Korištenje VPN mreža u porastu

23.12.2021. / 07:55
Autor/ica
Share
poiup
poiup

Prema BusinessWireu, globalna upotreba VPN mreže porasla je za nešto više od 27% tokom 2020. godine. Najveći razlog za porast VPN-a u 2020. godini bio je nagli porast rada na daljinu. Više od 88% IT kompanija diljem svijeta je svoje zaposlenike/ce premjestilo na ugovore o radu od kuće u 2020. godine.

Podaci iz App Annie pokazuju da su virtualne privatne mreže (VPN) u ovoj godini doživjele značajan porast u korištenju.

Ovi podaci pokazuju da gotovo 3 od 10 korisnik/ca interneta već koristi VPN za barem neke svoje internetske aktivnosti, ali kao i kod mnogih aspekata našeg digitalnog ponašanja, slika se značajno razlikuje od zemlje do zemlje.

„Korisnici interneta u Južnoj i Jugoistočnoj Aziji najvjerojatnije će koristiti VPN-ove, a više od 4 od 10 radno sposobnih korisnika/ca interneta u Indiji i Indoneziji kaže da koriste ove alate barem dio vremena.“ – navodi se u izvještaju o digitalnim trendovima. 

sa

VPN mreže danas najčešće koriste branitelji/ce ljudska prava, ali i novinari/ke koji znaju šta znači kada im neko hakira podatke ili ugrozi izvore informacija.

Globalni interes za pretraživanje pojma "VPN" u cijelom svijetu dramatično je rastao tokom marta 2020. godine. Činilo se da je interes za VPN kao pojam za pretraživanje najveći među stanovnicima/ama SAD-a i Kine.

Prema Ofcomu, u Velikoj Britaniji više od 39% ljudi koji koriste VPN imaju između 16 i 22 godine, što znači da su dio generacije Z. Oko 75% svih korisnika/ca ukupno je mlađe od 37 godine. To ukazuje da stariji korisnici/e interneta možda nisu toliko upućeni u virtualne privatne mreže.

Iako nemamo pouzdane podatke o korištenju VPN-a za sve balkanske države globalni podaci i podaci koje nudi Ofcom za Veliku Britaniju ukazuju na potencijalne trendove i za naš region.

Najbolje aplikacije za 2022. godinu

Većina kompanija i digitalnih stručnjaka/inja navode, manje više, iste VPN aplikacije koje će ostati popularne i u godini koja nam dolazi.

Cnet navodi da su to Express VPN, Surfshark, NordVPN, ProtonVPN, IPVanish, što se ne razlikuje mnogo od liste koju nudi PCMag.

ExpressVPN

ExpressVPN vam daje izbor od preko 3000 poslužitelja na 160 lokacija u 94 zemlje. Njegovih pet simultanih veza bit će više nego dovoljno za većinu pretplatnika i uz fantastične aplikacije na Windows, Mac, Android, iOS i Linux (i namjenska proširenja za Chrome i Firefox) , također je vrlo jednostavan za korištenje na Apple TV-u, Rokuu, Amazon Fire Sticku, pametnim televizorima, PlayStationu i Xboxu.

Usluga je već koristila industrijsko standardno šifriranje i izbor raznih drugih protokola (uključujući IKEv2, OpenVPN i L2TP/IPsec) kako bi zaštitila vaše podatke. A njegov vlastiti Lightway protokol otvorenog koda sada je u potpunosti dostupan u svim aplikacijama i još više povećava brzinu i pouzdanost.

Trenutno je ponuda za kupovinu ovog VPN-a po cijeni od 6,67 dolara mjesečno, za narednih 15 mjeseci, uz uključena 3 mjeseca besplatno.

Surfshark

Kada je riječ o zaštiti vas i vašeg internetskog identiteta, Surfshark je tu odličan. Surfshark se može pohvaliti privatnim DNS-om i dodatnim sigurnosnim pokrivačem putem dvostrukog VPN skoka. Sučelje je veoma jednostavno i bez nekih dodatnih komplikacija. Sve što ćete vidjeti su opcije za 'Brzo povezivanje' i 'Sve lokacije', popraćene ikonom Postavke, i ništa drugo.

Mjesečni trošak ovog VPN-a iznosi nešto manje od 2,50 dolara, sa tri mjeseca besplatnog korištenja. Surfshark nudi povrat novca u roku od mjesec dana, dajući vam dovoljno vremena da ga isprobate prije nego što se obavežete na duže razdoblje.

NordVPN

NordVPN je jedan od najpoznatijih i najprepoznatljivijih VPN-ova, za koji ste vjerovatno nekad čuli. Razine sigurnosti koje NordVPN može ponuditi impresioniraju svoje korisnike/ce. Nudeći AES-256 kao standard, također imate mogućnost uključiti njegov Double VPN sistem gdje je sav vaš internetski promet šifriran ne jednom, već dvaput. Zgodno je znati gdje je vaša internetska anonimnost najvažnija, kao kada ste na javnom Wi-Fi-ju ili, možda, kada koristite torrente. Naravno, i ovaj VPN uključuje snažnu zaštitu od curenja DNS-a, prekidače za ukidanje (specifične za aplikaciju i cijeli sistem), proxy proširenja za preglednike Chrome i Firefox te opcije plaćanja koje uključuju Bitcoin, PayPal i kreditne kartice.

Trenutno ste u mogućnosti po akcijskim cijenama uzeti dvogodišnju pretplatu košta 3,29 dolara na mjesečnoj bazi.

ProtonVPN

Proton je u prethodnih nekoliko godina značajno poboljšao svoje vještine streaminga, postavši pouzdan pružatelj usluga za zaobilaženje geo-ograničenja kada ste u inozemstvu. Njegova mreža poslužitelja porasla je s nekoliko stotina na gotovo 2000 i napravio je značajna poboljšanja svojih klijenata/ica i aplikacija, dodajući nove značajke i podršku.

Ne morate brinuti o čekanju na povezivanje ako ste u žurbi s uključivanjem ProtonVPN-a, a zatim ga možete jednostavno ostaviti da radi u pozadini znajući da neće usporiti vašu internetsku vezu.

ProtonVPN plus paket možete sada dobiti po promotivnoj cijeni za 4,99 dolara mjesečno na dvije godine.

IPVanish

IPVanish ima impresivne statistike, preko 40.000 zajedničkih IP-ova, preko 1.900 VPN poslužitelja na više od 70 lokacija, neograničeni P2P promet, neograničene istovremene veze i korisnička podrška 24/7. Što se tiče podrške, možete joj pristupiti direktno iz svoje Android ili iOS aplikacije na mobilnom uređaju.

Bilo da vam je potreban štit Wi-Fi hotspota ili siguran pristup datoteci, ovaj VPN to nudi. IPVanish VPN i alati za sigurnosno kopiranje pojednostavljuju online sigurnost za cijeli dom s postavkama za desktop računare, mobilne uređaje, konzole i usmjerivače.

Ukoliko uzimate paket na godinu dana, mjesečna pretplata iznosi 3,2 dolara, te svakako nude povrat novca u roku od 30 dana ukoliko vam se nešto ne dopadne u ovom VPN-u.

***

Naravno postoje i neke besplatne aplikacije koje možete koristiti. Jedna takva je posebno dostupna za novinare/ke, a o njoj smo ranije pisali. U pitanju je TunnelBear VPN zaštita koja se nudi novinarima/kama besplatno.

Budući da nove tehnologije sa sobom donose i mnoštvo sigurnosnih briga, korištenje VPN-a za novinare/ke biva veoma važno. Nikada nije bilo lakše da neko dođe do vaših podataka ili identifikuje vaše izvore podataka. Postoji veliki spektar načina na koje vaša sigurnost i anonimnost na internetu može biti ugrožena. S tim u vezi, korištenje VPN-a može pomoći u zaštiti vas i vašeg medija od potencijalnih opasnosti. 

Ocijenite kvalitet članka