Nova sigurnosna poboljšanja Chrome preglednika

28.05.2020. / 09:21

Google Chrome je obavijestio javnost da stižu velike i značajne promjene ovog pregledinka.  Pored mogućnosti grupisanja kartica i automatskog blokiranja oglasa, koji vjerujemo svima opterećuju resurse računara, Chrome uvodi poboljšanja vezana za sigurnost i privatnost.

Novi Chrome bi trebao da donese promjene korisničkog sistema, dodatne mehanizme koji bi trebali pomoći u sprječavanju korisnika/ca da posjećuju različite web stranice koje su prepoznate kao rizične.

Uvodi i nadogradnje sigurnijeg DNS-a, te blokiranje internet kolačića trećih strana kada ste u anonimnom načinu rada. U sklopu Chrome preglednika, korisnici/e će uskoro imati mogućnost da podešavaju internet kolačiće, privatnost, dobit će različite mogućnosti i priširenja za prikaz stranica, kao i sinhronizaciju.

Naravno, nije prvi put da Google radi na različitim izmjenama postavki na svojim proizvodima i platformama, ali su ove promjene smislenije nego inače, jer su povezane sa nekoliko tekućih problema i sa Googleom i sa Chromom.

Tako će se, na primjer, ikonica za proširenja moći pronaći pod malom sličicom slagalice koja će se pojavljivati u glavnoj alatnoj traci. Također će biti moguće zalijepiti proširenja za alatnu traku, te će svako trenutno stanje bilo kojeg proširenja biti jasnije prikazano, kao i koje sve dozvole koristi u radu. Ovo je jako dobra vijest s obzirom da su proširenja u prošlosti često dovodila do sigurnosnih propusta u internet preglednicima kao što su oni o kojima smo već pisali

U postavkama će takođe biti dostupan i alat Safety Check, kojim ćete moći provjeravati da li se vaša šifra našla među onima koje su procurile na webu. Chrome uvodi i alarmiranje u slučaju da je neko od web odredišta koje koristite bilo nedavno provaljeno. Dodatna pažnja sigurnosti i provjere će biti uvedena i na ažuriranja, te da li vam je u pregledniku uključena opcija Safe Browsing, koja će služiti za otkrivanje prevarantskih web lokacija. Chrome takođe uključuje i DNS-over-HTTPS, kao dodatni način zaštite, piše The Verge.

Poboljšano sigurno pregledavanje web stranica

U novim nadogradnjama Chromea dolazi i opcija Enchanced Safe Browsing, koja će imati za cilj da brže otkrije web odredišta koja se bave phishingom i sličnim prevarama. Putem ove opcije će biti omogućeno dijeljenje URL linkova koje ne posjećujete svakodnevno putem Googlea u realnom vremenu. Važno je naglasiti da će ovaj dodatak koristiti vaše informacije sa servisa Gmail i Drive, ali iz Google kompanije tvrde kako će Safe Browsing čim utvrdi da je URL koji ste posjetili siguran, prikupljanje podataka učiniti anonimnim i vremenom ih obrisati. Zasad nije poznati koliko dugo Google planira zadržavati podatke prije brisanja.

Kako navode iz Googlea, tokom naredne godine ovom načinu će dodavati još veće zaštite, uključujući prilagođena upozorenja za krađe identiteta i preuzimanja datoteka i upozorenja o različitim proizvodima.
„API blok lista sigurnog pregledavanje (Safe Browsinga) je postojeći sigurnosni protokol koji štiti milijarde uređaja širom svijeta. Svakodnevno sigurno pregledavanje otkriva hiljade novih nesigurnih web mjesta i dodaje ih u API za blok popis koji se dijeli s web industrijom. Chrome provjerava URL svake web lokacije koju posjetite ili datoteku koju preuzmete na lokalnoj listi koja se ažurira otprilike svakih 30 minuta. Sve se više pojedinih sofisticiranih web mjesta za krađu identiteta provlači kroz taj 30-minutni prozor za osvježavanje prebacivanjem domena vrlo brzo.“ – pišu na Google blogu.

Kako funkcioniše poboljšano sigurno pregledavanje

Ova opcija će funkcionisati tako da kada se prebacite na Enchanced safe browsing, Chrome izravno dijeli dodatne sigurnosne podatke sa Google sigurnim pregledavanjem kako bi omogućio preciznije procjene prijetnji. Privremeno povezivanje sa vašim računom znači mogućnost prilagođavanja zaštite vašoj situaciji. Iz Googla kažu da na ovaj način mogu najpreciznije napraviti individualiziranu zaštitu za svakog korisnika/cu. Nakon uzimanja podataka, sigurno pregledavanje se nastavlja anonimnom analizom i tada prestaje povezanost sa vašim računom. 

Ovaj način možete uključiti u postavkama, tako što odete na Privacy and Security, zatim u Security, te kliknete na Enhanced protection u sekciji Safe Browsing. 

d
 
Ova podrška i zaštita za Android bazirane uređaje će biti uvedena u budućem izdanju, a kontrolu nad ovim postavkama će vršiti administratori poštujući politiku googleovih pravila o privatnosti.

Na koncu, iz Googlea zaključuju da su njihovi korisnici/e raznoliki sa različitim spektrom potreba, naročito u segmentu sigurnosti i privatnosti, te da će nastaviti ulagati u siguran pristup web stranicama kroz njihov preglednik.

Ocijenite kvalitet članka