Canva – svijet dizajna postaje i vaš

23.12.2019. / 08:55

U digitalnom vremenu kada je većina informacija svedena na grafičke prikaze, vizuelni sadržaj predstavlja jednu od najvažnijih komponenti za privlačenje publike. Da li ste znali da je uz vizuale na društvenim mrežama 40 puta veća vjerovatnoća za dijeljenje vašeg sadržaja?

Imajući ovu informaciju u vidu, zamislite da želite da napravite dizajn koji će vam pomoći da vaš članak dobije više čitanosti, ali nemate grafičkog dizajnera/icu u redakciji ili nemate dovoljno novca da platite nekome da vam uradi infografiku, poster ili objave na društvenim mrežama? Svjesni smo brzine vašeg svakodnevnog novinarskog posla i nemogućnosti da sad učite neke nove vještine, kao što je rad u kompleksnijim programima, poput Photoshopa.

Danas postoji veliki broj aplikacija koje su napravljene upravo s ciljem da vama i drugima poput vas omoguće jednostavan rad na grafičkim rješenjima. Jedna od takvih aplikacija, koju i mi u Balkansmedia koristimo u našem svakodnevnom radu, jeste Canva.  Ova aplikacija vam može pomoći da budete svoj/a diznajner/ica u nekoliko minuta i da vaše društvene medije pretvorite u mjesto koje će svako morati da posjeti, a vaš sadržaj podijeli.

U pet minuta napravite savršen dizajn

Canva se nalazi na web browseru i možete joj pristupiti sa bilo kog mjesta, te vam ne treba ekstra brz računar da biste za manje od pet minuta mogli napraviti savršen dizajn. Ili jednostavno instalirajte aplikaciju na vašem mobilnom telefonu i počnite već danas dizajnirati super profesionalne postere, flajere, infografike, te objave za društvene mreže.

Potrebno je da kreirate profil i da u nekoliko klikova uđete u svijet dizajna.

Kada napravite profil i uđete u Canvu, prvo što ćete vidjeti jeste ovakav interface.

canva1  
 
Kao što vidite u otvorenom prozoru, gdje piše Search designs, templates and more, možete da odaberete koju vrstu formata želite da dizajnirate. Uz Canvu više ne morate da pamtite ili pretražujete koje su dimenzije Facebook ili Twitter posta, ili možda Instagram storyja. Dovoljno je da u tražilicu ukucate, npr. Facebook post i dobit ćete novi dokument koji će biti sa tačnim dimenzijama. Canva ima kolekciju specifičnih, profesionalnih šablona sa širokim izborom sadržaja (Instagram, Facebook, Twitter, Tumblr i dr.). Stranica šablona raspoređena je u kategorije - vrste sadržaja - i podkategorije za teme. Na primjer, možete birati između šablona za postere, prezentacije, flajere, infografike, poslovne kartice, CV, brošure, korice knjiga, te šablona za različite platforme. Pored toga, svaki je već optimiziran u odgovarajućim dimenzijama za stvari poput banera, zaglavlja i fotografija sa naslovnica za određene web stranice poput Facebooka, Twittera ili Linkedina.

Više ne morate da čuvate na vašem računaru ili telefonu dizajnirane fajlove, koji vam samo mogu zauzimati prostor i usporavati uređaj. Canva jednostavno čuva sav vaš dizajn na jednom mjestu, pod kategorijom All your designs.

all your design

Pored šablona, vašem dizajnu možete da dodate i veliki broj fotografija. U donjem desnom uglu kada prođete kursorom, na fotografiji će vam pisati da li je besplatna ili je plaćate, najčešće 1$.

slike

free premium

Unutar Canve imate mogućnost da kreirate vaš brend (boje, font, logo), kako ne biste morali iznova tražiti baš određenu boju koja vaš medij čini prepoznatljivim. Važno je naglasiti da u besplatnoj verziji možete dodati samo boje. Logotip i fontove možete dodati u plaćenoj verziji o kojoj možete pročitati u nastavku teksta.

brand kit
 
Veoma korisna opcija unutar Canve je i kreiranje tima, tako da možete dodati više osoba iz vaše redakcije i na jednom mjestu imati sav vaš dizajn, koji će uvijek biti kao otvoren fajl i moguć za doraditi. U besplatnoj verziji imate mogućnost dodavanja timova, ali da biste koristili sve funkcije i prednosti tima, ipak ćete morati platiti članarinu. S druge strane, u plaćenoj verziji kroz koju dobijate veliki broj dodatnih funkcija, dodavanje timova je omogućeno uz dodatnu pretplatu.
create team

Mogućnosti sa besplatnom i plaćenom verzijom

Canva, kao i veliki broj sličnih aplikacija, nudi besplatnu i plaćenu verziju. Postoje neke opcije koje nećete moći koristiti u besplatnoj verziji, a vjerovatno jedna od najvažnijih jeste automatska promjena formata vašeg dizajna. Važno je naglasiti da da plaćena verzija omogućava veći izbor alata koje možete da koristite, kao što je veći broj fotografija, video zapisa, ili dodatne obrade. Međutim, i u besplatnoj verziji ćete imati dovoljno mogućnosti da napravite sasvim dobar dizajn za vaše društvene mreže.

U sklopu mogućnosti koje nudi plaćena verzija jeste i promjena formata, koja svakako može biti vešestruko korisna. Ukoliko ste pripremili vaš dizajn za, recimo story objavu, i želite da koristite isti dizajn za ostale mreže (Facebook, Twitter...), možete da to uradite vrlo lako tako što ćete kliknuti na resize i dobiti veliki izbor različitih formata za promjenu dimenzija. Kada odaberete onaj koji vam odgovara, imate mogućnost da promijenite direktno dimenziju postojećeg fajla ili da napravite kopiju. Ukoliko planirate raditi neke dodatne izmjene, ili pak želite sačuvati taj dizajn sa određenim dimenzijama i koristiti ga kasnije, preporučujemo da onda ipak imate zaseban fajl za svaki format. 

resize

Plaćenu verziju možete isprobati na 14 dana besplatno. Nakon toga možete da je plaćate po korisniku na mjesečnoj bazi (trenutni iznos 12,95$) ili odjednom za cijelu godinu (trenutni iznos119,40$).

U sklopu plaćene verzije dobijete i mogućnost dodatne obrade fotografija, kao što je, na primjer nedavno dodana opcija brisanja pozadine na fotografiji, te mogućnost spajanja drugih aplikacija i korištenje njihovog sadržaja, kao što su gifovi sa stranice Giphy, Google mape, Youtube snimci, Google drive i mnoge druge.  U plaćenoj verziji dobijete i dodatne video edukacije i tutorijale, koji vam svakako mogu biti koristni da unaprijedite vaš rad u Canvi. Važno je naglasiti da Canva, kao i mnoge druge aplikacije, prati trendove i često nadograđuje različite nove opcije, kako za plaćenu, tako i za besplatnu verziju.

Obrada fotografija i korištenje kratkih video zapisa

Kao što smo već spomenuli, unutar Canve možete da obrađujete fotografije kroz više opcija. Postoje različiti efekti i filteri koje možete da koristite, ali svakako možete i ručno da prilagođavate boje, osvjetljenje ili kontrast. Odnedavno je uvedena i opcija brisanja pozadine na fotografijama, ali je dostupna samo u plaćenoj verziji. Fotografije, bilo da koristite one iz Canvine galerije ili ste dodali vaše, možete da uklapate u različite formate i okvirove, te da određujete različita pozicioniranja unutar vašeg dokumenta. 

new title

U sklopu kreiranja vaših dizajnerskih rješenja, možete da koristite i galeriju kratkih video zapisa, koji vam mogu pomoći da kreirate gifove ili kratke video zapise. Ove mogućnosti se povećavaju uz plaćeni profil.

Snimanje dokumenata

Kada ste kreirali vaš dizajn i želite da ga spremite na vaš uređaj ili odmah podijelite, Canva vam nudi sljedeće opcije. 

Klikom na strelicu u gornjem desnom uglu, odmah pored Download opcije, otvore vam se opcije da sadržaj spremite, da dobijete link za dijeljenje, da od vašeg dizajna napravite prezentaciju, da isti pošaljete putem maila, te još mnogo mogućnosti za dijeljenje na različitim društvenim mrežama.

untitled design

Kada kliknete na opciju Download, dobijete još neke dodatne mogućnosti kao što je tip fajla (jpg, png, PDF standard, PDF print, video i animacija), te ukoliko imate Pro verziju mogućnost dodatne transparentne pozadine i kompresovanje fajlova sa manjom rezolucijom. 

Unutar opcije animacija, nude vam se dva različita načina snimanja – gif i mp4, ovisno za koju društvenu mrežu vam treba.

Zašto Canva može biti korisna u novinarstvu?

Dizajn je uvijek bio važan aspekt u novinarstvu - od dizajniranja štampanih novina i magazina, do dizajniranja video zapisa za TV. Kako danas živimo u digitalnom dobu i kako se od novinara/ki sve više traži da rade sadržaj na više platformi odjednom, posjedovanje nekih osnovnih vještina i znanja o grafičkom dizajnu je neprocjenjivo. Digitalno novinarstvo je postalo sastavni dio bavljenja ovom profesijom, bilo da radite na televiziji, u štampi, ili u online medijima. Svi mediji danas imaju svoje profile na društvenim mrežama, gdje promovišu svoj sadržaj i putem kojih zapravo dolaze do publike. U tom konekstu, neophodno je da vaše društvene mreže odgovaraju na potrebe korisnika/ca. Spomenuli smo u tekstu da vizualni sadržaj može da poveća vašu čitanost do 40 puta. Imajući to u vidu, ova aplikacija vam može olakšati i dati različite ideje za dizajniranje sadržaja. Sada imate mogućnost da grafički predstavite vaš sadržaj koristeći se gifovima, storijima i kratkim videima. Iskoristite ovu mogućnost, skratite sebi vrijeme i već u pet minuta kreirajte profesionalna dizajnerska rješenja koja će vam pomoći da povećate čitanost sadržaja u vašem mediju.

Ocijenite kvalitet članka