Kreirajte newslettere u jednostavnom alatu SendInBlue

28.02.2023. / 08:04

Newsletteri (bilteni) pružaju direktan i lični način komunikacije sa publikom. Slanjem biltena vašim pretplatnicima/ama, redakcije mogu zaobići algoritme pretraživanja i algoritme društvenih medija koji mogu ograničiti doseg vašeg sadržaja.

Bilteni mogu pomoći u izgradnji lojalne publike pružajući čitateljima/cama ekskluzivan sadržaj, personalizirane preporuke i uvid u uređivački proces redakcije. Ovo može pomoći u povećanju angažmana i lojalnosti čitatelja. Bilteni također mogu privući promet na web stranicu redakcije i povećati prihod putem oglašavanja ili pretplate. Uključivanjem linkova do članaka i multimedijalnog sadržaja u bilten, čitatelji se podstiču da kliknu na web stranicu i uključe se u sadržaj redakcije.

Kroz dostupnost biltenske analitike i podataka o čitanosti, angažmanu i preferencijama redakcije dobijaju značajan uvid potreba publike. Ovi podaci mogu pomoći redakcijama da bolje razumiju svoju publiku i prilagode svoj sadržaj prema njihovim potrebama.

Bilteni zaista mogu biti vrijedan alat za redakcije i medijske organizacije koje žele da se povežu s publikom, izgrade lojalnu publiku, povećaju promet i prihod, te uspostave kredibilitet i autoritet u svojim oblastima.

SendINBlue alat za kreiranje biltena

Alat za kreiranje biltena SendInBlue je softversko rješenje na temelju oblaka ili SaaS koje pomaže organizacijama i pojedincima/kama za kreiranje i slanje newlettera svojim pretplatnicima/kama. Nudi niz značajki i alata dizajniranih tako da proces kreiranja biltena učine što je moguće lakšim i efikasnijim.

Neke od ključnih karakteristika ovog alata uključuju prilagodljive predloške, marketinšku automatizaciju, detaljnu analitiku i integraciju, te integraciju sa popularnim alatima treće strane poput WordPress-a.

Alat ima jednostavno korisničko sučelje sa kojim ćete kroz tehniku povlačenja i spuštanja (drag and drop) lako moći prilagoditi različite segmente vašeg biltena. Pruža niz opcija oblikovanja i stilova, kao i mogućnost dodavanja multimedijskih sadržaja poput slika, video zapisa i linkova društvenih medija.

Alat također uključuje prilagodljive predloške, što omogućava jednostavno i  brzo kreiranje biltena profesionalnog izgleda. Predlošci su u potpunosti prilagodljivi, omogućavajući korisnicima da dodaju vlastitu marku, logotipe i boje.

A/B funkcija testiranja je još jedno korisno sredstvo za optimizaciju efikasnosti biltena poslanih putem maila. Sa A/B testiranjem korisnici/e mogu stvoriti više verzija svojih biltena i testirati ih kako bi vidjeli koji se ponaša bolje.

Detaljna analitika i izveštavanje također su ključna karakteristika alata za biltene SendInBlue. Alat korisnicima pruža niz podataka i uvida u svoje biltene. Ovi se podaci mogu koristiti za optimizaciju budućih biltena i poboljšanje njihove ukupne učinkovitosti.

Kako kreirati bilten u SendInBlude alatu

Prije nego uopšte krenete kreirati biltene, bit će potrebno da se prijavite i napravite vaš profil. To ćete uraditi veoma jednostavnom putem vaše mail adrese.

Nakon što se napravite vaš korisnički profil i prijavite se, prvo će vam biti ponuđeni paketi usluga, od plaćenih do besplatnih.

Mi smo se odlučili testirati besplatnu verziju, koja nudi slanje vašeg biltena na 300 email adresa dnevno, prilagodljive predloške, drag&drop editor, te SMS i WhatsApp kampanje.

Prije nego odete na kreiranje nove kampanje, bit će potrebno da unesete kontakte osoba kojima šaljete bilten. To možete uraditi ručno unoseći, možete prenijeti vašu datoteku sa kontaktima u standardnim tabličnim formatima ili samo prekopirati i zalijepiti podatke iz vašeg softwarea za tablice (Excel, Google Spreadsheets i sl.). Nakon što unesete podatke, bit ćete pitani da li su u skladu sa GDPR-om.

ew

Nakon što ste odabrali paket, te unijeli kontakte, otvorit će vam se SendInBlue sučelje, gdje ćete u desnom gornjem uglu moći kliknuti na kreiranje nove kampanje.

Kada odaberete neki od predloženih izgleda newslettera, trebat ćete unijeti naslov, podnaslov i pregledni tekst vašeg biltena te odabrati listu osoba kojima ga šaljete. Ako želite već tu možete izabrati jedan od predložaka i na taj način krenuti graditi vaš prvi bilten.

Sučelje je zaista slično i drugim alatima za kreiranje biltena, a opcija drag and drop olakšava ubacivanje različitih značajki, poput okvira sa tekstom, naslovom, slike, logotipa, dugmića za društvene mreže, ubacivanje html linkova, različitih stilova prikaza teksta i slika/videa, dodavanje headera i footera, navigacije i slično.

via GIPHY

Poslije ubacivanja svih elemenata koje vaš bilten treba sadržavati spremni ste za slanje vašeg biltena.

Možete ga odmah poslati ili odabrati vrijeme i dan slanja kada vama odgovara.

Pogledajte kako izgleda bilten koji smo kreirali za nekoliko minuta, koji je čak i na tri jezika.

 

via GIPHY

Čini se da je alat SendInBlue Newsletter jednostavno rješenje za kreiranje i slanje biltena putem elektroničke pošte. Njegov raspon karakteristika i integracija, u kombinaciji sa lakoćom upotrebe, čini ga odličnim izborom za sve koji žele poboljšati svoje napore u marketingu putem maila.

Ocijenite kvalitet članka