На што да обрнете внимание кога снимате со телефон

25.05.2023. / 08:08

 

Мобилното новинарство, познато и како MoJo, продолжува да биде значаен и сè поважен аспект на денешното новинарство. Мобилните уреди како што се паметните телефони и таблетите станаа сè поприсутни, овозможувајќи им на новинарите/ките да снимаат, да уредуваат и да објавуваат вести директно од теренот.

Постојат повеќе фактори кои укажуваат на важноста на мобилното новинарство, а некои од нив се: пристапност и непосредност, профитабилност, флексибилност, подобар ангажман и досег на публиката, инклузивност и разновидност.

Мобилните уреди им овозможуваат на новинарите/ките да известуваат за настани кои се случуваат во моментот, обезбедувајќи ѝ на публиката ажурирања во реално време. Новинарите/ките можат брзо да направат фотографии, видеозаписи и интервјуа и веднаш да ги споделат преку социјалните мрежи или наменските апликации за вести и со тоа да обезбедат вестите брзо да стигнат до јавноста. Со постоењето на голем број на алатки на мобилните уреди за обработка на фотографии и на видеозаписи, квалитетот на производот не се разликува од квалитетот на снимањето со професионални камери и обработката со професионални софтвери. Некои од овие алатки се Luma Fusion, KineMaster и други.

Мобилното новинарство им овозможува на медиумите да работат во различни средини и да се прилагодуваат на различни сценарија за известување. Тие лесно можат да се префрлаат меѓу снимањето на фотографии, снимањето на видеозаписи, водењето на интервјуа и пренесувањето на настаните во живо. Лесното пренесување и практичноста на мобилните уреди им овозможуваат на новинарите/ките да покриваат приказни од оддалечени локации или области каде што емитувањето со традиционалната опрема не е изводливо.

Сè на сè, мобилното новинарство стана составен дел од медиумскиот пејзаж во 2023 година. Неговата достапност, профитабилност, непосредност и способност да се ангажира со публиката го прават клучна алатка за новинарите/ките во документирањето и ширењето на вестите во дигиталната ера која брзо се развива.

Совети за снимање со телефон

Кога снимате со паметниот телефон за новинарски или за било какви други цели, еве неколку совети за подобрување на квалитетот на вашите снимки:

  • Задржете го истото кадрирањепејзажно (хоризонтално) или портретно (вертикално) – во текот на целиот видеозапис. Ова создава кохезивност во гледањето, особено ако целната публика го гледа вашиот видеозапис на паметниот телефон.
  • Избегнувајте области каде што можеби звукот ќе има лош квалитет при снимањето, бидејќи звукот е најтешкиот дел за монтирање на видеозаписот. Ветер, улици со многу сообраќај или друга бучава од околината се само некои од примерите што треба да ги избегнувате.
  • Проверете дали вашиот извор на светлина, без разлика дали е природен или вештачки, се наоѓа зад паметниот телефон. Ако светлото е зад вашиот/та соговорник/чка, тоа ќе создаде силуета на субјектот, што ќе го отежне препознавањето на неговото/нејзиното лице.
  • Следете го правилото на третини: Видеозаписите се поинтересни ако вашиот субјект се наоѓа во крајната лева или крајната десна третина на вашата слика. Вклучувањето на мрежата на камерата на вашиот паметен телефон може да ви помогне соодветно за кадрирање на субјектот. Доколку снимате вертикално, внимавајте соговорникот/чката да ви биде во центарот на кадарот.
  • Третирајте ги видеозаписите како серија на фотографии. Направете пауза од три или четири секунди на секоја снимка пред да продолжите на следната, овозможувајќи ѝ на публиката целосно да ја прифати сликата додека тече видеозаписот.
  • Третирајте го видеозаписот како секвенца, при што секоја снимка природно ќе води до следната. Ова помага да се раскаже приказната визуелно по редослед кој публиката лесно може да го следи.

Покрај овие основни совети, обрнете внимание и на стабилноста на вашиот мобилен телефон. Стабилноста е клучна. За да го избегнете треперењето на снимката, стабилизирајте го вашиот паметен телефон со помош на статив или рачен стабилизатор. Ова ќе помогне во создавањето на помазни и попрофесионални видеозаписи. Исто така, не зумирајте, туку приближете му/ѝ се на вашиот/та соговорник/чка. Дигиталниот зум најчесто го намалува квалитетот на сликата, додека со физичкото приближување снимката има поголема острина.

И за крај, бидете креативни со вашите снимки. Пробајте различни агли и перспективи за да им додадете на вашите снимки разновидност и да ги направите интересни. Обидете се да снимате од долните или од горните агли или експериментирајте со неконвенционално кадрирање.

Ако ги следите овие основни совети, вашите снимки ќе бидат многу поквалитетни и попривлечни за публиката. А тоа ќе ви овозможи поголем досег на целната публика.

Ocijenite kvalitet članka