Дата новинарство: Што нѝ зборуваат податоците за (не)вработеноста предизвикана од пандемијата на КОВИД-19

24.06.2020. / 09:43
Автор/ка
Share
kjztre
kjztre

Со доаѓањето на пандемијата предизвикана од корона вирусот невработеноста во целиот регион нагло скокнала. Како пандемијата влијаела врз вработеноста на Западниот Балкан, и како новинарите/ките можат да ги пребаруваат постоечките податоци и да ги анализираат, во новиот видео туторијал зборува Имер Муховиќ.

На почетокот на оваа година финализиравме десет епизоди видео туторијали за дата новинарството во кои Имер детално зборуваше како да се занимавате со дата новинарството, кои алатки и методи да се користат, како да се прочистуваат податоците, како да се анализираат истите, и визуелно да се претставуваат.

Во ова видео Имер на конкретни примери врзани за податоците за (не)вработеноста покажува како тоа изгледа во практиката.

Ocijenite kvalitet članka