Иновации

Како новинарите/ките можат да станат независни претприемачи

12.05.2023. / 08:48
Никогаш не било поедноставно и подастапно за новинар/ка да влезе во претприемништво и да започне нешто сопствено.
Private
Public

Потенцијалот на YouTube за унапредување на дигиталното новинарство во областа на културата

21.06.2021. / 08:04
YouTube е моќна платформа и алатка кој им овозможува на медиумите, во сите области на нивното делување, да досегнат до милионска публика преку интересни видео материјали.
Private
Public

Што ги спречува редакциите да се занимаваат со дата новинарство

25.11.2020. / 11:18
Вчера во организација на European Journalism Centre започна тридневниот онлајн самит за влијанието на вестите во 2020 година, со фокус врз дата новинарство.
Private
Public

Што е header bidding и како функционира?

19.02.2024. / 07:41
Header bidding или наддавање за заглавието е технологија во која медиумите им го нудат нивниот рекламен простор на поголем број на огласувачи во исто време, а потоа ја избираат најскапата и најрелевантната реклама за нивните читатели/ки.
Private
Public

Родово трансформативната комуникација во медиумите

12.02.2024. / 11:52
За да се постигне долгорочна промена која ќе придонесе за рамноправноста и за еднаквите можности, би било важно да се разгледа и да се вгради родово трансформативниот пристап кон комуникацијата во медиумите. 
Private
Public

Политиката за приватност во медиумите: Дали 4% од профитот вредат за да се изгуби довербата кај читателите/ките

26.01.2024. / 08:21
Приспособено рекламирање е приспобување на онлајн рекламите за определен корисник, така што форматот, содржината или поврзаните производи специјално се дизајнирани за да ја одразуваат историјата на однесување на корисникот на мрежата или демографските податоци.
Private
Public

Блокчејн технологијата како неискористен потенцијал во борбата против дезинформациите

25.01.2024. / 07:52
Блокчејн (chain blocks) технологијата го претставува концептот на децентрализација, трансапрентност и безбедност, покажувајќи значителен потенцијал во решавањето на некои од клучните предизвици со кои се соочува современото новинарство.
Private
Public

Подкаст за вести: Што го прави одличен подкастот за вести?

29.12.2023. / 08:00
Подкастот можеби сè уште не е медиум за масовен пазар, но профилот на публиката што слуша подкасти е исклучително интересен за издавачите и за огласувачите.
Private
Public

Каков ризик и предност за новинарите/ките носи користењето на вештачката интелигенција

15.12.2023. / 12:02
Во овој текст ги пренесуваме истражувањата и примерите за користење на вештачката интелигенција во медиумите и перспективата која е ризик за новинарите/ките.
Private
Public

Подкастите се сè попопуларни: Кои се предностите од нивното користење

30.11.2023. / 08:00
Состојбата во светот, Европа и Западен Балкан кога станува збор за користењето на подкасти во новинарството е различна, но може да се каже дека има тренд на раст и развој на оваа форма.
Private
Public
Subscribe to Иновации