Корисни совети и алатки

Би било неправедно да се каже дека сите овие промени се за добро. Уште понеправедно е да се каже дека за тие промени е крив некој друг, освен медумите. Прочитајте повеќе
За стратешкото насочување да биде што е можно појасно, како за самиот медиум и медиумските професионалци/ки, така и за целните групи, потребно е да се дефинира општата стратегија на организацијата, како и стратегиите за комуникација и застапување. Прочитајте повеќе
Директниот сообраќај е долгогодишно инвестирање во градењето на доверба и поврзаност со публиката. Прочитајте повеќе
Состојбата со жените на лидерските позиции во медиумите сè уште заостанува зад очекувањата. Иако се зголемува свеста за потребата од поголем број на жени на места каде што се одлучува, бројот на жени на високи позиции во медиумите останува релативно низок. Прочитајте повеќе
Во последниве години, откако пишувањето за мрежата стана вредна и барана вештина, често се споменува дека читателите/ките не ја читаат содржината од екранот. Тие ја скенираат. Прочитајте повеќе
Во последно време, новинарите/ките и медиумските организации се соочуваат со предизвикот на намален досег и ангажираност на нивните објави на социјалните мрежи од за нив непознати причини. Прочитајте повеќе
Воведувањето на вештачката интелигенција (ВИ) во создавањето на deepfake видео и аудио материјали отвора нови димензии во манипулацијата со информациите Прочитајте повеќе
За да се обезбеди стабилно финансирање само од дневните вести е макотрпна и многу неизвесна работа бидејќи е тешко да се постигне стабилност со само еден извор на финансирање. Прочитајте повеќе
И покрај напредокот што е постигнат во последните години, жените и понатаму се соочуваат со пречки за рамноправен третман и однесување во многу редакции и медиумски организации. Прочитајте повеќе
До пред неколку години новинарите/ките проверуваа дали е точна информацијата и дали е објективна. Денес треба да проверат дали лаже изворот на информацијата. Прочитајте повеќе
Сега со проектот со отворен код DigitalDefense.io имате можност да направите самоевалуација, да процените каде во моментов е вашето место во областа на дигиталната заштита и како да ја подобрите. Прочитајте повеќе
Процентот на жени на водечките уреднички позиции значително варира од пазар до пазар, од 7% во Бразил до 50% во САД. Прочитајте повеќе
Иако речиси и да не постои професија во која стресот не е присутен, општеството во кое живееме сè уште многу малку внимание посветува на зачувувањето на менталното здравје. Прочитајте повеќе
Големиот број на пижама портали, веб-страници кои се целосно генерирани од вештачка интелигенција, лажни вести и deep fake технологијата создадоа потреба за градење на авторитет и доверба. Прочитајте повеќе
Новинарите/ките кои известуваат од воените зони се соочуваат со бројни предизвици на теренот, вклучувајќи ги заканите за личната безбедност и задоволувањето на нивните основни физички потреби, како и работење во многу комплексно окружување. Прочитајте повеќе