Kako započeti sa live blog platformama

30.03.2021. / 09:45

Microsoft je još 2015. godine uradio studiju koja je utvrdila da nam je pažnja smanjena na 8 sekundi. Što znači da je live blog koji je Irena Omazić savršeno pojasnila u svom članku jako dobro rješenje za privlačenja pažnje publike.

Dok je u posljednje vrijeme live video dijelom preuzeo primat ono što live blogging još uvijek čini zanimljivim jeste komentar jednog ili više novinara/ki koji mogu bolje približiti riječi govornika/ce na press konferenciji ili nekom drugom događaju i mogućnost dugoročnijeg praćenja koje ponekad može trajati danima pa čak i mjesecima. Dok se čini da je live blogging tehnički zahtjevniji od live video streaminga to ipak nije tačno. Najbolje rješenje su postojeće specijalizirane platforme koje će vam besplatno ili za malu mjesečnu naknadu omogućiti bolju komunikaciju sa vašom publikom putem live bloga umetnutog u stranice vašeg medija. U nastavku vam nudimo nekoliko platformi sa kojima najlakše i najbrže možete započeti svoj live blog sa sportskog događaja, press konferencije ili čak različitih dijelova zemlje istovremeno.

24live blog

ew

24live blog je jedno od boljih rješenja koji možete početi koristiti odmah besplatno uz neka određena ograničenja poput ograničenja broja pregleda na 100.000, ograničenja veličine video zapisa te nemogućnost vizuelnog prilagođavanja vašem brendu i monetizacije. Uz mjesečnu naknadu (koja se naplaćuje na godišnjoj bazi) od 39 i 49 američkih dolara dobijate proširenu podršku u kontekstu prilagođavanja i monetizacije sa AdSense podrškom, ali i dodatnih 24live servisa poput live streaminga, newsroom modula, modula za pitanja i odgovore te mogućnosti popup prozora za prikupljanje email adresa sa kojima biste mogli kreirati lojalne pratioce vaših live blogging sesija.

Arena.im

ewewe

Druga platforma koja je specijalizirana za angažovanje publike između ostalog i sa live blogom je Arena.im. Mogućnosti ove platforme su slične kao i kod 24live blog. Ukoliko plaćate minimalno 49 američkih dolara mjesečno možete potpuno prilagoditi okruženje svom brendu i za razliku od 24live, koji to dozvoljava čak i u besplatnoj verziji, čini se da ne možete umetnuti live blog u stranice vašeg medija. Monetizacija sadržaja putem AdSense se može iskoristiti tek kada platite Business licencu koja košta 149 američkih dolara mjesečno. Ono što je posebno interesantno je i mogućnost live chata sa publikom koja vam omogućava još više razgovora i generisanja sadržaja te prikupljanja mišljenja. Također posjeduje i mogućnost društvenog angažovanja publike samo što za razliku od 24live publika ovdje može svojom reakcijom pokazati kad im se nešto i ne sviđa.

Live Blog by Sourcefabric

poi

Ovaj software je specifičan jer dolazi iz najveće evropske organizacije koja razvija open-source alate za medije. Live Blog je softver baziran na otvorenom kodu koji vam kao i dva prethodnika dozvoljava da objavljujete različite vrste sadržaja tokom nekog događaja koji pokrivate. Live Blog nudi zanimljive opcije kreiranja vaših slobodnih unosa osim standardnih unosa teksta, audio i video materijala te objava na društvenim mrežama.

Postoje dvije verzije ovog softvera. Jedna koja je potpuno spremna za upotrebu nakon par klikova i koja košta od 99 eura mjesečno za jedan račun do 385 eura za tim od 5 ljudi. S druge strane postoji open-source verzija Live Bloga koju možete preuzeti i pokrenuti na vašem serveru. Ono što jeste većini prednost ne mora biti i vama. Iako je open-source software slobodan i ne plaća se ipak trebate imati na umu da ćete morati platiti nekoga da ovaj sistem uspostavi te da obuči novinare/ke za njegovo korištenje. Ovaj software bi odgovarao svima koji žele da dijele svoj sadržaj na više kanala, jer omogućava lako praćenje pageviews za svaki pojedinačni kanal distribucije. Na kraju kao i prethodne dvije platforme i ova platforma nudi integraciju sa reklamnim platformama.

Bilo koji alat da isprobate vjerovatno će odgovoriti vašim inicijalnim potrebama. Svaki od alata nudi mogućnost da ga istestirate prije nego ga i kupite što će vam na kraju olakšati konačnu odluku. 

Ocijenite kvalitet članka