Wochit platforma za kreiranje pripovjedačkih video zapisa

17.08.2021. / 11:57
Autor/ica
Share
Wochit interfejs
Wochit
Wochit interfejs

Danas pričanje priča kroz video pruža najveći angažman na internetu, utjecaj kod publike i doseg. Koncept pripovijedanja u domeni novinarstva tema je koja je aktuelna i široko rasprostranjena, što se odražava u sve većem broju redakcija koje prihvaćaju narativne formate kako bi predstavile svoje sadržaje. Medijski krajolik od kraja devedesetih do danas se uveliko promijenio. Resursi za proizvodnju novinarske priče ne uključuju više samo tekst i sliku, već i audio, video i animacije. Kombinacijom ovih formata stvaraju se multimedijske priče. Zbog toga je danas posjedovanje vještina kreiranja multimedijskih priča veoma važno za novinarstvo.

Online medijski prostor, koji danas ne uključuje samo posjedovanje jedinstvenog prostora vašeg medija (web domenu), već uključuje niz društvenih mreža, i kao takav bori se za svaki klik i svaku osobu koja koristi online prostor za dolazak do vijesti.

S tim u vezi, sadržaj koji kreiraju mediji, te način kako koriste svoje društvene platforme odigrava značajnu ulogu u konzumiranju tog medija. Više nije dovoljno samo pružiti tačnu i provjerenu informaciju. Publika traži više. Traži kreativnost, inovaciju, zanimljivost. Zbog toga je danas video jedan od najkorištenijih formata na svim online platformama, jer privlači publiku, nudi kreativnost, a sa novima online alatima omogućava širok spektar kreativnosti.

Kreirajte video sa ili bez iskustva u montiranju

Danas vam predstavljamo platformu koja omogućava svakom pripovjedaču/ici, novinaru/ki, bez obzira na iskustvo ili vještinu, stvaranje jedinstvenih videozapisa visokog učinka u velikom opsegu i brzinom bez presedana. Wochit platformu koriste stotine medijskih organizacija širom svijeta. Wochitovo cjelovito rješenje kombinuje duboko znanje o procesima proizvodnje digitalnih video zapisa i preferencije publike sa super intuitivnim sučeljem, omogućavajući im brzo stvaranje jedinstvenih videozapisa s visokim učinkom.
Wochitova platforma zasnovana na oblaku (cloud), nadopunjena bibliotekom od preko 100 miliona slika i videozapisa iz vrhunskih profesionalnih i društvenih izvora, i može biti odlično rješenje za organizacije koje žele privući i angažirati publiku na digitalnim kanalima.

„Nisam tehničarka. Ja sam novinarka. Već 20 godina radim kao novinarka na televiziji i radiju. Tokom svoje karijere uređivala sam hiljade video zapisa, ali uz pomoć urednika koji je koristio Premiere ili Final Cut i sjedio pored mene i slušao moje naredbe. Kad sam počela koristiti Wochit, shvatila sam da mogu stvarati vlastite videozapise i da sam napokon 'slobodna' i mogu snimati kvalitetne videozapise.“ – izjavila je Myriam Ferrus, glavna urednica Voicia za digitalu, video i društvene mreže.

Kako je postalo jasno da format video zapisa ima utjecaj na performanse, kreatori/ke Wochita sve više koriste značajku kloniranja kako bi promijenili veličinu svojih videozapisa na različite formate, kako bi optimizirali postove za odgovarajuću platformu. Prema Wochitu, upotreba ove funkcionalnosti porasla je za 19% u četvrtom tromjesečju 2020. u odnosu na četvrti kvartal 2019.

Inovativne tehnike i olakšan rad za novinare/ke

Sredinom 2019. godine su lansirali i Wochit Collagea. Ova funkcija omogućava profesionalnim i neprofesionalnim urednicima/ama stvaranje jedinstvenih kreativnih videozapisa. Novo, inovativno korisničko sučelje olakšava više nego ikad stvaranje dinamičkih izgleda svih vrsta za bolje pripovijedanje.

Collage omogućava korisnicima/ama Wochita da iskoriste kreativne planove za novinarsko i vertikalno pripovijedanje. Idealno je za stvaranje svih vrsta videa, uključujući primjere poput:

 • Kreiranje i ilustrovanje isječenih izjava političara/ki
 • Usporedba sportista u utakmici sa podijeljenim ekranom
 • Kreiranje i komentarisanje slika u slici za lifestyle novinarstvo

"Ne morate biti profesionalni video montažer/ka ili trošiti bezbroj sati na tehničke karakteristike kako biste stvorili učinkovit podijeljeni zaslon slike u slici za vaš video sadržaj", kaže Wochitov potpredsjednica proizvoda i CSM, Daphna Tsachor. "Jednostavno koristite našu novu funkcionalnost za brzo, jednostavno i intuitivno stvaranje izgleda koji ima najviše smisla."

Wochit Collage je otvorio granice za potpuno novu eru pripovijedanja.

Wochit kreacija video zapisa nudi rad na:

 • Društvenim medijima i marketingu
 • Razvijanju uredničkih i najnovijih vijesti
 • Promociji podcasta
 • Pokrivanje događaja na crvenom tepihu
 • Video serije
 • Sticanje i zadržavanje pretplatnika/ca
 • Interne komunikacije
 • Odnosi s investitorima
 • Učenje i razvoj

"Cilj je omogućiti bilo kojem pripovjedaču/ici da ispriča svoju priču putem videa brzo i jednostavno. Ideja je dobiti više redakcija koje će proizvodi video zapise kvalitetne za emitiranje,", rekao je još davne 2015. godine kada je nastajala ova platforma, Garret Goodman, direktor prodaje i razvoja poslovanja. Istina, danas, mnoge redakcije širom svijeta koriste ovu platformu kako bi povećali doseg publike, ali i kako bi kreirali što zanimljivije videozapise koje danas publika željno iščekuje od medija.

 

Ocijenite kvalitet članka