Kako linkovati sadržaj da budu zadovoljni i čitatelji/ice i medij koji linkuje

08.05.2020. / 09:54

Prema istraživanjima link ili hyperlink je jedan od najvažnijih elemenata online novinarstva, onaj dio koji može online novinarstvu donijeti značajnu prednost u odnosu na tradicionalne forme. Pod uvjetom da se koristi pravilno i inovativno. 

Zašto linkujemo sadržaj?

Linkuje se da bi se povezale činjenice ili da dočaramo pozadinu priče, smještajući tako priču u jedan okvir ili kontekst. 

Danas smo svi svjesni da linkovanje nije samo za one sadržaje koji imaju velike priče. Postoji potreba i za povezivanjem udarnih vijesti koje zajedno donose cjelinu.

Koliko je linkovanje u medijima važno?

Link ili hyperlink, kako se stručno naziva, ima utjecaj na kvalitet priče, vijesti i medija koji ih objavljuje. Linkuje se jer:

 • Stvaramo interaktivnost  

Kreirati sadržaj koji nije statičan jedan je osnovnih elemenata online sadržaja. Čitatelji očekuju da i najobičnije političke vijesti imaju elemente moderne tehnologije. Istraživanja, data novinarstvo, multimedia, intervjui, sve ovo treba biti sastavni dio jedne obične vijesti. 

 • Stvaramo vjerodostojnost 

Izravno dovesti čitatelja do više pozadinskih informacija, više konteksta, više činjenica i izvora tekst čini kredibilnim i pouzdanim izvorom informacija. 

 • Povećavamo transparentnost

Kada želite informacije učiniti cjelovitim i relevantnim, link je najjednostavnija i najtransparentnija metoda. Dopuštajući čitatelju da prati vaš postupak izvještavanja i prikupljanja vijesti, dajete i novinarstvu i informacijama veću vrijednost. Praksa sakupljanja vijesti, poput pronalaženja i odabira vrijednih izvora danas više nije skrivena, a link je odličan način da to i pokažete.

Kako se linkuje u istraživačkom novinarstvu?

Kako sve ovo možemo postići u jednoj priči koja ima izuzetnu važnost za zajednicu i za medije koji su pokrenuli priču? Pogledajte ilustraciju priče s portala Klix.ba ili priču trenutno možete pratiti uživo. 
Ovakvim povezivanjem informacija, kakvo je prikazano na ilustraciji gdje se Klix.ba linkom poziva na BIRN BIH, čitateljima ne ostavljate sumnju da je informacija provjerena i točna. 

Pored toga što ste za sebe osigurali kredibilitet, dali ste drugom mediju zasluženo priznanje zbog pokretanja važne priče, što je važan dio novinarske etike.
ds

Kako pravilno linkovati sadržaj?

Linkovi nude opširniju priču i detalje koji se mogu dodatno istraživati ako kod čitatelja za to postoji interes. Međutim, postoje i neka pravila linkovanja koje je potrebno poštovati:

 1. Linkujte originalni izvor
  Bez obzira gdje ste pročitali priču i tko je izvještavao o tome što vi želite linkovati, važno je da pokušate linkati originalni izvor priče. Kada imamo udarnu vijest, može biti teško provjeriti veliku količinu informacija s terena i interneta. 
 2. Deep linking (duboko povezivanje)
  Nekada je bila uobičajena praksa govoriti o određenom tekstu sa web stranice, a link staviti na ka naslovnoj stranici (homepage). To se radilo jer su mnogi nastojali rejting web stranice podizati na ovakav način. Ovakva praksa nema više mjesta u medijima. 
 3. Opišite link
  Ako već koristite ovaj vid povezivanja, neka čitatelji iz opisa linka (npr. istraživanje provedeno 2019.) znaju šta mogu očekivati. 

Vrijede li pravila linkovanja jednako za sve situacije?

Na žalost, ne vrijede. 

Postoje situacije kada pravila povezivanja sadržaja zahtijevaju poseban pristup i donošenje odluka.

Takva je upravo ova situacija u kojoj se trenutno nalazimo. 

Izvještavanje o koronavirusu traži poseban pristup i analitičnost u stvaranju konteksta priče koju se želi plasirati u javnost.

Previše je informacija s terminologijom koju veliki broj ljudi ne razumije, mediji imaju potrebu za hiperlokalnim sadržajima koji vijest čini još kompliciranijom. Vremena je malo, novosti dolaze u različitim intervalima. I još treba linkovati kvalitetno da sadržaj ne ostavi nikakvu sumnju. 

Portal NiemaLab objavio je tekst s preporukama za linkanje sadržaja vezanog za korona virus. Preporuke kažu:

Svaka priča koja pokriva COVID-19 trebala bi sadržavati barem neke od ovih elemenata:

 1. „Počni ovdje“ sažetak s kratkom poviješću događanja.
 2. Sažetak najnovijih zbivanja, u obliku kratkih stavki, objavljenih obrnutim kronološkim redoslijedom. 
 3. Najrelevantniji podaci o javnom zdravstvu dostupni od zvaničnih institucija, lokalnih zdravstvenih vlasti, uglednih medicinskih časopisa...
 4. Podaci koji su pažljivo objašnjeni - u kontekstu - i ne zavode publiku.
 5. Veze do ljudskih priča.
 6. Poveznice do dobro organiziranih i provjerenih resursa, kao što su kontakti volonterskih grupa, restorani koji isporučuju obroke, radno vrijeme trgovina, dežurne apoteke...

Primjer ovakve prakse imamo i u domaćim medijima. Sve informacije za kojima postoji potreba čitatelj može pronaći na jednom mjestu:

 • Vijesti zvaničnih institucija
 • Pregled po gradovima
 • Stanje u svijetu
 • Trenutne mjere
 • Riječ znanstvenika koji već imaju kredibilitet u javnosti

sa

Ovakve priče u medijima traju i za njih duže vrijeme postoji interes. Zbog toga postoji potreba stalnog ažuriranja. Upravo je zbog kvalitetne informiranosti javnosti važno uredno, logično i jednostavno linkovanje do svih sadržaja koji realno, objektivno i točno opisuju situaciju koju trenutno proživljavamo.

Prema riječima Kovacha i Rosenstiela, autora knjige Osnove novinarstva, suština novinarstva je disciplina provjere. Upravo ta disciplina novinarstvo razlikuje od zabave, propagande, fikcije, a link je sjajno sredstvo koje će tu provjeru učiniti još više vjerodostojnom.

Ocijenite kvalitet članka