Newspack: Nova eksperimentalna instalacija Wordpressa namijenjena novinskim redakcijama

01.06.2020. / 12:53

U vrijeme kada je web doživio već svoju duboku zrelost, dok se još uvijek aktivno razvija i mijenja, jedna stvar se već dugo nije toliko promijenila – sistem za upravljanje sadržajem (CMS). Pogotovo CMS koji uspješno podržava radne procese unutar novinske redakcije. Velike redakcije imaju snažan tehnološki tim i, potpomognute novcem svojih vlasnika, razvijaju svoje zasebne redakcijske sisteme koji im omogućavaju pokrivanje čitavog procesa razvoja vijesti, ali i marketinga. Većina novinskih redakcija nije velika, niti ima dovoljno novca da razviija sebi prilagođene sisteme, kako je to sve ovo vrijeme radio The New York Times ili Washington Post. U pomoć su im došli sistemi otvorenog koda poput Joomle, Drupala i najpoznatijeg Wordpressa kojeg za pokretanje blogova svojih novinara/ki koristi čak i New York Times, CNN, Forbes i Reuters. Ipak, niti jedna pomenuta novinska organizacija ne koristi ovaj sistem kao sistem za upravljanje sadržajem. Iako svjesni svih njegovih ograničenja 70% malih redakcija u svijetu kao i na Balkanu, uključujući i dosta partnera USAID BMAP, koristi upravo Wordpress, obogaćen brojnim nadogradnjama, za distribuciju i prezentaciju svog sadržaja krajnjim korisnicima/ama. 

Imajući na umu da mnogo novinskih redakcija koristi Wordpress kao svoj osnovni CMS, a da on u isto vrijeme izaziva mnogo frustracija u kontekstu pokrivanja svih radnih procesa u redakciji te često više otežava posao objavljivanja, ali i monetizacije sadržaja, postalo je više nego očigledno da je potrebno izgraditi posebnu Wordpress instalaciju za novinske redakcije. Tu je u igru došao Newspack kao inicijativa Google News Initiative i Wordpress.org. 

Šta je Newspack?

Prema zvaničnoj stranici Newspack je „napredna platforma bazirana na otvorenom kodu za objavljivanje sadržaja i generisanje profita za novinske organizacije.“  Osmišljen je da pomogne malim i srednjim digitalnim novinskim organizacijama u privlačenju publike i prihoda koji utjelovljuje najbolje prakse novinskog poslovanja. Od aprila 2019. godine, kada je projekat pokrenut, do oktobra 2019. se radilo na razvoju i istraživanju onoga što su najbolje odlike jednog ovakvog sistema. Već istog mjeseca oktobra započet je rad sa 15 testnih organizacija koje su prošle proces od migracije svoje postojeće web prezentacije do punog prelaska na ovaj sistem skupa sa organizacijom Automattic koja im je pružila punu tehničku podršku. Ova podrška podrazumjeva pomoć pri migraciji na WordPress server optimiziran za Newspack, posvećenu komunikaciju putem Slacka, e-maila i slično. 

Kako Newspack radi?

Newspack se naslanja na izvornu WordPress instalaciju i kao dodatak sa temom obogaćuje vaš web sa svim elementima koji su vam potrebni da privlačno prezentirate svoj sadržaj, pogotovo naslovnu stranicu koju možete objaviti automatizirano u planirano vrijeme, ali i ostale sadržaje koje želite ponuditi.

Iskorištava puni potencijal Gutebnerg instalacije, ali se fokusira na to da vam kao novinaru/ki ponudi najbolje moguće opcije za predstavljanje priče. Sa druge strane nudi vam i nekoliko opcija za komunikaciju sa vašom publikom, ali i alate koji vam pomažu da monetizirate vaš sadržaj kroz donacije i marketing. S obzirom da je ovo dijelom Google News Initiative projekt naravno da je u fokusu AdSense.

U videu ispod možete vidjeti kratku prezentaciju mogućnosti brze izgradnje i prilagodbe naslovne stranice koju nudi Newspack. Video pokazuje kako je lako koristeći se ponuđenim opcijama ubaciti različite elemente vašeg sadržaja i prezentirati ga na nekoliko načina. Kao naslovnu vijest preko čitavog ekrana ili kao pet posljednjih vijesti iz određene kategorije. 

Iako je Automatticov tim naporno radio na razvoju monetizacijskih opcija, zbog specifičnosti svakog od 15 testnih medija sa kojima su radili, neke od opcija su razvijene dok su neke još uvijek u razvoju. Čak i ovako nude se neke opcije za monetizaciju i naprednu komunikaciju sa korisnicima koji mnogim medijima mogu pomoći da ubrzano poboljšaju prezentaciju svog sadržaja. Kratki video koji su uradili pokazuje neke od dostupnih opcija te kako ih je moguće brzo kroz poznato WordPress sučelje prilagoditi svojim potrebama i načinu komuniciranja sa vašom publikom. 

Naučene lekcije iz prve faze projekta

Nakon inicijalnog odabira prvih medijskih partnera koji su dobrovoljno odabrali neke od uslova potrebnih za ulazak u ovaj projekat News Revenue Hub, koji je također dio ovog projekta je naručio istraživanje o efektima dosadašnjih isustava osoba koje su radile na ovom projektu. Istraživačica Amanda Krauss je došla do zanimljivih saznanja koja će pomoći svim učesnicima u procesu da poboljšaju dosadašnje iskustvo, ali i koje omogućavaju bolji uvid u prednosti i nedostatke ovog projekta. 

Dok je vizuelni element projekta od početka bio zadovaljavajući i tu je ostvario uspjeh postoje neka mjesta koja još uvijek zahtjevaju doradu poput elemenata za monetizaciju putem marketinga i donacija.

Međutim od početka su se pojavili problemi sa implementacijom zbog različitih očekivanja implementacijskog tima i redakcija koje su učestvovale u testnoj fazi projekta. To je dovelo do odlaganja pokretanja novih verzija prezentacija medija koji su učestvovali. Implementaciju je dodatno otežala komunikacija zbog početne upotrebe ekspertskog jezika, ali su se s vremenom naučene lekcije primjenile i popravile komunikaciju dajući i jednima i drugima mogućnost da na kraju uspješno implementiraju projekat. Ova lekcija nerazumijevanja konteksta je posebno važna, jer je često bila uzrok neuspjelih projekata u prošlosti. 

Dodatno su se desili zastoji u implementaciji zbog specifičnih alata koje je koristila svaka redakcija, a koji su potencijalno ugrožavali brzinu samih stranica. 

Ono što bi moglo najviše prouzrokovati probleme u skaliranju ovog rješenja je još uvijek neodgovarajuća dostupnost dokumentacije za samostalnu implementaciju. 

Najveća primjedba koja se pojavila je nedovoljna transparentnost u kontekstu budućih troškova održavanja sistema koji bi se desili nakon godine dana testnog perioda. Prve informacije ukazuju na to da bi troškovi mogli biti preveliki za redakcije male i srednje veličine. Neke od redakcija su već pripremile alternativno rješenje da hostiraju ovu implementaciju na svojim serverima. 

Kako se možete prijaviti za pomoć?

Ukoliko imate želju i potrebu da poboljšate rad svog web sajta možete se prijaviti da i vi učestvujete u ovom projektu. Ipak, postoje neki uslovi kako biste ušli u razmatranje. U ovom blog postu je zabilježen detaljan opis na engleskom jeziku, a uslovi su slijedeći: 

  • Vaš sajt treba biti koncipiran da ispunjava informacijske potrebe određenog geografskog regiona ili teme. 
  • Trebate biti sposobni da artikulišete jasan urednički i poslovni pristup razvoju i rastu sajta. 
  • Trebate proizvoditi origilani sadržaj.
  • Vaš sajt mora imati:
    o    Dokaz o služenju ciljanoj publici i budžet koji predviđa 12 mjeseci kontinuiranog rada ILI
    o    Plan za lansiranje koji adresira kako namjeravate služiti vašem ciljanom tržištu i da imate novac dovoljan za operiranje najmanje 12 mjeseci. 

Da li je Newspack besplatan?

Newspack kao usluga na WordPress.com nije besplatan i namjera je da se ovakva vrsta podrške komercijalizira baš kao što je i WordPress komercijalizirao svoje usluge podrške. Tačna cijena podrške se još ne zna, ali tvrdnja je da će biti optimizirna za nivo usluge koja se pruža i da neće biti jeftina kao najjeftiniji dijeljeni server, ali da neće biti skupa kao WordPress VIP usluga. U svakom slučaju projektni tim ima dovoljno iskustva da pruži podršku redakcijama koje nemaju podršku na terenu sa svakodnevnim održavanjem servera i instalacije Newspacka i Wordpressa. 

Želite li eksperimentisati?

Ipak, svjesni da je malo vjerovatno da će ijedna redakcija ove veličine na Balkanu moći platiti buduću uslugu, a s obzirom da se ovdje radi o softveru otvorenog koda vaš IT tim može preuzeti fajlove Newspacka sa ove lokacije i pokušati implementirati instalaciju sam. Imajte na umu da trenutno postoje neke kolizije sa WordPress proširenjima koje koristite pogotovo kada je AMP implementacija u pitanju, ali je nju vrlo lako isključiti. Uz sve trenutne moguće nedostatke, Newspack je sistem koji je nastao u zajedničkoj saradnji IT agencije i novinara/ki kojima je namijenjen te mu to daje jake šanse za budući uspjeh i olakšano objavljivanje sadržaja kao i monetizaciju za redakcije koje se odluče da ga koriste. 

Ocijenite kvalitet članka