu bez uključivanja fotografije, videa ili Reelsa. Bilješke se pojavljuju pored slike profila korisnika/ce na vrhu aplikacije u porukama. Na njih se može odgovoriti, iako ne javno: odgovori stižu kao DM na originalni poster Bilješke.

Iako se čini da nije nešto značajna funkcija, jer se bilješke vide samo ukoliko se obje strane prate, njihova korist će biti tek vidljiva u ovoj godini.

Još jedna promjena koja može biti značajna i za medije jeste nova vrsta notifikacija. Sada možete vidjeti kada dobijate nove pratitelje/ice preko Reelsa. Može biti korisna za praćenje da li vam publika dolazi više preko Reelsa koji kreirate ili drugih formata sadržaja. Jedina mana je što ne možete vidjeti sa kojeg tačno Reelsa je osoba došla.

Zasigurno jedna od važnih najava jeste da će Meta kompanija uvesti plaćanje verifikacije naloga. Ova najava je slična najavi Twitera od prošle godine vezanu za plavu kvačicu.

 Ova usluga pretplate će omogućiti da verifikujete svoj nalog pomoću zvaničnog identifikacionog dokumenta, dobijete plavu kvačicu, te dobijete dodatnu zaštitu od krađe identiteta protiv naloga koji tvrde da ste vi. Plaćanje ove usluge će vam omogućiti i dobijanje direktnog pristupa korisničkoj podršci, izjavio je izvršni direktor Facebooka, Mark Zuckerberg.

Sve u svemu, čini se da Meta kompanija intenzivno radi na proširenju Instagram platforme, što će zasigurno ojačati njegovu poziciju kao jedne od vodećih platformi društvenim mreža u 2023. godini. Najviše nas svakako interesuje kako će funkcionisati Broadcast channels koji imaju najviše potencijala da budu korisni u novinarstvu kojem će pristup imati samo verificirani računi. 

Ocijenite kvalitet članka