MyScoop: aplikacija za građansko novinarstvo

18.05.2021. / 10:20

Građansko novinarstvo na platformama društvenih medija viđeno je kao sredstvo kojim obični građani/ke mogu širiti informacije i razmjenjivati stavove.

Moć digitalne tehnologije omogućila je modernim platformama društvenih medija da čine globalnu strukturu u kojoj svi korisnici/ce na određen način mogu biti proizvođači vijesti ili direktni izvori informacija, bez da ih mediji kontaktiraju. Naprotiv, na ovaj način sami građani/ke postaju proizvođači vijesti koje dalje preuzimaju mediji.

Više o prednostima i manama građanskog novinarstva, te na šta sve obratiti pažnju kada kao medij sarađujete sa građanima/kama novinarima/kama pročitajte u nedavnom tekstu Irene Omazić.

Danas vam predstavljamo jednu interesantnu mobilnu aplikaciju koja je namjenski napravljena za građansko novinarstvo u cilju skupljanja sadržaja na jednom mjestu, te davanja kredibiliteta građanskom novinarstvu. Aplikacija sama verifikuje vašu lokaciju što je odlična opcija za provjeru autentičnosti sadržaja.

Iako aplikacija nije još zaživjela na našim prostorima, mnogi građanski novinari/ke širom svijeta su prepoznali ovu aplikaciju kao veoma korisnu.

Kako radi ova aplikacija?

U vremenu svepristune dostupnosti mobilnih uređaja MyScoop aplikacija omogućava građanskim novinarima/kama da prenose vrijedne snimke sa lica događaja koje mediji mogu besplatno ili uz određenu cijenu preuzeti.

Aplikacija je dostupna na Android i iOS uređajima, a jednostvanim odlaskom u store vašeg mobilnog uređaja možete je preuzeti.

Nakon preuzimanja aplikacije, morate stvoriti račun koristeći vašu mail adresu ili povezivanjem s Facebookom, Twitterom, Appleom ili Google Play računom i potvrditi svoju dob (korisnici moraju biti stariji od 17 godina).

Unutar aplikacije možete da pratite druge korisnike/ce  aplikacije, ovisno od vaših interesa, ili možete i sami da postavljate vaš materijal, koji je zatim dostupan medijima i drugim korisnicima/ama koji su zainteresovani za vaš sadržaj. Sadržaj koji postavljate možete ponuditi besplatno ili postaviti određenu cijenu.

Postavljanje sadržaja na MyScoop vrlo je jednostavno, na dnu glavnog ekrana nalazi se veliko crveno dugme kamere koje ne možete propustiti. Klikom na ovo dugme otvarate vašu kameru i otvaraju vam se dobro poznate opcije koje ste već vidjeli na drugim aplikacijama i društvenim mrežama.

Koje opcije nudi?

Snimanje možete započeti odmah pritiskom na crvenu ikonu fotoaparata.  Možete snimati do 60 sekundi i imati opciju za uključivanje i isključivanje blica. Super opcija je što možete stopirati snimanje kada želite, pa isti snimak nastaviti sa, recimo, druge lokacije. S lijeve i desne strane „videozapisa bez upotrebe ruku“ nalaze se dvije mogućnosti snimanja do 10 slika ili prenošenja sadržaja iz albuma na telefon.

Tokom snimanja nekog događaja, u bilo kom trenutku možete kliknuti i preokrenuti kameru na selfie.

Prilikom početnih postavki možete unijeti i pripremljene skripte koje će se pojaviti na ekranu, kao na primjeru ispod.

via GIPHY

Pored ove opcije možete postaviti tekst na ekran (teleprompter) koji možete čitati ukoliko radite izvještavanje sa neke lokacije sa već pripremljenim tekstom.

Također možete:

  1. dodati glas preko vašeg videa

  2. zamagliti lice osoba ili svoje lice ukoliko želite da ostanete anonimni

  3. keirati video u tri različita formata 16:9, 1x1, 2x3, te ga koristiti i na društvenim mrežama

  4. koristiti neki od ponuđenih predložaka

1234

Nakon što završite video, možete ga dodatno izrezati, dodati određen efekat, tekst i povezati ga sa vašom web stranicom.

Na kraju, svoj snimak možete da objavite na različitim dijelovima aplikacije. Možete ga prenijeti direktno na svoj profil, postaviti kao ekskluzivni video.

Na dnu glavnog ekrana nalaze se četiri opcije s obje strane ikone kamere: dom, istraživanje, misije i profil.

opcije

'Početna' djeluje kao feed vijesti sa sadržajem objavljenim od praćenih i istaknutih korisnika/ca. Ovdje možete otići na profile drugih ljudi kako biste pogledali njihove informacije, pratili ih, pogledali njihove prijenose i eventualno koristili nešto od njihovog sadržaja.

Odjeljak "Istraživanje" omogućava vam da izvršite pretragu, pratite trendovske hashtagove, vidite najbolje plakate i učitate sadržaj u gore spomenutim javnim kategorijama, kao što je "politika".

'Misije' će vam omogućiti da prihvatite kratke sadržaje koje možete direktno prenijeti. Njih postavljaju preduzeća ili MyScoop kao javne misije. Plaća se mjerač koji ispunjava podneske i traje određeno vrijeme.

Konačno, vaš 'Profil' na kojem možete ažurirati lične podatke, a drugi mogu vidjeti sve vaše postove kada kliknu na vaš profil.

Ocijenite kvalitet članka