Intervju: Napredna vizualizacija statističkih podataka u službi data novinarstva

15.12.2020. / 08:56

Nedavno završen treći USAID BMAP Media Innovation Lab, organizovan u online prostoru, pružio je učesnicima/ama priliku da kroz četverodnevni intenzivni rad razvijaju svoje početničke ideje u nadi da će biti najbolji među najboljim.

Media Innovation Lab već tri godine zaredom nudi kreativne i inovativne sadržaje za medijske profesionalce/ke, dizajnere/ke i sve osobe koje žele da budu u toku sa novim medijima, te izazovima i promjenama koje oni donose.

Kako je ova godina obilježena pandemijom COVID-19, tako je i tema ovogodišnjeg MIL-a imala fokus na etičkom izvještavanju u vrijeme pandemije.

Svih šest projekata koji su se takmičili napravili su odličan posao u razvijanju svojih ideja, a petočlani žiri je odlučio da na ovogodišnjem USAID BMAP Media Innovation Labu podršku dobiju Action for Democratic Society sa Kosova, Covidmembrance Project iz Sjeverne Makedonije i Ermin Sočo iz Bosne i Hercegovine.

Ermin Sočo iz Bosne i Hercegovine, zajedno sa svojim timom želi kreirati online platformu sa naprednom vizualizacijom podataka koristeći se data novinarstvom.

U cilju što boljeg etičkog izvještavanja, njihov plan je da kroz odgovarajuću metodologiju, izvore podataka, kredibilnost i krajnjeg korisnika/ce ponude servis koji će jasno i jednostavno vizualno predstavljati podatke vezane za pandemiju.

U nastavku pogledajte finalno izlaganje ideje Ermina Soče iz BiH, te pročitajte intervju u kojem smo ga pitali kako mu se dojmio ovogodišnji MIL, iako je bio online, kako je tekao proces usavršavanja ideje, koliko su mu pomogli mentori/ce u razvijanju i poboljšanju početničke ideje, te šta je za njega etičko izvještavanje.

Balkansmedia: Kako ste doživjeli ovogodišnji Media Innovation Lab, pogotovo jer je bio u online sferi?

Ermin Sočo: Iako je cijeli koncept Media Innovation Lab-a od početka bio sjajan na papiru, iznenadila nas je vibra kojom je Lab odisao. Imali smo ljude u organizaciji koji su zračili pozitivnom energijom, mentore koji su bili poticajni, konstruktivni, motivirajući, te druge ekipe koje su iz dana u dan napredovale, postajale kreativnije. Zbog sve te energije većinom i nismo primjećivali da smo u nekoj online sferi.

Balkansmedia: Koliko vam je odgovarao ovakav način rada u kojem intenzivno u četiri dana propitujete i nadograđujete vašu početnu ideju?

Imali smo dinamične sesije koje su prolazile u tren oka. Zapravo i ne znam kada nam je vrijeme prošlo.

Balkansmedia: Koliko je vaša ideja od početničke promijenjena? Kako je izgledala na početku, a kako na kraju MIL-a? Recite nam nešto više o tome šta je vaš projekat?

Došli smo sa idejom o projektu koji će se baviti naprednom vizualizacijom statističkih podataka u službi data novinarstva, no došli smo također i sa stotinu dvojbi i pitanja. Mentori su ti koji su kroz svoj rada s nama (koji je bio i više nego inspirativan i inovativan), oblikovali bitne detalje.

Balkansmedia: Koliko je i na koji način razvoju vaše ideje doprinio ovogodišnji tim mentora/ica?

Počevši od temelja u metodologiji, izvorima podataka, kredibilnosti istih, pa dalje razvoja servisa, dizajna i psihologije istog, akvizicije korisnika, etičkih standarda, kvalitete proizvoda. Značaj svakog mentora je nemjerljiv. Da je bilo šta bilo drugačije, mislim da ne bi bili tu gdje jesmo što se tiče razvoja same ideje.

Balkansmedia: Tema ovogodišnjeg MIL-a je bila etičko izvještavanje u vrijeme pandemije. Šta je za vas etičko izvještavanje i kako će ono biti sastavni dio vašeg projekta?

Neovisno, objektivno i precizno izvještavanje, te se nadam da će u budućnosti baš naš alat i servis biti prepoznati od strane korisnika i novinara kao takav.

Ocjenite kvalitet članka