Pinterest може да биде корисен и во новинарството

05.09.2023. / 08:18

Pinterest е платформа на социјалните медиуми која функционира како веб-страница за социјално означување (social bookmarking). Оваа мрежа им овозможува на корисниците/чките да откријат, да подготвуваат и да споделуваат идеи и инспирација за широк спектар на теми. Луѓето го користат Pinterest од различни причини од истражување до инспирација. Некои го користат за да истражуваат и да откриваат нови работи што ги интересираат. Други го користат за да пронајдат инспирација за нивните креативни проекти како што се уметност, сликање или преуредување на нивните домови. На Pinterest можете да креирате и сопствена содржина, како и да остварувате интеракција со другите корисници/чки. Замислете го Pinterest како визуелен пребарувач, виртуелна табла или огласна табла, но со организациски алатки и со алатки за обележување.

Социјалната мрежа Pinterest е целосно бесплатна. Сè што треба да направите е да креирате налог, а потоа можете да почнете да го користите Pinterest. Овде можете подетално да видите како да креирате налог и како да ги користите сите предности на оваа мрежа.

Достапна е и мобилна апликација за Android и за iOS така што можете да го користите Pinterest на кој било мобилен уред, но тој е достапен и на вашиот десктоп компјутер преку пребарувачите Chrome, Firefox и Microsoft Edge.

Со речиси 460 милиони корисници/чки, можеби вреди да се размисли за Pinterest како за платформа за користење за вашите медиумски и маркетинг цели.

Како Pinterest може да се користи во новинарството?

Медиумите можат да го користат Pinterest како платформа за интеракција со нивната публика и за промовирање на нивната содржина на креативни начини.

Еве неколку стратегии и идеи за тоа како редакциите и медиумите можат ефикасно да го користат Pinterest:

 • Креирајте табли за различни теми:

Креирајте табли на Pinterest кои покриваат широк спектар на теми што ги покрива вашиот медиум, како што се политика, забава, здравје, технологија и слично. Секоја табла треба да биде посветена на определена тема.

 • Определете визуелна содржина:

За секоја тема додадете визуелно привлечни слики, инфографики и видеозаписи што се поврзани со вашите вести. Визуелната содржина има тенденција добро да се однесува на Pinterest и може да привлече повеќе сообраќај на вашата веб-страница.

Овозможете богати пинови за вашата веб-страница. За медиумските организации, иглите (Pins) за статиите се особено корисни бидејќи вклучуваат наслов, автор и опис. Во некои случаи користењето на оваа можност подразбира и некои технички преправки на вашата веб-страница кои се многу едноставни.

Богати пинови се пинови кои автоматски ги синхронизираат информациите од вашата веб-страница. Pinterest Rich Pins ви овозможуваат да им додадете дополнителни информации на вашите пинови, што ќе ви помогне да ги направите вашите Пинови поинтересни за публиката. Ако рачно ја уредите статијата збогатена со Пинови, новите информации што ќе ги додадете ќе ги избришат богатите метаподатоци. Не само што Rich Pins даваат побогато искуство, туку и го подобруваат ангажманот на корисниците/чките со објавите.

 • Промовирајте ги најновите вести:

Споделете ги најновите вести со интересни визуелни слики за да го привлечете вниманието на корисниците/чките на Pinterest. Вклучете краток опис и врска до целата приказна на вашата веб-страница.

 • Истакнете ги главните приказни:

Направете пинови или нагласувања кои прикажуваат детални приказни, интервјуа и посебни извештаи. Секогаш користете привлечни визуелни слики и впечатливи наслови за да ги привлечете корисниците/чките.

 • Креирајте водичи со упатства:

Развијте информативни и визуелно привлечни водичи, туторијали или објаснувачка содржина што се однесува на актуелните настани или темите што се во тренд. Ова може да му помогне на вашиот медиум да се воспостави како авторитетен извор на информации.

 • Ангажирајте се со заедницата:

Поттикнете го ангажманот на корисниците/чките на тој начин што ќе одговарате на коментарите на вашите пинови и ќе учествувате во релевантните разговори на Pinterest. Ова може да помогне во создавањето на лојални следбеници/чки.

 • Соработка со инфлуенсерите:

Здружете се со инфлуенсерите/ките на Pinterest кои се усогласени со вашата содржина и имаат голем број на следбеници. Тие можат да ви помогнат да досегнете до поширока публика.

 • Промовирајте настани:

Користете го Pinterest за промовирање на претстојните настани, конференции или вебинари кои ги организира вашата медиумска организација. Креирајте наменски табли за содржината што е поврзана со настаните и прикачете релевантни информации.

 • Следете ја аналитиката:

Користете го Pinterest Analytics за следење на перформансите на вашите пинови и табли. Анализирајте кои видови на содржини највеќе резонираат кај вашата публика и соодветно на тоа приспособете ја вашата стратегија.

 • Вкрстена промоција со другите социјални медиуми:

Споделете ја вашата содржина од Pinterest на другите платформи на социјалните медиуми како што се Twitter, Facebook и Instagram за да привлечете повеќе сообраќај на вашите табли на Pinterest и на веб-страницата.

 • Останете конзистентни:

Конзистентноста е клучна на Pinterest. Редовно ажурирајте ги вашите табли со свежа содржина за вашата публика да биде ангажирана и повторно да се враќа.

Запомнете дека Pinterest е визуелна платформа, па затоа фокусирајте се на креирање на привлечни и информативни визуелни слики кои се во согласност со пораките на вашиот медиум. Со ефикасното користење на Pinterest, редакциите и медиумските организации можат да го прошират нивното присуство на мрежата и да се поврзат со поширока публика која е заинтересирана за нивната содржина.

Дополнително, оваа платформа може да ви биде одлична за пребарување. Pinterest исто така функционира како пребарувач кога пребарувате низ мрежата, па можете да видите како пиновите ви се предлагаат како дел од вашето барање за пребарување. На овој начин можете да дојдете до нови информации кои можат да му бидат корисни на вашиот медиум.

Оценете го квалитетот на статијата