rodna ravnopravnost

Women* Write the Balkans: Платформа без правила, мејнстрим медиумска логика и профитабилност 

07.03.2023. / 08:17
Важноста на ваквите платформи за изразување и за истражување кои излегуваат од рамките на мејнстрим новинарството значи давање на простор на гласовите кои често остануваат во позадина.
Private
Public

Феминизмот како основа за медиумски бизнис модел

03.03.2023. / 08:00
Женското претприемништво се смета за најголема можност за потенцијален раст и развој на општеството. Медиумскиот бизнис што е поттикнат од феминизам не е исклучок. 
Private
Public

Можеме да создадеме атмосфера во која жртвите ќе се чувствуваат безбедно и ќе знаат дека не се сами

26.10.2021. / 08:29
Овој четврток од 10 до 12 часот (линк за регистрација) BIRN HUB организира дискусија под наслов: #metoo во новинарството: Кога балканските новинари/ки ќе проговорат?, и по тој повод одлучивме да разговараме со неа за оваа важна тема.
Private
Public

Никола Вучиќ: Новинарите/ките на првата линија на одбрана на демократијата

22.03.2021. / 08:08
Никола Вучиќ е млад и многу успешен новинар и уредник кој моментално работи на N1 телевизијата во Босна и Херцеговина. На оваа телевизија веќе трета година по ред ја уредува и води емисијата „Вон рамка“.
Private
Public

Ана Анастасовска: Кај нас сé уште владее оној патријархален принцип дека домашните обврски се работа на жените

13.03.2021. / 09:28
По повод Меѓународниот ден на жената, разговаравме со новинарката Ана Анастасовска, уредничка на „Слободен Печат“ од Северна Македонија. Нé интересираше како таа ја доживеала претходната година, и колку било тешко да се усогласат сите обврски.
Private
Public

Вања Стокиќ: Колегите кои се свесни за нерамноправноста на половите навистина нé слушаат кога им зборуваме за тие работи

12.03.2021. / 09:20
Вања Стокиќ, уредничката и новинарка на онлајн медиумот Etrafika.net исто така потврдила дека во последните година дена доживеала повеќе напади и непријатни ситуации отколку порано.
Private
Public

Марина Костова: Повеќето новинари/ки работат во прекаријатот, не им се заштитени работните права, а приходите се мали и несигурни

11.03.2021. / 09:28
Различни се искуствата од новинарската работа во претходната година. По повод Меѓународниот ден на жената, сакаме да им дадеме простор на искуствата на новинарките и на тоа како тие ја виделе и ја доживеале претходната деловна година.
Private
Public

Драгана Ерјавец: Работиме сé од домашните компјутери, кои се често многу бавни и не се соодветни за работата што ја извршуваме

10.03.2021. / 08:38
Многу редакции својата работа ја префрлиле во домовите на своите новинари/ки, а работничките/ците се нашле на местото на многу предизвици кои морале да ги усогласат и да ги надминат. 
Private
Public

Дамира Калач: Повеќе ме загрижува нерамноправноста во однос на знаењето и вештините – како на општата јавност, така и на редакциите

09.03.2021. / 08:59
По повод Меѓународниот ден на жената, со желба да ги слушнеме различните искуства „од прва рака“, разговаравме со новинарките од регионот за личното доживување на претходната година, и колку било тешко да се усогласат сите сфери на животот. 
Private
Public

Годината на пандемија низ искуството на новинарките во регионот

08.03.2021. / 10:21
Денес на Меѓународниот ден на жената потсетуваме на сеприсутната нерамноправност на половите, предизвикана со нееднаквата положба во сите сфери од животот.
Private
Public
Subscribe to rodna ravnopravnost