CrowdTangle: алатка за анализа на разговори на социјалните мрежи

14.12.2020. / 08:13

CrowdTangle е алатка за надгледување и анализа на податоците на Facebook, Instagram и Reddit. Покрената е во 2011 година и користи Facebook API за податоците. Деловите од оваа алатка се јавни и можат сите да ги користат, додека за вториот дел од оваа алатка е потребно да се бара пристап.

Оваа алатка помага во прибирање на податоците, а нејзините резултати се прецизни и точни. На пример, можете да видите како вашата публика комуницира со вашите постови на социјалните мрежи. Исто така, CrowdTangle дава податоци во определени области врз основа на бројот на лајкови, следачите на содржините и слично за да може страницата да ја зголеми видливоста.

Во CrowdTangle можете да направите листа за следење на политичките субјекти, како и издвојување на определени работи кои нé интересираат, а имаат остварено голем број интеракции на социјалните мрежи, конкретно, со филтрирање на постови во последните 24 часа на насловната табла.

Следење на својот медиум на социјалните мрежи

CrowdTangle исто така им ја олеснува на редакциите работата со статистиките на социјалните мрежи. На табот разузнавачки податоци можете да извлечете податоци за да  дознаете повеќе за тоа како вашите објави функционираат на Instagram, Facebook и Reddit. Тука можете да го видите учинокот на налогот на социјалните мрежи во смисла на бројот на интеракции и приказни на видео снимки, стапката на интеракција (број на интеракции поделен со бројот на следачи на налогот / страницата во моментот на мерење), објавите во текот на определен временски период или трендот во бројот на лајкови / следачи на страницата во текот на определен временски период. Списоците можете да ги прикажете според типот на поштата и временскиот период.

Можете дури и да ја споредите статистиката за различни налози така што ќе ги подредите еден до друг, на пример за да се споредите со конкурентите или за да видите како функционира стратегијата која стои зад вашите налози. Еден налог може да се фокусира врз објавите, додека другиот се фокусира врз визуелниот идентитет во форма на статистички слики или видео записи. Во превод, можете да видите што на публиката ѝ се допаѓа и какви реакции добива содржината. CrowdTangle ви нуди можност сите овие податоци да ги преземете преку PDF извештаи.

CrowdTangle како додаток за Chrome кој им е достапен на сите и CrowdTangle кој бара пристап

CrowdTangle додаток за Chrome кој сите можат да го симнат и да му пристапат дава некои основни информации кои можат сите да ги користат, додека полната CrowdTangle алатка која им служи на аналитичарите и факт-чекерите сепак бара пристап со дозвола. Се разликуваат по самото користење. Порталот raskrinkavanje.ba преку CrowdTangle ја разоткрил фармата на страници на порталот Novi.ba каде тие откриле дека речиси 70 страници кои воопшто го немаат називот Novi.ba ја споделуваат содржината на овој портал на социјалните мрежи.

Младен Лакиќ во име на Raskrinkavanje.ba вели дека тие ја користат CrowdTangle платформата за разни работи, во зависност од тоа што им треба кога анализираат нешто.

„Со нејзина помош е полесно да се определи кога некоја содржина е објавена без оглед дали станува збор за фотографија, текст или видео снимка, колку интеракции таа содржина забележала и кој сé ја споделувал доколку објавите се јавни. Во смисла на факт-чекинг анализите кои Raskrinkavanje ги објавува, особено е корисен при определување на изворот на некоја дезинформација но е значаен и во смисла на следење на потенцијалните теми, односно содржини кои се дезинформативни и чија точност можеме да ја провериме.“

Преку CrowdTangle можете да следите апсолутно сé. Од следење на локалните избори, политичките партии, до тоа што следела популацијата и преку што најмногу следела определени теми.

Како можете да добиете пристап до CrowdTangle

Пристапот до алатката CrowdTangle која бара пристап е можен единствено ако вашата организација/редакција е партнер со Facebook. Ако сте партнер со Facebook, можете да се јавите директно на сајтот CrowdTangle и да побарате пристап. Доколку сте еден од истражувачите, можете директно да се пријавите преку овој линк. Ако сте медиум или невладина организација, потребно е да испратите е-маил на  support@crowdtangle.com. Она што CrowdTangle го дозволува кога ќе го одобри вашиот налог е тоа дека Вие можете подоцна да го уфрлувате својот тим  на луѓе кој може да работи со помош на оваа алатка. CrowdTangle во овој случај има четири типа корисници: Account owner, Team owner, Dashboard list и Read-only корисници. Секој тип на корисници има определени поволности кои може да ги искористи на CrowdTangle. Сопствениците на налози можат да ги додадат корисниците во тимот, да менуваат подесувања и да имаат 100% пристап до сé. Team owner корисникот е нешто под Account owner каде може да прави слични работи како и тој/таа, освен да ги менува подесувањата и задолжен е само за тимот на луѓе кои доаѓаат. Dashboard list и Read only корисниците се под овие два типа. Не можат речиси ништо да прават, можат само да гледаат и да прават анализи.

Што сé може CrowdTangle додатокот за chrome?

Она што е поинаку во однос на самостојниот CrowdTangle е додатокот кој секој може да го симне. Додатокот работи врз принципот да ја следи интеракцијата на социјалните мрежи (Facebook, Twitter, Reddit, Instagram). Доколку сакате да проследите колку Вашиот медиум/организација се објавува на социјалните мрежи, тоа можете да го направите преку овој  додаток. Во видеото можете накусо да видите како функционира овој додаток и што сé работи. За пример сме го зеле порталот Novi.ba и на кои сé страници се објавуваат линкови од овој портал.

CrowdTangle до 2016 година бил независна компанија која функционирала на принципот на претплата. Потоа Facebook ја купил оваа компанија, ја укинал претплатата, но и го ограничил пристапот единствено за партнерските новинарски организации, но и за истражувачите/ките на докторски и пост-докторски студии кои прават истражувања од областа на дезинформации, изборите, КОВИД-19, расната правда и благосостојба.

Дури и без пристапот до целосниот сет алатки со додатокот за Chrome е можно да се прават добри анализи на влијанието на интернетот врз социјалните случувања и разговорите кои се водат на различни социјални мрежи.

Ocijenite kvalitet članka