Корисни совети и алатки

Неодамна The New York Times пишуваше за користењето на VPN-от наведувајќи дека денес многу услуги на користење на VPN им припаѓаат на компании за кои не се знае на кој начин управуваат со податоците, што ја прави оваа услуга небезбедна. Прочитајте повеќе
Нова вест доаѓа од компанијата Facebook, со која активистите/ките и новинарите/ките ќе се сметаат за „ненамерни“ јавни личности, што ќе значи дека ќе ја зголемат заштитата од вознемирување и заплашување кое е насочено кон нив. Прочитајте повеќе
Денес ќе ви покажеме како да креирате видео прилог со користење на Canva. Прочитајте повеќе
Како вие го користите Instagram во комуникацијата со вашата публика? Дали вие сте забележале промена во врска со бројот на хаштагови? Би сакале да ги слушнеме вашите мислења и искуства. Прочитајте повеќе
Истражувањето открило дека транспарентноста на Trust Project им помага на луѓето полесно да го разликуваат новинарството со интегритет од гласините и заблудите. Прочитајте повеќе
"КОВИД-19 создаде еден од најпредизвикувачките периоди за компаниите, нивниот персонал и ИТ одделите", рекол Nigel Thorpe, технички директор во SecureAge. Прочитајте повеќе
Пред неколку дена е доделена Нобеловата награда за мир за 2021 година, а меѓу наградените се најдоа заедно новинарка и новинар. Прочитајте повеќе
VN Video Editor е мултимедијална апликација која им овозможува на корисниците/ките едноставен и адекватен начин за изработка на видеозаписи. Прочитајте повеќе
Многу уредници/чки не дозволуваат користење на анонимни извори затоа што сметаат дека тие имаат помал кредибилитет од изворите што зборуваат службено. Прочитајте повеќе
Социјалните мрежи Facebook и Instagram, како и апликациите WhatsApp и Messenger, се урнаа во понеделникот во попладневните часови. Со падот биле погодени една и пол милијарда корисници/чки на овие социјални мрежи и апликации, кои се сите во сопственост на компанијата Facebook. Прочитајте повеќе
Според дефиницијата која ја дава WHO, инфодемија е присуство на премногу информации, вклучувајќи лажни информации во дигиталниот и физичкиот свет. Тоа предизвикува заблуда и ризични однесувања што можат да бидат штетни за здравјето. Прочитајте повеќе
Алатките за визуелизација на податоците им овозможуваат на корисниците/ките, а исто така и на новинарите/ките, полесен начин да создадат професионални визуелизации. Прочитајте повеќе
Пишувањето на вести зависи од информациите. Квалитетот на пишувањето е поврзан со квалитетот на информациите. Квалитетот на информациите зависи од нивниот извор. Прочитајте повеќе
Новинарите/ките секојдневно ги користат различните услуги што ги нуди Microsoft, од Word, OneDrive, па сѐ до календарот и Teams-от за комуникација, меѓутоа често стануваат жртви на различни малициозни дигитални напади, дури и преку овие услуги. Прочитајте повеќе
Веројатно не постои новинар/ка кој/а во својата кариера не ги слушнал/а зборовите „off the record“ или неслужбено. Вообичаената изрека се употребува можеби и премногу често во новинарството и во директната комуникација со изворите на информации. Прочитајте повеќе