Online video intervjui kao realnost u medijskom prostoru tokom pandemije

02.04.2020. / 08:52

Još uvijek se ne zna kako će se razvijati situacija oko borbe protiv pandemije COVID-19.  Mediji već uveliko izvještavaju o tome kako se svakodnevne navike, javni prostor i poslovne komunikacije transformišu iz dana u dan. Ono što se čini kao izgledno definitivno jeste da će se u narednom periodu sve više i više komunicirati kroz online sferu. 

Trenutna situacija je takođe prilika da se uspostave različiti oblici video komunikacije. Neki od novinara/ki velikih svjetskih medija koji su nažalost zaraženi virusom korona izvještavaju od kuće, koristeći se svojom osnovnom opremom – laptopom i telefonom.  

Oni mediji koji su navikli da snimaju goste/šće u svojim studijima, poput televizija, sada se odlučuju da to rade putem online alata za komuniciranje i snimanje video intervjua i diskusija. 

U tom pogledu je jako važno koje kanale komunikacije koristimo za video intervjue, kako bismo smanjili potencijalne probleme, kao što je kašnjenje zvuka ili kočenje slike. 

Audio snimak je ključ dobrog video poziva

Ništa ne poboljšava kvalitetu video sastanka koliko dobre slušalice i dobar mikrofon. Bilo bi poželjno da medijske redakcije prilikom dogovaranja video intervjua objasne sagovornicima/ama važnost slušalica sa mikrofonom, kako bi intervju bio kvalitetniji. Naravno, intervju se može uraditi i bez slušalica, ali to povećava mogućnost šumova i slabog audio snimka. 

Važna uputa za sagovornike/ce tokom intervjuja jeste da utišaju (mute) mikrofon kada ne govore, pogotovo ako govorimo o video prilozima koji uključuju više od jedne osobe. Loš zvuk jednog/e sudionika/ice može smanjiti kvalitet zvuka svima. 

Po mogućnosti, zamoliti osobe sa kojima radite intervjue da budu u prostoriji u kojoj ima minimalno zvukova, te da smanje televiziju dok razgovaraju.

Ovih nekoliko jednostavnih savjeta mogu doprinijeti da održavate nesmetane intervjuje putem interneta. 

Video alati su spremni za ovaj izazov

Ukoliko vaša redakcija već koristi video alate koji vam odgovaraju i ne stvaraju probleme prilikom komunikacije, onda ste na odličnom putu. Ali ako još uvijek nemate preference, preporučujemo vam neke od nakorištenijih alata trenutno u svijetu, koja nude odlične mogućnosti za video pozive, pogotovo sa više ljudi, što može biti odlično za redakcijske sastanke. U pitanju su Microsoft Teams, Jitsi Meet i Zoom. Ali imajte u vidu da ovo nisu jedini, postoje i drugi alati koji se koriste za video pozive, poput mobilnih aplikacija Whatsapp, Signal, Telegram, Viber, te Skypea. 

Microsoft Teams i Skype

Microsoft Teams je alat za komunikaciju, koji omogućava saradnju i razmjenu informacija kroz zajednički prostor. Potrebno je da posjedujete Microsoft račun Office365 Business Premium kako biste pristupili komunikaciji. Nudi mnoge mogućnosti za video prezentacije i grupne sastanke. Nećete ga moći koristiti za video intervjue sa ljudima koji nemaju isti mail, ali je zato odličan za redakcijske sastanke u ovo vrijeme kada sastanke održavate preko interneta. Microsoft svakako posjeduje Skype koji u ovom slučaju možete koristiti za online video intervjue. Skype privatni razgovori koriste se standardnim protokolom Signala koji vam omogućuje krajnje šifrirane Skype audiopozive, slanje tekstualnih poruka, slikovnih, audio i video datoteka. Sadržaj ovih razgovora sakriven je u obavijestima s popisa chatova da bi podaci koje dijelite ostali privatni. Privatni razgovori dostupni su samo u najnovijoj verziji Skypea za Windows, Mac, Linux, Web, Windows 10 (verzija 14), iOS i Android (6.0+). Na ovom linku možete vidjeti kako možete započeti privatnu komunikaciju.

Jitsi Meet

Jitsi Meet je potpuno enkriptovan, 100% open source video koji možete koristiti skroz besplatno bez potrebe da izradite račun. Posjeduje mogućnost fiksnog URL-a koji je odličan za ponovne pozive, poput redakcijskih sastanaka. Možete dijeliti vaš desktop ukoliko imate neke prezentacije. Možete pristupiti i putem vaših mobilnih uređaja tako što ćete skinuti Jitsi Meet aplikaciju i na jednostavan način pristupiti video pozivima.

Zoom 

Zoom nudi besplatne račune, ali za održavanje sastanaka, intervjua, koji su duži od 45 minuta potreban vam je Pro račun (15 USD / mjesec).  Nudi mnogo različitih mogućnosti koje će vam svakako olakšati video komunikaciju. Moguće ga je koristiti i na desktopu ali i na mobilnim uređajima. I Zoom posjeduje mogućnost određivanja fiksnog URL-a koji biste mogli koristiti za sve buduće komunikacije. Ova vrsta mogućnosti je odlična za redakcijskse sastanke, jer nije potrebno svaki put ponovo uspostavljati komunikaciju sa svima pojedinačno, svi mogu pristupiti video pozivu preko istog URL-a. 

Electronic Frontier Foundation u jednom članku navodi da Zoom dopušta administratorima da imaju detaljan uvid kako, kad i gdje korisnici/e koriste Zoom, što dovodi u pitanje privatnost korištenja ove aplikacije. Zoom također pruža rangiranje korisnika/ca na temelju ukupnog broja minuta sastanka. Ako korisnik/ca snima bilo koje pozive putem Zoom-a, administratori mogu pristupiti sadržaju snimljenog poziva, uključujući datoteke video, audio, transkripte i chatove, kao i pristup privilegijama za dijeljenje, analitiku i upravljanje oblakom.

Pitanje privatnosti i digitalne sigurnosti u online sferi je nešto na što definitivno treba obratiti pažnju.

Trenutno se najveći dio naše komunikacije dešava u online sferi, što ostavlja potencijalne mogućnosti za različite sigurnosne opasnosti. O tome smo pisali ranije u tekstu Rad od kuće kao digitalni sigurnosni izazov, u kojem između ostalog navodimo i povećanje broja hakerskih napada.

Nadamo se da smo vam pomogli sa ovih nekoliko savjeta kako da uspostavite bolju online video komunikaciju, te da će vam prijedlozi alata za online video pozive pomoći da usavršite vaš svakodnevni rad. 

Ocijenite kvalitet članka