Kako uključiti dvostruku autentifikaciju (2FA) na Google računima, Facebooku i Instagramu

17.01.2020. / 10:12
Autor/ica
Share
Untitled design (5).png
Untitled design (5).png

U prethodnom tekstu predstavili smo vam šta znači dvostruka autentifikacija, te kako vam može pomoći da dodatno zaštitite svoje račune, pa tako i informacije koje posjedujete na njima. Ovaj sistem zaštite predstavlja još jedan korak ka preveniranju digitalnih upada i omogućava sigurniji pristup na internetu.

U više navrata smo konstatovali da je nemoguće u potpunosti se zaštiti od hakerskih napada, ali će ovaj vid dodatne zaštite svakako zaustaviti neke napade ili pak usporiti, te vas obavijestiti da neko pokušava ući u vaše profile na društvenim medijima ili mail, i dati vam nešto dodatnog vremena da izbrišete informacije koje mogu biti kompromitirajuće.

U nastavku vam detaljno pokazujemo kako možete aktivirati dvostruku autentifikaciju na Google, Facebook i Instagram računima.

Google računi

Najbolji način da upravljate vašom dvostrukom autentifikacijom za Google račune jeste korištenje Authy aplikacije. Ova aplikacija vam omogućava da imate jednostavnu mobilnu aplikaciju za sve vaše račune za koje ste uključili dvostruku autentifikaciju i možete ih sinhronizirati na više uređaja. Čak joj možete pristupiti i kroz desktop verziju.

Ukoliko želite da instalirate Authy aplikaciju na mobilnom uređaju, potrebno je da odete u Play store i da ukucate Authy 2-Factor Authenication, te da kliknete na Install. Ukoliko želite da na desktopu svog računara instalirate, ukucajte u pretraživač Authy.com i u desnom gornjem uglu ćete pronaći opciju Download.

Nakon što ste instalirali aplikaciju, potrebno je da se ulogujete u vaš Gmail račun, te da odete na opciju My Account. Kako bi vam bilo lakše da postavite sve, preporučujemo da se ulogujete preko desktopa. Izaberite Sign-in & Security, zatim Signing in to Google, te kliknite na 2-Step Verification.

1

2

3

4 

Kada ste kliknuli na opciju 2-Step Verification, klikniite Get started.

5

Unesite vaš broj telefona i odaberite opciju na koji način želite da dobijate kod: putem SMS poruke ili poziva i kliknite Next.

6

Kada ste postavili korake iznad, dobit ćete kod na vaš broj telefona. Kopirajte taj broj i unesite ga u predviđeno mjesto i kliknite Next.

7

Nakon što kliknete Next, ostaje vam još da kliknete na opciju da upalite 2FA - Turn On.

Kada upalite 2FA, pojavit će vam se opcije ispod da postavite alternativni drugi korak, u kojem je potrebno da izaberete opciju Autenticator app. Kliknite na Set up koji se nalazi pod opcijom Autenticator app.

8

Nakon što kliknete na Set Up, morat ćete da odaberete koji uređaj koristite: iPhone ili Android.

Kada ste instalirali Authy app na vašem telefonu, kliknut ćete na Set up account, te na opciju Scan Code. Približite vaš mobilni uređaj desktopu i skenirajte kod ste prethodno dobili prateći korake iznad iznad.

9

Kliknite na opciju Done. Verifikacijski kod je sada generisan na vašem mobilnom uređaju za Google račune. Još malo držite otvorenu aplikaciju na vašem telefonu, jer uskoro ćete završiti postavljanje dvostruke autentifikacije.

Na vašem desktopu, koji je otvoren na kodu koji ste skenirali, kliknite Next. Tražit će vam da ukucate kod, koji sada možete da dobijete na vašem telefonu, te da ga ukucate u vaš Google račun.

10

Kliknite Verify, pa zatim Done i vaša dvostruka autentifikacija je završena.

Kada se sljedeći put budete ulogovali sa nekog trećeg uređaja, dvostruka autentifikacija će funkcionisati tako da ćete nakon što ukucate vaš mail i šifru, morati ukucati kod koji ćete dobiti tako što ćete ponovo ući u mobilnu aplikaciju Authy i kod će vam biti spreman da ga ukucate. Imajte u vidu da kod u ovoj aplikaciji brzo nestaje, te ako ga ne ukucate u predviđenom vremenu, morat ćete kucati drugi kod koji će vam se pojaviti osvježavanjem aplikacije.

 

Facebook račun

Da biste uključili SMS dvostruku autentifikaciju na Facebooku, potrebno je da odete u Settings vašeg profila, te da kliknete na Security and Login sekciju.

11

Pod opcijom Login Approvals, kliknite na Edit. Pisat će vam da li želite da putem sigurnosnog koda pristupate vašem računu sa nepoznatih uređaja. Kliknite da želite i snimite promjene.

12

Otvorit će vam se prozor u kojem će biti objašnjeno šta znači Login Approvals. Kliknite na Get started. Tražit će vam da unesete vaš broj telefona, ukoliko do sad niste upisivali vaš broj na Facebook računu, te će vam SMS porukom biti poslan kod. Kada dobijete kod, upišite ga i kliknite Continue.

13

Kada kliknete na Continue, pisat će vam da je postavljanje dvostruke autentifikacije kompletirano. Svaki put kada se budete ulogovali sa nekog nepoznatog uređaja, Facebook će vam tražiti da unesete kod koji ste automatski primili na vaš broj telefona. Ovo je način da uradite dvostruku autentifikaciju koja bi vam putem SMS poruke dolazila na broj mobitela koji ste unijeli.

Instagram račun

Ukoliko želite da postavite dvostruku autentifikaciju koristeći vanjsku aplikaciju, poput Duo Mobile ili Google autenticator, potrebno je da ručno uključite opciju dvostruke autentifikacijena vašem Instagram profilu.

Uđite na vaš Instagram profil, kliknite na gornji desni ugao gdje se nalaze tri crtice jedna ispod druge, te kliknite Settings, pa Security, pa Two-Factor Authentication. Klinite Get started i odaberite na koji način želite da postavite dvostruku autentifikaciju - preko SMS poruke (Text message) ili preko vanjske aplikacije (Authentication app). Kliknite na Authentication app, te ukoliko već niste instalirali vanjsku aplikaciju, uradite to. Postupak instaliranja vanjske aplikacije Authy možete pogledati u dijelu Kako uključiti 2FA na Google računima. Sve vanjske aplikacije se gotovo isto instaliraju, a možete ih pronaći u Play Store.

Nakon što ste instalirali aplikaciju, kopirajte ključ koji ste dobili unutar Instagrama i stavite ga u vanjsku aplikaciju (npr. u Duo Mobile ili Google Authenticator). Preporučuje se da još negdje spasite ovaj ključ ili da ga uslikajte, jer jednom kad uradite postavke nećete mu više moći pristupiti. Kada se vaš Instagram profil linkovao sa vanjskom aplikacijom, kopirajte šestocifreni kod (kod vanjske aplikacije uvijek ima šest brojeva) koji vam se pojavio unutar aplikacije. Vratite se u vaš Instagram profil, kliknite Next, zalijepite kopirani kod kako biste kompletirali proces dvostruke autentifikacije.

Ukoliko imate Instagram profil na više uređaja, bit će dovoljno samo jednom da postavite sve ove korake, te ćete biti u mogućnosti da koristite kod sa vanjske aplikacije vašeg mobilnog uređaja sa kojim ste prvi put spojili Instagram profil.

Zapamtite da vam se razlikuje Instagram ključ koji smo vam preporučili da snimite još negdje i jednokratni kod vanjske aplikacije. Instagram ključ je ključ koji vam je potreban kada ručno postavljate dvostruku autentifikaciju na uređaj i može biti korišten za postavljanje dvostruke autentifikacije na više uređaja. Jednokratni kod je šestocifreni sigurnosni kod koji koristite za verifikaciju i ulazak u profil.

 

Nadamo se da vam je naš tutorijal pomogao da uspostavite dvostruku autentifikaciju i tako dodatno zaštitite vaše račune.

 

Ocijenite kvalitet članka