Kada novinarski stand-up podiže kvalitet priče, kada je profesionalni promašaj

09.09.2022. / 09:44

“Da’ bog da ti Andrija Jarak ispred kuće izvještavao.”

Ovaj crni humor, koji se širio društvenim mrežama, jasno govori koliko je stand-up u novinarstvu važan medijima i publici. Stati pred kameru i prenijeti publici što se dogodilo ne zahtijeva samo preciznost u prenošenju vijesti. Novinari/ke u ovakvim situacijama prezentiraju vijest.

Kada shvatimo koliko prezentacija utječe na vijest, onda vidimo da je uloga novinara/ke jednako važna kao i ta vijest koju će prenijeti publici.

Što je stand-up u novinarstvu?

Lice koje će svojim glasom prenijeti informaciju čini stand-up u novinarstvu i može pomoći uspostaviti vjerodostojnost reportera/ke i izgraditi odnos s gledateljima/icama.

Stand-up u novinarstvu je dobar način objašnjavanja kompliciranih pitanja ili koncepata. Kako to funkcionira u svakodnevnom radu medija? Stand-up može kompenzirati nedostatak video materijala određenog događaja.

Gdje su djeca prvi put vidjela medvjeda? Upravo ovdje, pored ovog drveta. Gdje je NN uhićen? Na ovom mjestu pri izlasku iz unajmljenog stana. Ove vrste stand-upa nisu za svaku priču, nisu za svaki dan, ali ako se koriste razumno i u odgovarajućem kontekstu, mogu pomoći gledateljima/icama da shvate teške teme.

U slučajevima iznenadnih događaja koji mogu ostaviti teške i loše posljedice, snimanje je prihvatljiv dio priče. Ako izlazimo na teren da bismo pokrili i detalje o tome gdje je političko izaslanstvo EU ručalo, to možemo ocijeniti kao veliki profesionalni promašaj.

Vrste stand-upa u novinarstvu

Prva asocijacija na reportersko izvještavanje s terena je informativni program i događaji koji imaju veliki odjek u javnosti. Ali novinari/ke izvještavaju iz teretane, s tržnice, s plaže ili bazena, iz parkova u kojima se odvija uobičajen život.

Vrste stand-upa:

 • Odvedi me na scenu – gledatelji/ice vole vidjeti gdje se vijest događa i gdje se dogodila u prošlosti. Zbog toga vidite lokalne novinare ispred zgrada koje bi mogle biti zatvorene do emitiranja vijesti…ali čini se da "ovo je mjesto gdje se školski odbor sastao ranije ove večeri" više zaokuplja gledatelje.

 • Korištenje rekvizita – ako postoji rekvizit koji je važan za priču, samo naprijed. Gledateljima/icama pokazuje zašto je važan.

 • Kreativna interakcija - ovo je ona priča koja treba malo koreografije da bi bila dobro odrađena, što znači da je novinar/ka u interakciji s mjestom ili ljudima o kojima govori. Na primjer, sudjelovanje u berbi grožđa tijekom snimanja u vinogradu.

 • Transitions (prijelazi) - prijelazni stand-up pomiče priču u novom smjeru. Reporter uzima gledatelja za ruku i uvodi novi kut, ili čak iznosi kut koji gledatelj nije vidio.

 • Demonstracijski – reporteri/ke mogu pokazati kako nešto funkcionira ili kako se nešto dogodilo u priči. Na primjer, novinarka se vrišteći spustila ziplajnom prilikom snimanja priloga o adrenalinskom parku.

Preporuke za ponašanje novinara/ki u stan-upu

Joanne Stevens iz Stevens Media Consultinga kaže da je važno upamtiti da stand-up nije sve o vama. “Sve više i više osjećam da me novinari/ke ometaju, nego da me dodatno poučavaju o priči. Ključna riječ je ‘razborito.’"

TV producentica i dobitnica nagrade Emmy, Jeanette Abrahamsen smatra da stand-up pomaže u povezivanju s gledateljima/icama, ali može uništiti priču ako se izvede loše. Prema njezinim riječima:

“Stand-upovi bi trebali pojačati priču, a ne usporavati je neugodnim hodanjem u nigdje.”

Nekoliko savjeta Jeanette Abrahamsen za snimanje boljih novinarskih standup-ova:

 • Budite aktivni i demonstrativni. Dodirni stvari. Pokupi stvari.

 • Pokažite publici nešto što pomaže objasniti priču na kreativan način.

 • Obratite pažnju na ono što je iza vas. Vaša pozadina mora biti relevantna za priču, ali ne bi trebala odvratiti pozornost gledatelja od onoga što govorite.

 • Obratite pozornost na zvukove oko sebe. Pričaju li vašu priču ili odvraćaju od nje?

 • Ako se pomijerate ili naginjete, neka postoji dobar razlog za to.

 • Nemojte zumirati dok snimate osim ako postoji jako dobar razlog.

 • Pišite razgovorno tako da zvučite prirodno. Ako napamet učite scenarij, ovako će zvućati mnogo bolje.

 • Vaše stajanje ne treba dugo trajati. Pet do 10 sekundi je super! Manje je za zapamtiti i lakše ga je izvršiti.

 • Obucite se prikladno, ovisno o vašoj priči. Ako nosite odijelo, a snimate u teretani, izgledat će nezgrapno.

Ja bih ovom popisu dodala: neka vaš stil oblačenja bude u svrhu prenošenja informacije. Napadan dekolte, prekratka suknja, veliki komadi nakita i prejaka šminka neće pomoći boljem razumijevanju informacije.

Preporuke za pripremu i snimanje stand-upa

Nemojte da vam se stand-up pretvori u naknadnu pamet. 

Snimanje kada je događaj odavno završen samo da bi se nešto dobilo nije ono što želite iznijeti pred publiku. Ovakve primjere nerijetko vidimo prilikom izvještavanja ispred restorana u kojem je političko izaslanstvo EU ručalo i odavno otišlo (ne zna se što je bilo na meniju).

Stand-up bi trebao biti važan dio priče, dodavanje novih informacija i pomicanje priče naprijed.

Prije nego počnete planirati stand-up razmislite o odgovorima na sljedeća:

 1. Zašto bih htio/la uključiti stand-up u ovu priču?

 2. Koje bih informacije prenio/ijela u stand-upu?

 3. Imam li što pokazati u ovom stand-upu?

 4. Gdje i kada mogu izvesti ovaj stand-up?

 5. Kako će se stand-up uklopiti u gotovu priču?

Prije nego što snimite stand-up, potrebna vam je jasna ideja o strukturi vaše priče. Pregled kompletnog priloga u kojem će vaš stand-up biti djelić mora biti cjelina u kojoj svaki dio ima svoju svrhu.

Ta svrha nije da i vi budete još jedna ekipa koja je snimala na terenu. Svrha je nova informacija koja je bila toliko važna da ju je trebalo snimiti na vaš način.

Što je problem s današnjim stand-upima?

Koliki problem predstavljaju pidžama portali, medij koji nikada nije na terenu zabilježio informaciju i pravi je pokazatelj ažurnosti novinskih agencija, toliki problem predstavlja suvišno javljanje s terena koje nema nikakvu vrijednost za publiku.

Snima se da vijest bude dinamičnija. Ne da informacija bude jasnija.

Dinamično prezentiranje vijesti koje publika voli rezultira izvještavanjem sa tri lokacije koje se u vijestima spominju. Iako se na mjestu događaja zabilježe samo zatvorena vrata institucije, nekima je vrijedno snimanja i udarnog termina.

Ocijenite kvalitet članka