Na šta obratiti pažnju kada snimate telefonom

25.05.2023. / 07:52
Autor/ica
Share
mobile journalism
mobile journalism

Mobilno novinarstvo, poznato i kao MoJo, nastavlja biti značajan i sve važniji aspekt današnjeg novinarstva. Mobilni uređaji kao što su pametni telefoni i tableti postali su sve više prisutniji, omogućavajući novinarima/kama da snimaju, uređuju i objavljuju vijesti direktno sa terena.

Više je faktora koje označavaju važnost mobilnog novinarstva, a neki od njih su: pristupačnost i neposrednost, isplativost, fleksibilnost, bolji angažman i doseg publike, inkluzivnost i raznolikost.

Mobilni uređaji omogućavaju novinarima/kama da izvještavaju o događajima kako se događaju sada, pružajući publici ažuriranja u realnom vremenu. Novinari/ke mogu brzo snimiti fotografije, video zapise i intervjue i odmah ih podijeliti putem društvenih mreža ili namjenskih aplikacija za vijesti, osiguravajući da vijesti brzo stignu do javnosti. Uz postojanje niza alata na mobilnim uređajima za obradu fotografija i video snimaka, kvaliteta proizvoda se ne razlikuje od kvaliteta snimanja na profesionalnim kamerama i obrade u profesionalnim softverima. Neki od tih alata su Luma Fusion, KineMaster i drugi.

Mobilno novinarstvo omogućava medijima da rade u različitim okruženjima i prilagođavaju se različitim scenarijima izvještavanja. Oni se lako mogu prebacivati između snimanja fotografija, snimanja video zapisa, vođenja intervjua i prijenosa događaja uživo. Prenosivost i svestranost mobilnih uređaja omogućavaju novinarima/kama da pokrivaju priče sa udaljenih lokacija ili područja gdje tradicionalna oprema možda nije izvodljiva.

Sve u svemu, mobilno novinarstvo postalo je sastavni dio medijskog pejzaža 2023. godine. Njegova dostupnost, isplativost, neposrednost i sposobnost da se angažuje sa publikom čine ga ključnim alatom za novinare/ke u bilježenju i širenju vijesti u digitalnoj eri koja se brzo razvija.

Savjeti za snimanje telefonom

Kada snimate pametnim telefonom u novinarske ili bilo koje druge svrhe, evo nekoliko savjeta za poboljšanje kvalitete vaših snimaka:

  • Zadržite isto kadriranje – pejzažno (horizontalno) ili portretno (vertikalno) – kroz cijeli video. Ovo stvara kohezivnost u gledanju, posebno ako ciljana publika gleda vaš video na pametnom telefonu.
  • Izbjegavajte područja koja bi davala zvuk lošeg kvaliteta prilikom snimanja, jer je zvuk najteži dio za montiranje videa. Vjetar, prometne ulice ili druga buka iz okoline su neki od primjera koje trebate izbjegavati.
  • Uvjerite se da se vaš izvor svjetlosti, bilo da je prirodni ili vještački, nalazi iza pametnog telefona. Ako je vaš sagovornik/ca sa svjetlom iza njih, to će stvoriti siluetu subjekta, što će otežati uočavanje njegovog lica.
  • Slijedite pravilo trećina: Videozapisi su zanimljiviji ako se vaš subjekt nalazi u krajnjoj lijevoj ili krajnjoj desnoj trećini vaše slike. Uključivanje mreže kamere na vašem pametnom telefonu može pomoći u kadriranju subjekta u skladu s tim. Ukoliko snimate vertikalno, gledajte da vam je sagovornik u centru kadra.
  • Tretirajte videozapise kao niz fotografija. Pauzirajte tri ili četiri sekunde na svakom snimku prije nego što pređete na sljedeću, omogućavajući publici da u potpunosti uhvati sliku kako videozapis napreduje.
  • Tretirajte video kao sekvencu, pri čemu svaki snimak prirodno vodi do sljedećeg. Ovo pomaže da se priča vizuelno ispripovijeda redoslijedom koji publika lako prati.

Pored ovih osnovnih savjeta, obratite pažnju i na stabilnost vašeg mobitela. Stabilnost je ključna. Da biste izbjegli treperenje snimka, stabilizirajte svoj pametni telefon pomoću stativa ili ručnog stabilizatora. Ovo će pomoći u stvaranju glatkijih i profesionalnijih videozapisa. Također, nemojte zumirati, nego se približite vašem sagovorniku. Digitalni zum često degradira kvalitet slike, dok fizičko približavanje održava bolju jasnoću.

I za kraj, budite kreativni sa svojim snimcima. Isprobajte različite uglove i perspektive kako biste svojim snimcima dodali raznolikost i interes. Pokušajte snimati iz donjih ili gornjih uglova ili eksperimentišite sa nekonvencionalnim kadriranjem.

Ako pratite ove osnovne savjete, vaši snimci će biti mnogo kvalitetniji i privlačniji publici. A to će vam omogućiti veći doseg ciljane publike.

Ocijenite kvalitet članka