Практичен водич

Со воведувањето на новата верзија на аналитиката на Google под името Google Analytics 4 пред една година, беше најавено и губењето на пристапот до историските податоци од Универзалната аналитика на крајот на јуни 2024 година Прочитајте повеќе
Zapier е платформа која им овозможува на корисниците/чките поврзување на различни апликации и сервиси, како и креирање на автоматизирани работни текови познати како "Запови" (Zaps). Прочитајте повеќе
денес ви презентираме туторијал за тоа како да ги користите слоевите (Layers) за што е можно подобро позиционирање на елементите во внатрешноста на вашата видео содржина. Прочитајте повеќе
Овој краток водич може да биде почетна точка на вашето патување низ можностите што ги нуди Google Sheets.  Прочитајте повеќе
Денес ви пренесуваме повеќе информации за тоа како всушност да го креирате билтенот и што сѐ ви е потребно за воопшто да ја имате оваа опција, бидејќи ја немаат сите. Прочитајте повеќе
Денес ќе ви презентираме еден краток туторијал за тоа како да креирате интерактивна мапа, која ќе содржи фотографии, видеозаписи, описи и која на визуелно привлечен начин ќе го/ја однесе секој/а гледач/ка низ ова патување. Прочитајте повеќе
Титлувањето на видеозаписите е една важна функција за секое видео. Доброто титлување носи големи придобивки. Прочитајте повеќе
Постојат неколку опции за додавање на титлови: пренос на однапред напишана датотека, користење на автоматска синхронизација, рачно пишување или користење на автоматски превод. Прочитајте повеќе
Постојат повеќе начини за креирање на формуларите за анкетирање, а денес во нашиот туторијал ви ги претставуваме формуларите на Google. Google forms се бесплатни за користење, тие се едноставни за креирање на анкети, а нивните опции за споделување можете да ги испраќате преку меил, да ги линкувате или ембедирате на вашата веб страница за вашите читатели/ки да можат директно да ги пополнуваат анкетите. Прочитајте повеќе
Штотуку влегувате во водите на новинарството? Дали некогаш сте се запрашале како да се дојде до информации за вашата вест и кој сѐ може да ви биде извор? Прочитајте повеќе
Najznačajnija promjena za sve data novinare/ke koji nastoje uživo prikazivati podatke, bilo da se radi o izbornim podacima ili podacima o pandemiji, su žive vizualizacije. Прочитајте повеќе
Како пандемијата влијаела врз вработеноста на Западниот Балкан, и како новинарите/ките можат да ги пребаруваат постоечките податоци и да ги анализираат, во новиот видео туторијал зборува Имер Муховиќ. Прочитајте повеќе
За да дознаете како интернетот влијае врз вашата приватност и безбедност, каде демнат опасностите и како да се заштитите, првин мора да знаете во какво окружување сте изложени и зошто се штитите. Прочитајте повеќе
Во нашиот нов туторијал погледнете како да се работи во Canvа и да се претстави вашата статија преку инфографика или некој друг формат. Прочитајте повеќе
Со оглед дека пандемијата на корона вирусот е главна вест во сите медиуми и бидејќи сигурно ќе продолжи да биде така мислам дека е добро време да покриеме некои детали за ширењето на оваа пандемија. Прочитајте повеќе