Byline Project - prostor gdje lokalne priče postaju nacionalne

09.06.2021. / 10:39

Okayplayer, koji se za svoju matičnu kompaniju OkayMedia naziva umjetničkim i progresivnim glasom kulture crnaca/kinja, zajedno sa Google News Initiative  je pokrenuo izgradnju softverske platforme otvorenog koda pod nazivom Byline Project.

Cijeli projekat je baziran na pružanju prostora za lokalne priče koje imaju nacionalne razmjere. Vrijeme pandemije je utjecalo na to da se mnogi lokalni mediji zatvore a glas zajednice iz manjih sredina je nestao.

„Nestankom medija iz malih gradova, lokalne priče koje imaju nacionalni utjecaj ostaju neviđene. Jednostavno rečeno, u postojećem novinarskom okviru često se guše kulturno značajne lokalne priče.„ - navode iz Byline Projecta.

Byline Project je pokrenut u Sjedinjenim Američki Državama, nakon što su došli do saznanja da gotovo 200 okruga nema lokalne medije, što znači da gotovo 3 miliona ljudi širom zemlje vrlo vjerojatno neće biti svjesno šta se događa u njihovim zajednicama. Publikacije, novinari/ke i vjerodostojna dostupnost vijestima destabiliziraju se kada je pristup lokalnim pričama ograničen.

"Bilo je jasno da treba biti nekih inovacija oko toga kako redakcije izbacuju priče i kako se nove stranice, onih koji su najkvalifikovaniji da pričaju priče svojih zajednica, pojavljuju na našim stranicama", izjavila je Rachel Hislop, glavna urednica Okayplayera.

Kao primatelji Googleova fonda za inovacije, Okayplayer je imao zadatak da napravi inovaciju i ponudi rješenje ovih problema i njihovih učinaka.

Projekt Byline potpuno je besplatan digitalni alat koji omogućava malim i srednjim izdavačima i lokalnim pripovjedačima/cama da pomognu vratiti lokalno izvještavanje u svoje zajednice, dok rad pripovjedača/ica povezuje s financijskom podrškom šire digitalne publike.

Može se instalirati na WordPress platformu, a pojednostavit će postupak izvještavanja i prezentacije sadržaja. Također će se integrisati sa industrijskim standardima Googleovih proizvoda, poput Google dokumenata. A nakon objavljivanja priča, internetska zajednica može financijski podržati kreatore sadržaja davanjem savjeta novinarma/kama, jer se plasiranjem sadržaja kroz ovaj plugin, ostavlja i opcija da publika doprinese finansijski vašem članku.

via GIPHY

„Čuli smo glasno i jasno od novinara/ki širom Sjeverne Amerike da postoji ogromna potreba za izdavačima i novinarima/kama koji su nedovoljno finansirani da bi bili osnaženiji da proizvode kvalitetno lokalno novinarstvo koje predstavlja cijelu njihovu zajednicu. To je ono što Byline Project zaista ističe “ – navodi LaToya Drake, šefica predstavništva za medije u Googleu.

Kreiranjem vašeg profila na ovoj stranici možete jednostavno postaviti vašu priču i poslati je različitim medijskim kućama. Medijske kuće koje prepoznaju značaj priča, mogu vas direktno kontaktirati i zatražiti da vaša priča bude objavljena u njihovom mediju. Na profilu možete dodati sve vaše važne kontakte, linkove na ranije priče, te profile na društvenim mrežama, kako bi urednici/e medija mogli dobiti uvida o tome ko ste i na kakvim ste pričama do sada radili.

via GIPHY

Ova platforma pruža prostor za plasiranje lokalnih priča koje nemaju prostor u lokalnoj zajednici a važne su da dođu do šire publike.

Iako je tek pušten u upotrebu, i nije široko popularan i rasprostranjen, činjenica da je otvorenog koda mu omogućava da bude korišten bilo gdje u svijetu. Mnogi freelance novinari/ke u našoj regiji, koji izvještavaju iz svojih lokalnih zajednica, mogu popularizirati ovu inovaciju na ovim prostorima i iskoristiti ovaj prostor za širenje svojih lokalnih priča.

Ocijenite kvalitet članka