Трансформацијата на пребарувањето на Google и нејзините импликации врз медиумите

24.05.2023. / 08:41

Во брзиот развој на информациите на интернет, гигантот меѓу пребарувачите - Google, неодамна имплементираше значителни промени во неговите алгоритми за пребарување. Google го најави ова и на својата годишна конференција на која ги презентираат најновите решенија на Google за технологијата, производите и програмерите/ките.

Овие ажурирања предизвикаа љубопитност кај медиумската заедница, бидејќи сите се обидуваат да разберат како овие промени можат да влијаат на нивното онлајн присуство и на досегот на публиката.

Кои се тие импликации за издавачите и за медиумите и со какви можности и предизвици тие се соочуваат?

Подобрено корисничко искуство

Трансформацијата на пребарувањето на Google има за цел да го подобри корисничкото искуство со обезбедување на повеќе персонализирани и повеќе релевантни резултати од пребарувањето. Во новата верзија на пребарувачот се користат напредни алгоритми за машинско учење кои ги земаат во предвид личните преференци, историјата на пребарувањата и контекстуалните знаци. Оваа промена ќе им овозможи на корисниците/чките да откријат содржина која е поблиска до нивните интереси и намери за пребарување, што на крајот го подобрува нивното севкупно искуство.

Geoffrey Fowler од Washington Post ги тестираше новите промени и тој вели: И понатаму ќе ги пишувате вашите прашања во основната рамка за пребарување на Google. Но, сега на страницата со резултати се појавува шарен прозорец кој во еден момент велигенерирање“, а потоа вештачката интелигенција ви дава одговор. Линковите до изворите на тие информации се наведени покрај одговорот. Ако го допрете копчето на дното, можете да продолжите да пребарувате понатаму.“

Подемот на алтернативните формати на содржините

За да се приспособат на променливите кориснички преференци, Google сега става поголем акцент на алтернативните формати на содржините како што се видеозаписите, подкастите и интерактивните медиуми. Како резултат на ова, медиумите имаат можност да ја диверзифицираат нивната понуда на содржини и да се вклучат со публиката преку различни медиуми. Овој исчекор исто така ја нагласува важноста на оптимизирањето на содржините за различните формати за да се одржи видливоста во резултатите од пребарувањето.

Движење низ промените во презентацијата на резултатите од пребарувањето

Презентацијата на резултатите од пребарувањето сега е побогата со истакнати исечоци и со други подобрени визуелни елементи. Овие функции им нудат можност на издавачите поефикасно да им го привлечат вниманието на корисниците/чките и да ја зголемат нивната видливост на страниците со резултатите од пребарувачот. Со разбирањето и со користењето на овие промени во презентацијата, медиумите можат да ја оптимизираат нивната содржина за да се истакнат во сè поконкурентната дигитална околина.

via GIPHY

Извор: How Google is improving Search with Generative AI (blog.google)

Прифаќање на најдобрите практики за оптимизација за пребарувачите (SEO)

Во светлината на трансформацијата на пребарувањето на Google, придржувањето до ефикасните практики за оптимизирање на пребарувачите (SEO) станува клучно за медиумите. Разбирањето и имплементацијата на SEO стратегиите кои се приспособени на ажурираните алгоритми за пребарување може значително да влијае на видливоста на издавачот и на ангажманот на публиката. Факторите како што се оптимизирањето на содржините за мобилните уреди, зголемувањето на брзината и на перформансите на веб страницата како и вклучувањето на релевантни клучни зборови и метаподатоци остануваат од витално значење за постигнување на поволно рангирање во пребарувањето.

***

Новото пребарување на Google доаѓа во Соединетите Американски Држави до крајот на мај какоекспериментза луѓето кои ќе се регистрираат. Секако, се очекува дека во наредниот период овој начин на пребарување ќе им биде достапен на сите.

Трансформацијата на пребарувањето на Google воведува и можности и предизвици за медиумските организации.

Иако трансформацијата на пребарувањето на Google претставува нови можности за издавачите на вести, таа исто така носи и предизвици во однос на монетизацијата. Со зголемувањето на бројот на алтернативните формати на содржините и промените во презентацијата на резултатите од пребарувањето, медиумските куќи треба внимателно да ги разгледаат нивните стратегии за монетизација. Истражувањето на патишта како што се изворното рекламирање, спонзорираната содржина и моделите на претплата можат да им помогнат на медиумите да се приспособат на овие промени и да генерираат приход, а истовремено да ѝ обезбедат вредна содржина на нивната публика.

Со прифаќањето на промените и со стратешкото приспособување на нивната содржина и на стратегиите за монетизација, медиумите можат максимално да ја зголемат нивната видливост, да допрат до публиката преку различни формати и на крајот да напредуваат во дигиталното окружување кое постојано се развива. Да се остане информиран за новите SEO практики и конзистентно да се испорачува квалитетна, релевантна содржина ќе биде клучот за воспоставување на силно присуство на мрежата и обезбедување на долгорочен успех во однос на алгоритмите за пребарување на Google што се развиваат.

Ocijenite kvalitet članka