Tiki-Toki: Od priča do kategorija

22.02.2021. / 08:37
Autor
Share
EWEWE
EWEWE

Tiki-Toki je web softver za kreiranje interaktivnih vremenskih mapa koji se mogu dijeliti na internetu.

Tiki-Toki se može koristiti u bilo kom pretraživaču, a osnovni nalog je besplatan za registraciju, što vam omogućava da kreirate potpuno funkcionalan vremenski slijed. Tiki-Toki pruža integraciju sa slikama i video zapisima (sa Youtube-a i Vimeo-a). Svaka hronologija koju napravite sa Tiki-Toki ima svoj jedinstveni URL koji možete dijeliti sa vašom publikom na webu ili društvenim mrežama.

timeline

Nadograđena verzija vam omogućava da vremensku liniju ugradite direktno na vašu web lokaciju ili blog.

Ovaj alat omogućava studentima/icama, novinarima/kama da kreiraju interaktivne vremenske redove kako bi konstruisali i predstavili svoju priču kroz precizne tačke u vremenu. Također, pomaže da se lako shvati sadržaj na vizuelan način.

Privatnost Tiki-Toki i koliko je dobar alat za novinare/ke

Ovaj alat je vrlo jednostavan za upotrebu. Nakon što se registrujete za svoj račun, možete jednostavno da napravite novu vremensku liniju popunjavanjem osnovnih podataka, kao što su naslov, uvod, datum početka i datum završetka. Tada na vremensku liniju možete da dodate sadržaj, uključujući tekst, slike i video zapise.

Ono što je odlično kada su u pitanju novinari/ke je to da grupa koja je stvorila Tiki-Toki ne prikuplja nikakve informacije direktno od opštih posjetilaca njihove web stranice.

Tiki-Toki postaje tek odličan program kada počnete da radite sa interfejsom vremenske linije. Sve što se uradi na vremenskoj liniji oslanja se na karticu Administrator. Korištenjem web veza može se povezati i uvodna slika (slika koja prati uvodni tekst kada prvi put otvorite vremensku liniju).  Osim toga, možete mijenjati i šemu boja kako bi okruženje odgovaralo pozadinskoj slici.

Mana koju ima TikiToki je ta da svaki put kada napravite promjenu, Tiki Toki će zatražiti da sačuvate ili vratite nazad radnju. Također u svojoj besplatnoj verziji ne nudi mogućnost umetanja napravljenih sadržaja na vaše stranice već samo nudi mogućnost otvaranja zasebne stranice. Naravno ovo se može lako pokušati riješiti tako što ćete sami generisati iframe, ako ne sami onda uz pomoć jednog od mnogih web alata koji će vas voditi kroz kreiranje koda.

Što se tiče kreiranja vremenskih linija zasnovanih na internetu, Tiki-Toki koji je ujedno i besplatan, izdvaja se po oštroj estetici i spretnoj medijskoj podršci.

poiuzt

Tiki-Toki nastoji da uravnoteži eleganciju sa mogućnostima, prilagođavanjem i lakoćom upotrebe.

Pravljenje vremenske linije je brzo, a popunjavanje priča medijima iz SoundCloud-a, Vimeo-a, YouTube-a i Flickr-a jednostavno je kao kopiranje i ljepljenje veza.

Kada završite vremensku liniju, možete je dijeliti, odštampati ili sačuvati.

S druge strane ograničenja koja se pojavljuju u besplatnoj verziji su dobra samo za novinare/ke koji ne koriste tako često ovakvu formu pripovijedanja i potrebna im je samo jednom jer Tiki račun dozvoljava kreiranje samo jedne vremenske linije.

Od priča do kategorija

Neke novinarske priče imaju kompleksnu strukturu sa mnogo učesnika/ca i događaja koje treba pojasniti. To može dovesti do toga da čak i njihovo predstavnjanje na vremenskoj liniji može dovesti do prevelikog broja informacija koje mogu zbuniti čitaoca/teljku. Tiki-Toki rješava ovaj problem na dva načina. Prvi je sa tagovima (ključnim riječima), a drugi način je sa kategorijama. Jedna vremenska linija može imati nebrojeno tagova, ali samo jednu kategoriju. Sa tagovima čitaocima omogućavate da filtriraju sadržaj vremenske linije kako bi bliže pogledali jedan element vaše priče, a kategorija vam omogućava da čak potpuno izmijenite izgled vaše vremenske linije. Zbog ovoga možete kreirati samo jednu kategoriju.

Iako je Tiki-Toki mnogo jednostavniji za korištenje i nudi napredniju organizaciju sadržaja, ukoliko ćete koristiti vremenske linije mnogo češće u svom radu onda je bolje da koristite TimelineJS. On jeste kompleksniji za korištenje i ne nudi ovoliko opcija vizualnog oblikovanja, ali je sasvim dovoljan da publici prenese vašu priču. Ukoliko ipak imate potrebu za većim izborom naprednog vizuelnog oblikovanja sadržaja i pripovijedate kompleksne istraživačke priče onda vam preporučujemo da isprobate ovaj Tiki-Toki i vidite da li vrijedi vaše dalje investicije.

Ocijenite kvalitet članka