Дата новинарство: Известување за изборите

23.09.2020. / 09:48
Автор/ка
Share
dsa
dsa

Во последните неколку месеци Balkans Media Assistance Program им даде поддршка на медиумите во Србија, Северна Македонија и Црна Гора преку прибирање, обработка и визуелизација на податоците во соработка со Имер Муховиќ. Преку таа соработка воочивме низа проблеми со кои медиумите на Балканот секојдневно се среќаваат поради недостапноста на изборните податоци во отворените и машински читливите формати. Имер Муховиќ во ова кратко видео го претставува своето искуство и нуди неколку лекции за крај како најдобро да се подготвите и што изборните комисии во регионот би требале да направат за да им овозможат на новинарите/ките колку што е можно подобро да ја известуваат јавноста за самиот изборен процес.

 

 

 

Ocijenite kvalitet članka