Voice Record Pro: Aplikacija za snimanje zvuka

07.02.2020. / 08:56

Pametni telefoni imaju mnogobrojne mogućnosti koje ih čine privlačnim i bez kojih danas ne možemo zamisliti da funkcionišemo. Bilo da su u pitanju neke jednostavne aplikacije koje svakodnevno koristimo kao što su alarm, sat, bilješke, digitron ili vremenska prognoza. Ili su u pitanju neke malo kompleksnije, poput snimanja zaslona, obrade fotografija i videa te snimanja zvuka. Postalo je nezamislivo da ih svakodnevno ne koristimo.

Među novinarima/kama, pored videozapisa i fotografiranja, zasigurno jedna od najvažnijih aplikacija na pametnim telefonima jeste diktafon ili snimač zvuka. Snimači zvuka (voice recorder, diktafoni) su aplikacije koje najčešće dolaze uz pametne telefone, ali su one najčešće ograničene i nude samo opciju da snimite zvuk, te snimljeni fajl imenujete. Ukoliko ih posmatramo kao aplikacije koje će poslužiti osnovnoj svrsi – snimanju zvuka – onda su svakako korisne. Ali šta ukoliko želimo da imamo više mogućnosti uz audio snimke koje posjedujemo? Šta ukoliko želimo da dodamo zabilješke, označimo određenu minutažu u toku intervjua, isiječemo određeni dio zapisa ili nam je postalo zamorno raditi transkripciju audio intervjua i izjava?

Postoji veliki broj aplikacija koje možete dodatno da skinete, bilo da koristite Android bazirane telefone ili Iphone. Danas vam predstavljamo aplikaciju Voice Record Pro, koja vam dodatno može olakšati snimanje i uređivanje audio interjvua i izjava. 

Voice Recod Pro je jako dobro opremljena aplikacija, sa vrlo jednostavnim dizajnom i načinom korištenja. Sučelje je jednostavno za korištenje, snimljene datoteke se lako pronalaze. Definitivno spada u jednu od uslužnijih i jednostavnijih aplikacija za diktafon.

Kako koristiti Voice Record Pro

Prije svega je potrebno da odete u Play Store ili App Store i skinete na vaš telefon Voice Record Pro. Postoji veliki broj aplikacija sa sličnim ili istim imenom, pa pazite da skinete odgovarajuću, koja izgleda kao na ovoj fotografiji.

1

Nakon što ste skinuli aplikaciju, tražit će vam da dozvolite aplikaciji da snima zvuk i pohranjuje fajlove. Kliknite na Alow i ući ćete u aplikaciju. 

U prvobitnom sučelju ćete u donjem dijelu imati tri tipke koje označavaju početak snimanja, stopiranje i pušatanje snimka. A u gornjem dijelu će vam se nalaziti šest opcija. U fazi kada još uvijek nemate snimke jedino omogućene opcije za kliknuti od ovih šest su Cloud Service, koja vam govori gdje možete pohraniti svoje snimke, te Options sa nekim dodatnim opcijama koje se nude za ovu aplikaciju, te kontaktom za davanje povratne informacije o samoj aplikaciji.

Važno je naglastiti da bi bilo dobro da prije nego što krenete da snimate intervju ili izjavu u postavkama onemogućite pozive i ugasite internet, kako vaš intervju ili podcast ne bi ometali pozivi ili poruke, te notifikacije koje dobijate na društvenim mrežama. To ćete najlakše učiniti stavljajući vaš telefon u airplane mode.

Kako biste krenuli sa snimanjem, kliknite na opciju za početak snimanja. Kada kliknete na nju otvorit će vam se novi prozor gdje možete da izaberete kvalitet snimka – low, medium ili high, te format - MP3 i M4A. Sa ovim opcijema vam se automatski postavljaju karakteristike kvaliteta zvuka. Ovisno od toga koji format odaberete, možete da vidite i dodatne karakteristike kao što je veličina ili broj kanala i slično.  Međutim, ako vam te karakteristike ne odgovaraju, svakako možete kliknuti na opciju Advanced i ručno postaviti karakteristike koje vam odgovaraju.  U ručnim postavkama pored MP3 i M4A, možete odabrati i WAV format audio snimka. Odlična je stvar da kada jednom postavite ručno karakteristike koje vam odgovaraju, aplikacija će ih zapamtiti, pa ih možete i kasnije nastaviti koristiti. 

Kada ste postavili karakteristike snimanja i kliknuli na ikonicu za snimanje na ekranu ćete dobiti u gornjem dijelu monitor koji mjeri jačinu glasa. Ovaj monitor je jako važan jer možete da pratite osjetljivost mikrofona, te ukoliko glas prelazi u crvenu zonu da poduzmete određene korake. Super opcija koju imate dok nekog snimate jeste Bookmark, na koji možete kliknuti u onom trenutku kad vam se čini da imate nešto što vam je jako bitno i na šta želite da se vratite kasnije kada budete preslušavali snimak. Vjerujemo da vam se često dešavalo da radite intervju i da vam naknadno bude teško u minutaži naći određeno postavljeno pitanje. Koristeći se Bookmark opcijom možete obilježiti svaki put kada ste postavljali pitanja, pa se na taj način lakše vratiti do njih kada budete preslušavali snimak.

Kada završite snimanje, kliknite na stop te ćete dobiti veliki broj opcija koje ova aplikacija nudi. Pored standardnih, kao što je veličina snimka, trajanje i imenovanje snimka, postoji niz karakteristika koje vam svakako mogu biti korisne. 

Jedna od mogućnosti koju vam nudi jeste skraćivanje video snimaka, te slanje putem maila ili snimanje na Google Drive, Dropbox ili OneDrive, kao i direktno postavljanje na YouTube. 

Aplikacija je mnogo više razvijenija na Iphone uređajima, nego na Androidu, budući da je prvobitno bila napravljena za Iphone, te će se zbog toga određene karakteristike razlikovati, odnosno za sad Iphone nudi više. 

Zbog toga je za sad transkribovanje moguće samo na Iphone uređajima, što uključuje i transkribovanje na hrvatski ili srpski. Nije u potpunosti savršeno ali će vam svakako olakšati prekucavanje od riječi do riječi. Naravno, morat ćete ručno proći kroz tekst i popraviti pojedine riječi koje nisu prepoznate prilikom transkripcije.


Razlike koje postoje

 

IOS

Android

Pošalji putem maila

Da

Da

Pošalji putem SMS-a

Da

 

Snimi u album fotografija

Da

 

Snimi na Google Drive

Da

Da

Snimi na Dropbox

Da

Da

Snimi na OneDrive

Da

Da

Snimi na Boc Colud

Da

 

Snimi na iCloud

Da

 

Snimi na Sound Cloud

Da

 

Pošalji preko Bluetooth

Da

 

Pošalji preko FTP servera

Da

 

Postavi na web

Da

 

Postavi na Youtube

Da

Da

Snimi preko WiFi mreže

Da

 

Activities and AirDrop

Da

 

Izreži i dodaj efekte

Da

Da, bez efekata

Napredno editovanje

Da

 

Transkripcija

Da

 

Konvertuj u MP3

Da

 

Konvertuj u MP4

Da

 

Napredno konvertovanje

Da

Da

Audio razdjeljnik

Da

 

Bookmarks

Da

Da

Napravi kopiju

Da

 

Dodaj drugom  snimku

Da

 

Promijeni naziv

Da

Da

Promijeni ime dokumenta

Da

Da

Zabilješke

Da

Da

Tagovi u boji

Da

 

Informacije o dokumentu

Da

Da

Kako to inače biva sa aplikacijama, vjerujemo da će i ova da bude nadograđivana, pogotovo u domeni izjednačavanja karakteristika za android i IOS. 

Instalirajte i recite nam kako vam se čini raditi s njom. Rado bismo čuli vaša iskustva i da li vam se čini korisnom u svakodnevnom novinarskom poslu.
 

 

Ocijenite kvalitet članka