Креирање на објаснувачки видеозаписи за социјалните мрежи

13.03.2023. / 07:52

Објаснувачките видео прилози во новинарството се моќна алатка што може да помогне за комплексните теми и проблеми да ѝ се објаснат на пошироката публика на што е можно поедноставен начин. Овие видеозаписи обично се кратки, фокусирани исечоци кои користат комбинација од визуелни слики, аудио и нарација за да ја објаснат темата на интересен и лесно разбирлив начин.

Една од главните предности на објаснувачките видеозаписи е дека тие можат да ги разделат комплексните концепти на парчиња со кои е лесно да се управува. На пример, видеозаписот може да користи едноставни анимации или графика за да илустрира како некоја определена политика или некој систем функционира. Правејќи го ова, ќе може да им помогне на гледачите/ките подобро да разберат како функционира нешто, дури и ако тие немаат никакво никакво претходно знаење за темата.

Објаснувачкото новинарство е сè повеќе популарно, особено на социјалните мрежи како што се Instagram и TikTok. Преку ваквиот формат, медиумите можат да дојдат до поширока публика и на интересен начин да ги објаснат темите кои не би ја заинтересирале публиката преку класични видео прилози.

Ваквите видеозаписи можат да помогнат за да се зголеми свеста и разбирањето на важните прашања, а дури може и да помогнат за да се покрене јавна дебата и дискусија.

Како да се креира објаснувачки видеозапис за TikTok

Видеозаписот со објаснувањата треба да биде едноставен. Комплексните реченици треба да бидат расчленети на едноставни, а додавањето на визуелни елементи само уште повеќе ќе придонесе за заинтересираност на публиката.

Објаснувачките видеозаписи општо, но особено оние за социјалните мрежи, не треба да бидат подолги од 3 минути, а идеални се оние кои траат најмногу 90 секунди.

Креирањето на објаснувачки видеозаписи за TikTok е одличен начин за да допрете до помладата публика и да ја споделите вашата порака на интересен и креативен начин.

Еве неколку чекори кои ќе ви помогнат да направите видеозапис со објаснувања за TikTok:

  1. Изберете тема: Започнете со избирање на темата што сакате да ја објасните. Погрижете се за темата да биде нешто што вашата публика ќе го смета за интересно и релевантно.
  2. Напишете скрипта: кога имате тема, напишете скрипта за вашиот видеозапис. Имајте на ум дека видеозаписите на TikTok обично се кратки, па затоа фокусирајте се на скрипта што трае околу 30-60 секунди.
  3. Креирајте storyboard: Storyboard е визуелен план на вашиот видеозапис што покажува кои слики и текст ќе се појават во секоја точка од видеозаписот. Употребете ја скриптата што сте ја напишале за да креирате storyboard кој ги опишува различните сцени и визуелните елементи што ќе ги користите во вашиот видеозапис.
  4. Снимете видеозапис: Користете ја камерата на вашиот телефон за да снимите видеозапис. Можете да се снимате самите себеси како зборувате директно во камерата или користете преклопување на текстот за визуелно да ја објасните вашата тема.
  5. Уредете го видеозаписот: Користете ги алатките за уредување на TikTok за да го уредите вашиот видеозапис. Можете да додадете текстуални слоеви, музика и визуелни ефекти за да го направите вашиот видеозапис поинтересен.
  6. Објавете и промовирајте: Откако вашиот видеозапис е уреден, објавете го на вашиот налог на TikTok. Користете релевантни хаштагови за да го направите видлив вашиот видеозапис и споделете го на другите канали на социјалните медиуми за да допрете до поширока публика.

Следејќи ги овие чекори, можете да креирате интересен и информативен објаснувачки видеозапис за TikTok кој ќе ви помогне да допрете до помладата публика и да ја споделите вашата порака на креативен и интересен начин.

Погледнете некои од објаснувачките видеозаписи во продолжение, кои можат да ви бидат инспирација за уште денес да почнете да креирате ваков формат на видеозапис на TikTok, но и на други социјални мрежи.

@jeeves_ny Replying to @m.platinii a dry cleaners explanation of dry cleaning #dryclean #drycleaning #whatisdrycleaning #drycleaners #bo #bodyodor #laundry #cleaning #stain #smelly #stinky #explained ♬ original sound - clean freakz
@zoebriskey There are so many lesbian flags!!! What do they all meaannn!?!?? #lesbian #lesbiansoftiktok #lesbiantiktok #lesbians #lesbiansoftiktok🏳️‍🌈 #lesbiangirl #lesbiantiktoks #wlw #lesbianflag #pride #lgbtq #gaypride #gay #learnontiktok ♬ Night Drive - Zoe Briskey
@fencing_bestmoments A little history and explaination about foil ! Next part will be about epee. #fencing #sport #foil #explanation ♬ Billie Eilish- Lovely (Remix) - 林怿
@maglocistac #mladiimediji #jezici #edutok #vojvodina #madjarski ♬ Brahms Hungarian Dance fifth (arrangement)(91755) - Mizuki Tachibana
@n1bih Koliko Facebook zarađuje od vaših profila, lajkova, dijeljenja? #explainervideo #facebook #n1info #zarada #fyp #postforyou ♬ original sound - N1 BiH

И за крај, запомнете дека и многу секојдневната општествено-политичка ситуација за која вие како новинари/ки известувате, може да се пренесе преку објаснувачките видеозаписи на TikTok во времетраење од 60 секунди. Темите кои ќе ги обработувате се темите кои секако ги нуди вашиот медиум, а единственото нешто што треба да го направите е да ја составите приказната така што на едноставен и објаснувачки начин ќе ѝ понуди на публиката подобро да го разбере она за што зборувате. А за тоа сигурно најмногу ќе ви послужи објаснувачкиот формат во комбинација со креативните визуелни елементи што ги нуди Tiktok. Играјте си и преку игра допрете до нова публика.

Ocijenite kvalitet članka