Вирален видеозапис во новинарството

15.03.2023. / 08:16

 

Вирален видеозапис е видеозапис што станува популарен преку процесот на споделување на интернет, обично преку веб-страниците за размена на видеозаписи, социјални медиуми и меилови. Овие видео снимки често содржат духовита, шокантна или возбудлива содржина која привлекува широка публика и брзо се споделуваат преку социјалните мрежи и другите онлајн платформи. Терминот вирални или "вирусни" се однесува на начинот на кој видеозаписот се шири брзо и експоненцијално, слично на вирусот. Виралните видеозаписи можат да станат многу популарни, да достигнат милиони прегледи за краток временски период а исто така можат да имаат значително влијание на популарната култура, на социјалните движења, па дури и на политичките кампањи.

Тешко е со сигурност да се предвиди дали одреден видеозапис ќе стане вирален, бидејќи тоа зависи од голем број на фактори, вклучувајќи ја содржината на видеозаписот, публиката кон која е насочен, времето на неговото објавување и ефикасноста на неговата промоција.

Освен тоа, постојат некои стратегии кои можат да ги зголемат шансите за видеозаписот да стане вирален, како што се оптимизирање на насловот, описот и ознаките на видеозаписот за пребарувачите , споделување на видеозаписот на платформите на социјалните медиуми и на други веб-страници како и соработка со влијателни личности (инфлуенсери/ки) или медиуми. Меѓутоа, дури и со вака воспоставени стратегии, нема гаранција дека видеозаписот ќе стане вирален, бидејќи на крај тоа зависи од непредвидливата и од органската природа на споделувањето на мрежата.

Што го прави видеозаписот вирален?

Видеозаписот станува вирален кога ќе стане широко популарен поради прегледите и споделувањата во многу краток временски период.

Постојат неколку фактори кои можат да придонесат за видеозаписот да стане вирален:

 • Емоционална привлечност: Виралните видеозаписи често предизвикуваат силни емоции како што се хумор, стравопочит, инспирација или шок. Поголема е веројатноста дека луѓето ќе споделуваат содржина што предизвикува емоционална реакција.
 • Можност за споделување: Видеозаписите кои лесно се споделуваат и се дистрибуираат, како што се оние што се кратки и се со едноставна порака, многу е поверојатно дека ќе станат вирални.
 • Навременост: Видеозаписите што се објавени во вистинско време можат да ги искористат моменталните настани или трендови, што ги прави порелевантни и повеќе споделувани.
 • Новина: Видеозаписите што содржат единствена или неочекувана содржина најверојатно ќе го привлечат вниманието на луѓето и ќе бидат широко споделени.
 • Инфлуенсери/ки: Видеозаписите кои ги споделуваат влијателните луѓе на социјалните мрежи или популарните страници можат да помогнат во зголемувањето на видливоста и досегот до поширока публика.
 • Алгоритамско засилување: Платформите за споделување на видеозаписи како што се YouTube и TikTok често користат алгоритми за промоција на популарната содржина и ѝ помагаат да досегне поширока публика.

Многу е поверојатно дека видеозаписите што ги користат овие карактеристики ќе се шират побрзо и ќе станат вирални. Иако овие фактори можат да придонесат за видеозаписот да стане вирален, важно е да се запомни дека виралниот успех често е непредвидлив и тешко може да се повтори. Дури и ако видеозаписот ги има сите потребни состојки, нема гаранција дека ќе стане вирален.

Без оглед на тоа колку сакате вашиот видеозапис да биде популарен, не ги губете од вид вашите уредувачки стандарди, мисијата на организацијата, целите на публиката и новинарскиот инстинкт. Никогаш не сакате да изгубите добра приказна во потрага по виралност.“ се наведува во статијата за виралноста на видеозаписот на Journalism.co.uk.

Платформи кои придонесуваат за поголема виралност на видеозаписите

Сите платформи можат да помогнат за вашиот видеозапис да стане вирален, што значи дека ако ги користите сите нив за споделување на тој видеозапис, поголема е веројатноста дека вашиот видеозапис побрзо ќе стане вирален.

Journalism.co.uk наведува рамковен водич за главните видео платформи кои можат да ви помогнат да досегнете различна публика:

 • Twitter: сите возрасти, глобално
 • YouTube: 30 отсто од десктоп корисниците, долг ангажман
 • Facebook: постара публика, сè уште најпопуларната платформа во светот
 • Instagram: милениумци, најголема публика во Индија, САД, Бразил, Русија, Индонезија
 • TikTok: Генерација Z

Публиката е слично распоредена и на подрачјето на Западен Балкан, па овој водич е релевантен и во овој случај.

Важно е да се нагласи дека голем број од публиката денес ги гледа видеозаписите без звук, што значи дека и виралните видеозаписи треба да вклучуваат титлови. Исклучок од ова е TikTok, кој сè уште повеќе се гледа со звук.

Виралниот видеозапис во новинарството

Медиумската индустрија, како и секоја друга, ги следи најновите трендови во онлајн окружувањето, вклучува испорака на содржини преку мобилните уреди, инвестира во содржини што се приспособени за социјалните мрежи, експериментира со 'clickbait' статии, вработува тимови за социјалните медиуми.

Виралните видеозаписи стануваат сè поважна алатка за новинарството во дигиталната ера. Како и кој било друг видеозапис, видеозаписот со новинарска содржина исто така може да обезбеди начин за брзо и ефикасно пренесување на информации и на вести до пошироката публика.

Една од најзначајните предности на виралните видеозаписи во новинарството е нивната способност да привлечат внимание и брзо да предизвикаат интерес. Виралните видеозаписи можат да станат вирални на платформите на социјалните медиуми, како што се Facebook и Twitter, за неколку часа, што им овозможува да досегнат до широка публика за кратко време.

Новинарите/ките можат да ги користат виралните видеозаписи за да ги презентираат најновите вести додека тие се одвиваат и да ги истакнат важните приказни кои инаку може да останат незабележани. Освен тоа, виралните видеозаписи можат да понудат единствена перспектива на веста која не може да се пренесе само преку текст.

Она на што новинарите/ките треба да обрнат внимание е сензационализмот, што може да доведе до ширење на невистини или дезинформации. Сè на сè, виралните видеозаписи можат да бидат вредна алатка за новинарите/ките, но тие треба да се користат одговорно и со претпазливост за да се осигураме дека не доведуваат во заблуда или нанесуваат штета. Тие можат да доведат до зголемена популарност на медиумот, но само еден погрешен видеозапис може да доведе и до губење на кредибилитетот и до пропаѓање на истиот тој медиум.

Оценете го квалитетот на статијата