Platforma Slack olakšava redakcijski posao

01.03.2021. / 07:00

Slack je pokrenut 2013. godine i tada je korišten kao tajni alat kompanije Tiny Speck. Slack obijedinjuje funkcionalnost elektronske pošte, chat aplikacija i dijeljenje dokumenata na efikasan način. Ova platforma je jedna od najboljih za razmjenu timskih poruka.

Sa Slackom novinari/ke u redakcijama mogu efikasnije sarađivati, povezati sve svoje softverske alate i usluge i imati sve informacije na jednoj platformi.

Sredinom februara ove godine The New York Times je pokrenuo aplikaciju Slack koja je dizajnirana da pomogne poticanju razgovora o njihovim pričama tamo gdje se ljudi već nalaze, odnosno u njihovom postojećem radnom prostoru Slack. Što je otvorilo jednu drugu dimenziju korisnosti Slacka, ne samo unutar redakcija, već i dostupnosti vijesti na Slack platformi drugih korisnika/ca. Nova medijska kompanija Protocol, koju je prije godinu dana pokrenuo Politico s ciljem pokrivanja utjecaja tehnologije na društvo, je odmah započela svoj rad sa Slack aplikacijom kako bi odmah mogla dosegnuti digitalno sjedište svake kompanije.

Isto tako je prošle godine freelance novinarka Laura Oliver, zajedno sa Abigail Edge, Johnom Crowleyem i Caroline Harrap, osnovala Slack grupu Podrška za freelance novinare/ke, kada je postalo očito da trendovi pada prihoda od reklama predstavljaju probleme slobodnom novinarstvu.

Kako Slack olakšava komunikaciju redakcijama

Slack je profesionalna aplikacija za chat koja se široko koristi u medijskoj industriji za organizaciju posla. Ima brojne prednosti u odnosu na druge opcije za komunikaciju između kolega/ica, bilo da su to aplikacije za chat poput WhatsAppa ili tradicionalni mailovi.

Slack uključuje sljedeće mogućnosti:

  • Sposobnost preuzimanja kontrole nad uključivanjem ili isključivanjem komunikacije (umjesto da se beskrajno kopiraju u nevažne poruke)

  • Mogućnost „radnog vremena“ i prilagođavanja obavještenja na osnovu vaših prioriteta i dostupnosti (umjesto primanja obavijesti za sve komunikacije)

  • Posebno moćna funkcija pretraživanja za pronalaženje dokumenata ili poruka iz prethodnih komunikacija

  • Mogućnost postavljanja podsjetnika

  • Automatizacija aspekata rada, poput upozorenja

Mnoge medijske redakcije u svom svakodnevnom radu koriste Slack platformu, a dodatno je obogaćena činjenicom da Slack gradi zajednicu novinara/ki širom svijeta koji na jednom mjestu mogu da razmjenjuju informacije i ideje.

Dobar dio razvoja ove zajednice pokrenut je upravo prošle godine sa dolaskom pandemije.

"Slack saradnja omogućava novi prostor, čak i za novinarstvo", kaže Evan Wagstaff, Senior Interactive Developer u San Francisco Chronicle. "Sjajno je biti u Slacku sa svim ovim različitim redakcijama, jer svi imamo isti cilj: obavijestiti naše čitatelje/ice o tome što se događa sa Covid-19."

U članku Kako i zašto Slack kreira urednički tok rada među odgovorima koje je Marian Semm, konsultant za medije, dobio iz redakcija koje koriste Slack u svakodnevnom radu, novinari/ke navode da “pretvara posao u kontinuirani razgovor", "pomaže u procjeni ko danas radi i odakle”, te "donosi odluke čitljive i pomaže u nadoknadi”. Kako u ovom članku navodi Semm, za njega je možda i najvažniji komentar koji je dobio taj da "ruši zidove između odjela, kultura, načina rada i jezičnih kodova".

Slack i digitalna sigurnost

Važno je naglasiti da osobe iz redakcije koje su administratori/ce mogu imati pristup cijelom sadržaju prilikom pokretanja opcije za preuzimanjem sadržaja. Slack ima plan pod nazivom Plus Plan Compliance Export koji omogućava administrator/ici da preuzme sve unutar Slack računa kompanije, uključujući istoriju poruka, i u privatnim i u direktnim kanalima za poruke.

Slack kaže da da bi pristupio tim „privatnim“ informacijama, administrator/ica mora „uključiti“ funkciju koja zauzvrat obavještava sve učesnike. Ovo je svakako informacija koju treba imati u vidu kada se koristi jedan na jedan komunikacija sa drugim kolegama/icama. Dok ovo pitanje može izazvati zabrinutost s obzirom da se tehnički radi o virtuelnom digitalnom prostoru kompanija ovakva mogućnost služi kao svojevrsna pravna zaštita u slučaju neželjene komunikacije u formi zlostavljanja.

Kada govorimo o digitalnoj sigurnosti, Slack jeste bio meta različitih hakerskih napada u prošlosti, a ono što je Slack, između ostalog poduzeo, jeste osiguravanje da aplikacija ostane otvorenog koda, što je omogućilo više sigurnosnih aplikacija za Slack koje se lako mogu instalirati direktno preko preglednika aplikacija u samom Slacku. Ova rješenja su idealan način da se organizacije zaštite od sigurnosnih prijetnji dok koriste Slack.

Različite kompanije učestvuju u kreiranju u pružanju dodatne zaštite od različitih napada.

Kako funkcioniše Slack i koja su nedavna ažuriranja

Slack je jedna vrlo pregledna platforma koja omogućava jednostavno pisanje poruka, dodavanje multimedijalnog sadržaja, a cjelokupni interface je veoma dobro posložen, da će vam se činiti kao da vizuelno možete zamisliti redakciju i kancelarije ispred vas.

Na primjer, novo dugme za pisanje poruka vam omogućava da započnete pisanje u velikom uređivaču, tako da imate vremena da je pregledate i pročitate prije nego što odaberete gdje ćete je objaviti. U starijoj verziji morali ste da izaberete kanal ili direktnu poruku da biste mogli bilo šta da napišete.

Druga promjena je učiniti određene aplikacije i komande dostupnijim preko ikona i opcija menija, a ne pomoću kose crte. Ranije, na primjer, ako ste željeli da sprovedete anketu pomoću aplikacije za anketiranje kao što je Poll, morali ste znati komandu “/poll”. Sada vidite ikonu munje I kada je pritisnete, pojavljuje se lista prečica da biste mogli da izaberete šta vam treba, umjesto da je morate unositi kao komandu.

Slack ima laku integraciju velikog broja aplikacija. Neke od najvećih integracija su: Google Drive, Trello, Dropbox, Box, Heroku, IBM Bluemix, Crashlytics, GitHub, Runscope i Zendesk.

Shodno ovome, redakcije koje koriste Slack imaju veliku prednost pa vrlo lako mogu priložiti svoj sadržaj na bilo koju aplikaciju koja je integrisana sa Slackom i podijeliti u redakciji. Ovo daje veliku prednost onim novinarima/kama koje rade u redakciji na objavljivanju sadržaja da sa lakoćom skinu, napišu i objave sadržaj. Ono što je također velika prednost je ta da se unutar Slack-a možete obratiti direktno onoj osobi u timu koja vam treba.

Da li se isplati Slack koristiti na duže staze?

Slack je odlična aplikacija i služi svrsi.  Možete da kucate pomoću umanjivanja, uredite poruku nakon što ste je postavili i vidite preglede stranica pristojne veličine kada dodate veze. Budući da nije neobično da pridružite više Slack naloga, možete se prebacivati između različitih računa koristeći lijevu bočnu traku. Takođe možete prilagoditi svaki nalog tako da ima drugačiji izgled, što izuzetno pomaže u održavanju vaših grupa ispravnim.

Ono što je isto funkcionalno je prilagođavanje notifikacija. Bez obzira na koliko se kanala pridružite, možete utišati notifikacije sve osim onih koji vama zaista trebaju.  Slack vam dopušta da onemogućite obavještenja u onoj mjeri koja vama odgovara. Na primjer, opcija “Ne ometaj” vam omogućava da utišate sva obavještenja tokom određenih sati u danu. Pored toga, možete imati različita podešavanja za obavještenja na radnoj površini u odnosu na ona za mobilne uređaje. Sva ova prilagođavanja uveliko doprinose poboljšanju vašeg jedinstvenog iskustva sa Slackom. Konfiguracija je pola uspjeha.

Ono što isto tako daje prednost Slacku je mogućnost audio i video poziva. Zasad, video poziv je jedino dostupan putem računara preko Google Chrome-a, a audio fajl je moguć i preko računara i mobilnih uređaja.

Slack kanali smještaju većinu razgovora u aplikaciju. Kanali mogu biti javni za svakoga da se pridruže ili privatni (samo sa pozivnicom). Pored kanala, možete imati privatne direktne poruke sa pojedincem ili grupom.

Slack je program koji je olakšao poslovnu komunikaciju u 21. vijeku i smjestio je u sami vrh aplikacija za razmjenu poruka u poslovanju.

Koliko košta Slack?

Slack ima besplatnu opciju, kao i dva nivoa plaćenih planova: Standard i Plus. Slack Standard košta 8 USD po osobi mjesečno ili 80 USD po osobi kada plaćate godišnje. Slack Plus košta 15 USD po korisniku mjesečno ili 150 USD po osobi godišnje.

Besplatni paket vam omogućava da na svom računu imate onoliko članova koliko vam je potrebno, ali postoje ograničenja, tako što možete komunicirati audio i video između samo dvije osobe, ali ne i grupno. Besplatni nalozi su takođe ograničeni na 5 GB skladišta datoteka za otpremanje u cijelom timu. Pored toga, samo je najnovijih 10.000 poruka dostupno za pretragu. To je mali broj ako vaša grupa pogodi unos na kraju svake fraze ili objavi puno slika, gifova i drugog sadržaja koji se ne može pretraživati. Besplatni nalozi su ograničeni na integraciju sa najviše deset nezavisnih aplikacija.

Standardni nalog uklanja mnoga ograničenja u besplatnom nalogu. Ovdje možete pretraživati sve u svojoj istoriji poruka, plus dobijate neograničene integracije. Skladište datoteka se povećava na 10 GB po osobi i možete da vodite grupne pozive sa do 15 ljudi. Gosti se mogu pridružiti vašem nalogu, što je korisno ako vaš tim često radi sa spoljnim klijentima ili saradnicima. Administratori mogu zahtjevati dvofaktorsku potvrdu identiteta za sve korisnike. Nalog Slack Standard dolazi sa još nekoliko pogodnosti, uključujući naprednu statistiku upotrebe i prioritetnu podršku.

Slack Plus uključuje sve u standardnoj verziji, ali skladište se povećava na 20 GB po osobi. Dobijate podršku 24/7 sa četvorosatnim vremenom odziva. Plus takođe dolazi sa sposobnošću pružanja i uklanjanja korisnika.

Gledajući sveukupno Slack je snažna alternativa Microsoft Teamsu, koji je nastao kao odgovor na pojavu Slacka, sa mnogo boljom integracijom sa drugim poslovnim servisima koje mediji koriste u svakodnevnom radu.

Ocijenite kvalitet članka