Truepic Vision kao vodeća platforma za provjeru autentičnosti fotografija i video zapisa

27.01.2021. / 08:38

Živimo u 21. stoljeću u kojem tehnologija enormno brzo napreduje a umjetna inteligencija doseže svoje vrhunce. S druge strane, dezinformacije, manipulacije videom i fotografijom bivaju sve prisutnije u sferi online medijskog prostora, da nam se ponekad čini da ne možemo da razlučimo šta je autentično. 

Jeste li vidjeli Baracka Obamu kako Donalda Trumpa naziva "potpunim sranjem", ili  Marka Zuckerberga kako se hvali da ima "totalnu kontrolu nad ukradenim podacima milijardi ljudi" ili ste možda pogledali video u kojem se John Snow dirljivo izvinjava zbog sumornog završetka Igre prijestolja? Ukoliko su odgovori potvrdni, onda je ono što ste vidjeli manipulacija videom, odnosno deepfake.

Osobe koje se bave kreiranjem ovakvog sadržaja koriste oblik umjetne inteligencije koji se naziva duboko učenje za izradu slika lažnih događaja, pa odatle i naziv deepfake.

Kako nove tehnike omogućavaju nekvalificiranim ljudima da naprave duboke lažne slike sa pregršt fotografija, lažni videozapisi bivaju sve prošireniji. Nerijetko se koriste za stvaranje deepfake porno video zapisa, koristeći poznate zvijezde. Danielle Citron, profesorica prava na Bostonskom univerzitetu kaže da se „deepfake tehnologija koristi kao oružje protiv žena“. Deepfake može od nule stvoriti uvjerljive, ali u potpunosti izmišljene fotografije i video zapise.

Tehnologija Truepic Vision za borbu protiv deepfakea

Kako bi se borili protiv lažnih video zapisa i fotografija, kompanija Truepic koja je osnovana 2015. godine, kreirala je tehnologiju Truepic Vision koja se kroz godine razvijala i danas predstavlja jednu od vodećih za otkrivanje lažnih fotografija i videozapisa.

"Pogodilo me da postoje sve ove aplikacije koje se bave manipulacijom slikama ili lažnim postavkama lokacije i vremena", kaže Craig Stack, osnivač Truepica.

Danas je primarna misija kompanije koristiti alate za provjeru slika kako bi identificirala i borila se protiv zastrašujućih oblika dezinformacija, pogotovo koje dolaze sa lažnih računa na društvenim mrežama.

„Truepic Vision je platforma za digitalni pregled koja pruža brz i prikladan način za primanje provjerenih, pouzdanih slika. Nudimo vam isti pouzdani rezultat kao i tradicionalni pregledi, osim što ih obavite virtuelno, čime štedite vrijeme, novac i produktivnost u procesu.“ - navode na svojoj web stranici.

Meta ove aplikacije jesu upravo deepfakes, lažne vijesti koje se koriste umjetnom inteligencijom u osnovi i stvaraju jezivo realistične video zapise i fotografije.

Truepicov softver analizira sve u vezi sa slikom, uključujući metapodatke kao što su kada i gdje je snimljena, te pomoću namjenskog načina rada u aplikaciji kamere da li je njom bilo manipulirano na bilo koji način. Po završetku analize aplikacija ugrađuje provjerene podatke u datoteku fotografije, omogućavajući primateljima da sami utvrde autentičnost fotografije.

Kako mediji mogu koristiti ovu tehnologiju

Danas svi imaju pametne telefone i nerijetko se dešava da građani/ke bivaju ti koji snime prve snimke ili fotografije sa nekog događaja te ih postavljaju na društvene mreže. Postalo je uobičajeno da se mediji koriste tim materijalom u kreiranju vijesti, no ono što ih čini nepouzdanim materijalom jeste neprovjerenost njihove autentičnosti. Iako prvobitno napravljen kao autentični snimak, u internet sferi vrlo brzo biva pretvoren u različite manipulacije koje dalje čine dezinformaciju.

Truepic Vision omogućava novinarima/kama i redakcijama da brzo i pouzdano provjere sadržaj koji dobijaju od svoje publike, te na taj način odrede da li je neko manipulisao videom ili fotografijom. Time se omogućava direktno verificiranje materijala kroz sistem provjere autentičnosti.

gho

Na web stranici ove tehnologije, opisano je kako Truepic Vision radi u tri jednostavna koraka:

  • Pošaljite zahtjev za snimanje slika vašem izvoru

Vaš izvor prima tekst ili mail s linkom koji ga usmjerava na aplikaciju Vision. Nakon preuzimanja aplikacije mogu je početi koristiti bez potrebe za prijavom ili registracijom.

  • Izvor sigurno snima slike pomoću aplikacije Vision

Vaš izvor snima slike na temelju prilagođenog popisa fotografija koje su vam potrebne. Tehnologijom Controlled Capture Truepic Vision prima i provjerava podatke direktno sa senzora slike uređaja i pohranjuje sve kao jedinstveni digitalni otisak prsta koji niko ne može uređivati.

  • Odmah pregledajte provjerene, autentične slike

Nakon što se fotografije vašeg izvora prenesu i analiziraju, visokokvalitetne slike i njihovi rezultati provjere odmah su dostupni za pregled na nadzornoj ploči Vision.

U oktobru 2020. godine je Truepic uspješno postigao prvu izvornu integraciju hardverski zajamčenog snimanja fotografija u prototip mobilnog uređaja, napajanog Qualcomm® Snapdragon ™ 865 5G Mobile Platform. Uređaj daje fotografije sa kriptografski zapečaćenim podacima o izvornosti čiju autentičnost mogu provjeriti primatelji.

Tokom pandemije je znatno povećan rast vizualnih obmana, prevara i dezinformacija na društvenim mrežama. Jeff McGregor, izvršni direktor Truepica navodi da ovaj trend „ne može sigurno postojati bez mehanizma povjerenja koji će zaštititi one koji snimaju i gledaju slike“, te dodaje da ova najava predstavlja budućnost digitalnih slika na Internetu i dugoročno rješenje problema vizualne prevare na mreži.

Truepic je u 2020. godini stavljena na listu najboljih tehnoloških izuma što dodatno potvrđuje njenu vrijednost, a povećanje manipulacija videom i fotografijom pokazuje njenu važnost na tržištu u borbi protiv dezinformacija.

Ocijenite kvalitet članka