Ampstor web aplikacija za odlične AMP priče

01.06.2021. / 08:22

AMP priče su „formati fokusirani na mobilne uređaje za isporuku vijesti i informacija kao vizuelno bogatih, prolaznih priča“. Iako ovo možda zvuči slično kao što su Snapchat ili Instagram ili Facebook već učinili, ima jednu izrazitu prednost u odnosu na svoje prethodnike: iza njega stoji najkorištenija svjetska pretraživačka mašina.

Web priče omogućavaju stvaranje sadržaja u istom formatu kao za društvene mreže, ali kao web stranice. Na taj način Google pretraživač može pokupiti vaše priče i plasirati ih izvan granica bilo koje društvene mreže, čineći ih dostupnim puno široj publici.

AMP priče najbolji su način za stvaranje zanimljivih priča u roku od nekoliko minuta, bez koda ili razvojnih vještina, a mogu vam pomoći u razvoju priča za vašu publiku.

Neke od osnovnih karakteristika koje ćete dobiti pomoću svakog AMP alata su:

 • Integracija različitih elemenata priče

 • Unaprijed definirani raspored predložaka

 • Pristup ogromnoj biblioteci slika

 • Hosting vaših priča

Jednom kada je priča kreirana, možete je ugraditi na svoju web stranicu ili podijeliti putem društvenih mreža ili maila.

Ampstor web aplikacija

Danas vam predstavljamo jednu web aplikaciju koja je upravo bazirana na ideji da kroz AMP priče ponudi korisnicima/ama kreativna i brza rješenja za širenje vaših priča.

sad

Ampstor je web aplikacija bez kodiranja u kojoj za nekoliko minuta možete izgraditi ili urediti interaktivne AMP priče.

Predlošci za grafički dizajn i uređivanje bez koda su besplatni i uz njih možete da kreirate vizuelne web priče. Nudi niz opcija koje će vam olakšati stvaranje i objavljivanje AMP priča.

U Ampsoru kreatori/ce sadržaja mogu vizualizirati svoj sadržaj odabirom jedne od tri mogućnosti:

 • Prilagođeni način rada – korisnici/e mogu u potpunosti uređivati priče ili stvarati nove od nule

 • Jednostavan način - korisnici imaju ograničene mogućnosti uređivanja i koriste unaprijed izgrađene predloške

 • Pretvori iz veze – korisnici/e mogu pretvoriti druge stranice u AMP priče.

Cilj Ampstora je stvoriti svijest o novom formatu i koristiti funkcije koje mogu pomoći korisnicima/ama da uvide vrijednost i koliko je moćno promovisati svoj brend AMP pričama. Omogućava način da kreatori sadržaja samostalno objavljuju svoje priče i budu kreativni koristeći prekrasne predloške i značajke koje im nisu potrebne za kodiranje.

Trenutno Ampstor ima FTP opciju koja omogućava korisnicima da prenose datoteke na različite web lokacije za hosting, uključujući WordPress. U toku je direktna integracija sa drugim CMS-ima.

Konstantno rade na ažuriranju i dodavanju novih opcija, a na njihovom blogu možete pratiti najnovija ažuriranja.

Glavne karakteristike Ampstora su:

 • Unaprijed izrađeni predlošci testirani na više od 30 uređaja

 • Besplatne biblioteke medija

 • Unaprijed postavljeno brendiranje

 • Način pregleda u aplikaciji (možete vidjeti kako će vaša priča izgledati na više od deset uređaja
 • Besplatan hosting i pohrana vaših priča

 • Integracija Google analitike

 • SEO metatagovi

 • Izdvojite JSON / HTML i FTP opcije hostinga

 • Pregled bookenda

 • Korisničko sučelje s tamnim i svijetlim načinom rada

Aplikaciju možete da probate besplatno na 14 dana, a mjesečna naknada za Web Creator profil je 9.99 dolara mjesečno i uključuje besplatni hosting i predloške, kompletan dizajn i SEO kontrolu, korisničku podršku, FTP učitavanje / pristup kodu, brendiranje i integraciju web toka. Pored ovog profila možete uzeti i CEO Professional koji vam pruža besplatan hosting i predloške, kompletan dizajn i SEO kontrolu, korisničku podršku, FTP upload i pristup kodu, kontrolu marke i webflow integraciju. Cijena je individualna i ovisi od potreba svakog klijenta, pa ćete za nju morati dogovoriti poziv direktno sa timom koji radi na izradi svega u Ampstoru, kako biste kreirali potrebe.

Bit će potrebno da kreirate vaš nalog putem maila i u nekoliko klikova ulazite u svijet izgradnje AMP priča.

Korisnost AMP priča u novinarstvu je višestruka, ne samo da olakšava i ubrzava način izrade priča, već omogućava dolazak do šire publike.

„Kao izvor najnovije vijesti i informacija, web priče nam omogućavaju da predstavimo svoje kvalitetno novinarstvo kada postoji više elemenata koje želimo spojiti. Kombinirajući izvještavanje, fotografiju, videozapise i grafiku, ovo daje čitateljima/cama vizuelniju ulaznu točku kada traže našu pokrivenost.“ - navodi Greg Manifold, direktor dizajna The Washington Post.

The Washington Post svakodnevno objavljuje preko 1.000 članaka preko AMP priča i već vide konkretne koristi, navodeći da imaju poboljšanje vremena učitavanja od 88% u odnosu na njihovu tradicionalnu web lokaciju za mobilne uređaje.

Ocijenite kvalitet članka