Novo istraživanje o konzumaciji vijesti i dalje ističe Facebook kao važnu platformu za dolazak do vijesti

20.11.2023. / 08:03
Autor/ica
Share
istraživanje pew research centar media sonsumption.png
istraživanje pew research centar media sonsumption.png

Pew Research Center, američka organizacija za istraživanje, nedavno je objavila izvještaj o konzumaciji vijesti putem društvenih medija i digitalnih platformi. Ova istraživanja pružaju uvid u trenutne trendove i navike Amerikanaca/ki kada je u pitanju konzumacija vijesti.

Prema izvještajima, digitalne platforme ostaju glavni izvor dolaska do vijesti za Amerikance/ke. Polovina američkih odraslih osoba barem ponekad dobiva vijesti putem društvenih medija. Kada je riječ o tome gdje Amerikanci/ke redovno dobivaju vijesti na društvenim medijima, Facebook nadmašuje sve ostale društvene medije. Otprilike trećina američkih odraslih osoba (31%) kaže da redovno dobiva vijesti sa Facebooka, a zatim slijedi YouTube sa 26%.

news consumption by social media site pew research

Kada se uzme u obzir udio korisnika/ca pojedinih društvenih mreža koji na tim mrežama redovno prate vijesti, neke se mreže ističu kao preferirani izvor vijesti za većinu svojih korisnika/ca, uprkos tome što njihova ukupna publika može biti relativno mala. Tako, recimo, X (Twitter) koristi otprilike 27% osoba, ali gotovo polovica tih korisnika/ca (53%) redovno koristi tu mrežu za praćenje vijesti.

Međutim, postoji trend smanjenja broja korisnika/ca Facebooka koji redovno dobivaju vijesti na toj platformi. Udio korisnika/ca Facebooka koji kažu da redovno dobivaju vijesti na toj stranici smanjio se za 7% od 2020. godine, sa 54% na 47% u 2021. godini. Ovo može ukazivati na promjene u načinu na koji korisnici/e koriste društvene medije za pristup vijestima, a može imati i veze sa promjenama koje se događaju na ovoj platformi o kojima smo nedavno pisali.

Više od polovice Amerikanaca/ki (56%) kaže da često dobivaju vijesti sa digitalnih uređaja poput telefona, računara ili tableta, što je porast u odnosu na 49% u 2022. godini. Postotak korisnika/ca koji kažu da često dobivaju vijesti sa televizije (oko 30% ), štampe (oko 10%) i radija (oko 15%) bio je dosljedniji tokom prošle godine.

news consumption across platforms

Među digitalnim platformama, web stranice ili aplikacije sa vijestima također su najpoželjniji izvor vijesti, odnosno četvrtina odraslih Amerikanaca/ki radije dobiva vijesti na ovaj način, u usporedbi sa 15% koji preferiraju pretraživanje, 12% koji preferiraju društvene medije i 6% koji kažu da preferiraju podcaste.

Ovo se čini kao značajan podatak kada se razmišlja na koje digitalne platforme se fokusirati, odnosno u koje uložiti više razvijanja. Čini se da direktne web stranice medija i njihove aplikacije nisu mjesta koja treba zanemariti za dolazak do vijesti, nego ih treba učiniti prilagođenim potrebama korisnika/ca.

 

Kako se tehnologija, digitalni i društveni mediji nastavljaju razvijati, možemo očekivati da će ovi trendovi nastaviti i dalje rasti. Ova istraživanja pružaju dragocjeni uvid u trenutno stanje konzumacije vijesti, a istovremeno naglašavaju važnost praćenja ovih trendova kako bi se bolje razumjela budućnost medijske industrije.

Za medije na Zapadnom Balkanu, ova istraživanja mogu biti posebno korisna jer pružaju uvid u trendove i navike konzumacije vijesti u Sjedinjenim Američkim Državama, koje često predvode globalne trendove. Osim toga, ova istraživanja mogu pomoći medijskim kućama na Zapadnom Balkanu da bolje razumiju kako se medijska industrija mijenja i kako se mogu prilagoditi tim promjenama.

Ocijenite kvalitet članka