Scrollytelling приказни: Кои се предностите и недостатоците, а кои алатки се достапни со отворен код

19.01.2023. / 08:50

За да креирате статија која раскажува преку ефектот на промена, ќе треба да употребите алатка или платформа за веб развој за да ја изработите страницата која на корисниците/чките им овозможува движење низ содржината, а истовремено вклучува интерактивни елементи како што се графики, видеозаписи и анимации.

Како да започнете да креирате scrollytelling приказни

Ова се чекорите на кои треба да обрнете внимание при креирањето на scrollytelling статијата:

 1. Одлучете која е таа приказна што сакате да ја раскажете и соберете ја потребната содржина, вклучувајќи текст, слики, видео и аудиозаписи, податоци, инфографики и слично.
 2. Изберете соодветна алатка за веб развој или платформа за изработка на вашата веб-страница.
 3. Употребете HTML, CSS и JavaScript за да го дизајнирате изгледот на вашата веб-страница и да додадете интерактивни елементи.
 4. Користете ги JavaScript библиотеките за создавање на ефекти за движење и за анимација.
 5. Објавете ја вашата веб-страница на вашиот хостинг сервис и тестирајте ја на различни уреди и пребарувачи за да бидете сигурни дека е целосно приспособена.
 6. Имајте на ум дека за изработката на статии кои раскажуваат со оваа форма е потребно познавање на веб развојот, па може да биде корисно да имате искуство со  HTML, CSS и JavaScript. Иако денес постојат и готови шаблони кои лесно можете да ги вметнете во вашиот систем.

Предностите и недостатоците на користењето на scrollytelling-от во новинарството

Еве неколку предности и недостатоци на користењето на scrollytelling-от во новинарството:

Предности

 • Атрактивност: Scrollytelling-от им овозможува на новинарите/ките презентирање на информациите на начин кој е атрактивен и интерактивен, што може да помогне во зголемувањето на читаноста и на ангажманот.
 • Лесно разбирлив: Scrollytelling-от може да се користи за презентирање на сложените информации на начин кој е лесно разбирлив, правејќи го достапен за пошироката публика.
 • Имерзивен: Scrollytelling-от може да се користи за создавање на имерзивни искуства кои ги пренесуваат читателите/ките на друго место или во друго време, овозможувајќи им да почуствуваат подлабока поврзаност со приказната.
 • Зголемено задржување: Scrollytelling-от може да се користи за создавање на интерактивни елементи, кои можат да помогнат во зголемувањето на ангажманот и да ја направат приказната уште понезаборавна за читателите/ките.

Недостатоци

 • Потребна техничка вештина: За креирање на scrollytelling потребно е познавање и вештини за веб развој (првенствено основите на HTML и на CSS), кои можеби не се достапни во сите редакции.
 • Време за развој: Scrollytelling-от може да потрае подолго од производството на традиционалните статии, што можеби не е изводливо за редакциите што имаат кратки рокови.
 • Проблеми со пристапноста: Scrollytelling-от може да биде тежок за навигација за корисниците/чките со определени потешкотии, како што се корисниците/чките со оштетувања на видот или со моторни оштетувања, иако овој проблем може да се реши со користење на ограничени ефекти за поместување.
 • Ограничен досег: Scrollytelling-от не е добро поддржан од платформите на социјалните медиуми и од некои пребарувачи, што може да го ограничи досегот на scrollytelling статиите.

Алатки со отворен код за изработка на scrollytelling приказни

Во продолжение ќе презентираме некои од алатките со отворен код, со кои вашите програмери/ки ќе можат да креираат шаблони кои ќе бидат одлични за создавање на интересни и на интерактивни приказни, кои пак на вашата публика ќе ѝ помогнат подобро да ги разберат и да ги запомнат презентираните информации.

Постојат неколку алатки со отворен код кои можат да се користат за изработка на scrollytelling статии:

 • Scrollama: JavaScript библиотека која ви овозможува едноставно создавање на анимации и на интеракции кои ги придвижуваат ефектите на промена. Работи со хоризонтално и вертикално поместување и е компатибилен со повеќето модерни пребарувачи.
 • Scrollex: jQuery додаток кој го олеснува создавањето на интеракции и на анимации базирани на поместување. Лесен е и едноставен е за користење.
 • P scroll: JavaScript библиотека која ви овозможува создавање на интеракции и на анимации што се базирани на поместување со помош на едноставен, интуитивен API. Компатибилен е со модерните пребарувачи и неговата датотека не е голема.
 • ScrollStory: JavaScript библиотека која ви овозможува создавање на приказни и на анимации што се базирани на поместување со помош на едноставен, интуитивен API. Компатибилен е со модерните пребарувачи и неговата датотека не е голема.
 • ScrollMagic: JavaScript библиотека која го олеснува создавањето на интеракции и на анимации што се базирани на поместување. Лесен е и едноставен за користење а има и многу функции и опции за создавање на сложени искуства од раскажувањето со поместување.
 • Parallax.js: едноставна JavaScript библиотека која ви овозможува создавање на ефект на поместување на паралаксата на елементите на вашата веб-страница. Едноставен е за користење и е компатибилен со повеќето модерни пребарувачи.

Сите овие алатки имаат јасни упатства за инсталирање и начини за користење, па на секој/а програмер/ка ќе му/ѝ биде многу лесно да ги инкорпорира и да создаде неверојатни scrollytelling визуелни приказни. Сите алатки се со отворен код, со активно оддржување од страна на заедниците што ги користат и редовно ги ажурираат за да бидат компатибилни со најновите веб технологии.

Покрај алатките за кои сепак ќе ви требаат програмерски вештини, постојат и алатки кои се креирани со цел да ја приближат оваа работа до секој/а новинар/ка, кој/а со нивна помош ќе може сам/а да ја креира финалната верзија на приказната, без да знае да кодира.

Неодамна пишувавме за една таква алатка, а тоа е Shorthand. Токму со оваа алатка ја креиравме оваа приказна.

Scrollytelling приказни (shorthandstories.com)

Со оглед на тоа дека немаме платена верзија, можно е преку Shorthand да креирате поддомен (balkansmedia.shorthandstories.com) и да ја објавите приказната. Меѓутоа, за креираната приказна директно да ја вметнете на вашата веб-страница преку CSS или Javascripts, ќе треба да изберете еден од трите понудени пакети: Prime, Pro или Premium, а цените се движат од 85 УСД за Prime пакетот и 850 УСД за Pro или Premium пакетот кој е приспособен на секој/а корисник/чка и на нивните потреби.

Вакви алатки има уште, но засега повеќето од нив се достапни или преку креирање на овие приказни директно на нивниот домен, како во случајот со Shorthand или да платите за еден од понудените пакети. Меѓутоа, ако ја земете во предвид цената и она што евентуално можете да го добиете преку овој вид на приказни, тогаш можеби цената и не игра голема улога. Прочитајте што постигна медиумот Види Вака преку само две scrollytelling приказни.

Сѐ на сѐ, scrollytelling-от може да биде моќна алатка за новинарството кога се користи ефикасно, но таа има и свои ограничувања и треба внимателно да се користи. Важно е да се земе во предвид целната публика и достапните ресурси кога донесувате одлука да го користите scrollytelling-от во новинарството.

Оценете го квалитетот на статијата