нови формати

Феминизмот како основа за медиумски бизнис модел

03.03.2023. / 08:00
Женското претприемништво се смета за најголема можност за потенцијален раст и развој на општеството. Медиумскиот бизнис што е поттикнат од феминизам не е исклучок. 
Private
Public

Трендовите на социјалните медиуми во 2023 година коишто треба да ги следите

07.11.2022. / 08:53
Крајот на 2022 година пополека ни се приближува, а тоа значи дека е време да ги сумираме и да ги предвидуваме трендовите што се појавија оваа година и оние што можеби ќе дојдат во годината која е пред нас.
Private
Public

Вертикалниот видео формат сѐ повеќе се користи за презентирање на содржините

21.09.2022. / 08:56
Користењето на мобилните телефони придонесе за снимање на  видеозаписите во вертикален формат, а содржината што се објавува без разлика дали станува збор за корисниците/чките или за медиумите, станува сѐ позастапена во овој формат.
Private
Public

Фотограметријата во новинарството: Можностите и предизвиците на раскажувањето на 3Д приказни

20.08.2021. / 10:24

Класичното новинарство (така ќе го наречеме за потребите на овој текст) на публиката ѝ нуди читање на текстот и гледање на фотографијата која е како 2Д додаток и ќе ја направи веста порелевантна.

Private
Public

Како да се направи совршено MoJo интервју на iPhone уредот

14.07.2020. / 15:37
Мобилното новинарство (MoJo) е секогаш добра можност на публиката да ѝ ја доближите приказната уште подобро. Освен тоа што можете да правите кратки приказни можете со многу малку опрема да снимите интервју и така да ја збогатите приказната.
Private
Public

Што е SaaS, потенцијални закани и подобрување на безбедноста

30.04.2020. / 09:21
Сѐ поретко се инсталираат различни софтвери на компјутерите, а сѐ повеќе се користат Software as a Service (SaaS). Што е SaaS, кои се неговите ризици и предизвици, и на што да се сврти вниманието за подобро да се заштитите при користењето.
Private
Public

Како можеме статијата да ја доближиме до нашата публика во различни дигитални формати?

04.03.2020. / 08:17
Денес, квалитетната статија покрај одличниот наслов, интересните поднаслови, за да дојде до колку што е можно поголем број на читатели треба да биде претставена во форма на фотографија и видео содржина.
Private
Public
Subscribe to нови формати