digitalna sigurnost

Што е тоа Deep и Dark Web и како медиумите можат да го користат?

25.06.2020. / 09:49
Денес зборуваме малку повеќе за тоа што се Deep Web и Dark Web, што тие зборуваат за дигиталната безбедност, и како можат да бидат корисни за медиумите.
Private
Public

На што да се обрне внимание при избирањето на веб хостинг за онлајн медиуми?

15.04.2021. / 08:10
Денеска зборуваме за тоа што е веб хостинг, како да се избере соодветен за вашиот медиум и како да се обрне внимание за заштитата на веб хостингот да биде на високо ниво.  
Private
Public

Важноста на моделот на нулта доверба во медиумските организации

01.04.2021. / 08:34
Zero Trust е безбеден модел кој препорачува строга постапка за проверка на идентитетот во организацијата. Моделот насочува дека само овластените уреди и корисници можат да пристапат до клучните податоци, апликации и услуги на компанијата.
Private
Public

Brave: интернет пребарувач за безбедно истражувачко новинарство

25.03.2021. / 08:51
За да го пребарувате интернетот и да дојдете до определени информации најчесто ќе користите некој од интернет пребарувачите.
Private
Public

Како новинарите/ките можат да го користат Deep Web за да ги заштитат изворите на информации

18.03.2021. / 11:10
Денес ви донесуваме неколку начини на кои можете да го користите Deep Web и  да ги заштитите вашите извори на информации.
Private
Public

Project Shield: Заштита од DDoS напади за медиумските редакции

11.03.2021. / 13:17
Денес ви претставуваме уште една услуга која на новинарите/ките и медиумите може да им помогне за подобра заштита од злонамерните напади во онлајн сферата.
Private
Public

SecureDrop: Open source платформа за безбедно испраќање на документи

02.03.2021. / 13:24
Порано пишувавме за некои од постоечките сервиси преку кои можете безбедно да испраќате документи, а денес ви ја претставуваме платформата SecureDrop која е со отворен код, а со која дополнително можете да ги заштитите изворите на информации и кои безбедно можат да ви испраќаат поголеми количини на документи.
Private
Public
Subscribe to digitalna sigurnost