SEO za novinare/ke

30.03.2020. / 08:42
Autor/ica
Share
seo
seo

Jeste li ikada pokušali na osnovu nekoliko riječi ukucanih u tražilicu pronaći određeni sadržaj, a baš taj sadržaj koji ste jednom vidjeli, sada nije dostupan na tražilici?

Niste ukucali pogrešne riječi.

Problem nije u ključnim riječima koje vi koristite, problem je što stranica koju pokušavate naći nije optimizirana za tražilice.

Šta je SEO?

Search engine optimisation ili optimizacija za tražilice je proces kojim se unapređuje organska (neplaćena) pozicija sadržaja na tražilici. Što je pozicija viša, veći broj ljudi je vidi.

seo1

Optimizacija se radi za više tražilica: Bing, Yahoo, Yandex, Google. Na našim prostorima većina populacije koristi Google, pa ćemo dalje u tekstu govoriti o optimizaciji za Google tražilicu.

Zašto je SEO važan?

SEO je važan jer prva tri organska rezultata na tražilici dobijaju oko 70% prometa. 

SEO za novinare/ke je važan jer je: 

 • još jedan način kojim čitatelji dolaze do vašeg sadržaja, 
 • gradite autoritet medija jer ste među rezultatima za relevantne teme koje čitatelji traže,
 • tekstu produžuje vijek trajanja jer i nakon nekoliko godina čitatelji pomoću tražilice mogu doći do teksta, a medij nema novih ulaganja 

Za čitatelje je važan jer:

 • jednostavno i brzo mogu doći do kvalitetnog sadržaja kada im je potreban.

Koji su kriteriji za pozicioniranje na Googleu?

Odgovor na ovo pitanje ne zna nitko u potpunosti.

Svake se godine dogodi 500 do 600 izmjena Google-ovog algoritma. Za pozicioniranje sadržaja na tražilicu Google uzima u obzir oko 200 parametara. Što znači da svaki vaš tekst objavljen u online mediju prođe kroz 200 Google-ovih filtera dok se pojavi na određenoj poziciji. Na kojoj poziciji će biti to ovisi o kvaliteti sadržaja, o tome je li web stranica medija optimizirana za tražilice, o vašoj konkurenciji. 
Jedan od važnijih kriterija koji je potvrdio i sam Google je relevantnost sadržaja za čitatelje. Ako web stranica sadrži iste ključne riječi kao upit za pretraživanje, to je osnovni signal da su informacije relevantne. Ako se te ključne riječi pojavljuju na stranici, u naslovima ili tekstu, još je vjerojatnije da su informacije relevantne. 

Relevantan sadržaj je i koristan za čitatelja. Ako čitatelj pomoću ključnih riječi dođe do vašeg sadržaja i zadrži se na web stranici to znači:

 • da sadržaj odgovara na osnovna pitanja koja čitatelja zanimaju
 • da je sadržaj interesantan
 • da sadržaj donosi vrijednost ili rješenje problema koje čitatelj traži.

Pored relevantnosti i korisnosti, kvalitetan i koristan sadržaj je jednostavno pronaći. Koja korist od savršenog teksta ako nitko za njega nije čuo. 

U praksi to izgleda ovako:
Kada u Google tražilicu ukucate pojam “virus u wordu” rezultati izgledaju ovako kako je prikazano na slici ispod. 

seo2 
Vidimo da je drugi rezultat pretrage tekst “Otkud virus u wordu i kako provjeriti jesu li dokumenti zaraženi virusom” koji je nedavno objavljen na Balkansmedia.org. 

Kada kliknete na ovaj link, možete vidjeti zašto je ovaj tekst nakon nekoliko dana već na drugoj poziciji.
Da vam pomognemo, navest ćemo nekoliko elemenata:

 1. Naslov teksta sadrži osnovnu ključnu riječ
  seo3
 2. Tekst ima naslovnu fotografiju koja privlači pažnju čitatelja
 3. Podnaslovi teksta također sadrže osnovnu ključnu riječ
 4. Tekst sadrži više podnaslova i buleta tako da je jednostavan za skeniranje
  seo4
 5. Tekst nudi odgovore koje čitatelj traži.
  seo5

Kako web stranicu optimizirati za tražilice?

Postoje dva načina kako web stranicu optimizirati za tražilice: onpage SEO i offpage SEO.
On-page SEO podrazumijeva da novinar/ka zna osnovna SEO pravila i primjenjuje ih na svaki dio sadržaja na web stranici. Ključne riječi, ALT tagovi, title tagovi, interni i eksterni linkovi, opisi fotografija... Svaki element koji se objavljuje je sadržaj (ne samo tekst), a optimizacija je potrebna da bi Google “vidio” o čemu sadržaj govori. 

On-page SEO velikim dijelom ovisi o vještinama novinara/ki da optimiziraju svaki tekst koji se objavljuje.
Off.page SEO znači da druge web stranice linkuju u svom sadržaju vašu web stranicu. Ovaj vid optimizacije ne možete kontrolirati, ali ako imate kvalitetan i interesantan sadržaj, imate mogućnost za off-page SEO. Off-page optimizacija je signal za Google da je vaš sadržaj kvalitetan, koristan i zbog toga će biti bolje pozicioniran na tražilici.

Online mediji, urednici/e i novinari/ke svakodnevno nastoje privući što veći broj čitatelja/ki na portale. S druge strane, čitatelji/ke traže nove i pouzdane informacije. Most između sadržaja i čitatelja/ke je SEO.
Optimizacija za tražilice može donijeti dugoročne i sjajne rezultate, ali zahtijeva vrijeme. Zato SEO i jeste dugoročno ulaganje. Ako sve radite kako treba, a ipak nema rezultata nemojte biti razočarani. Rezultati će doći. Ono što je važno je da SEO rezultati traju mjesecima ili čak godinama pod uvjetom da nemate velikih i značajnih promjena (redizajn, promjena CMS-a) na web stranici.

Ocijenite kvalitet članka