Корона вирусот и експоненцијален раст - како правилно да се претстави статистиката врзана за пандемијата

25.03.2020. / 09:13
Автор/ка
Share
covid-19 (3)
covid-19 (3)

Со оглед дека пандемијата на корона вирусот е главна вест во сите медиуми и бидејќи сигурно ќе продолжи да биде така мислам дека е добро време да покриеме некои детали за ширењето на оваа пандемија. Корона вирусот се шири преку контакти, капки, површини и така натаму, но она што во контекстот на визуелизацијата и анализата на ширењето нé интересира е вредноста наречена R0. Позната е и како основен репродуктивен број. Тоа е просечен број на лица кои може да ги зарази едно инфицирано лице. Pogledajte više u videu koji je pripremio Imer Muhović.

Погледнете повеќе во видеото кое го подготви Имер Муховиќ.

Медиумите се слободни да пренесуваат графики, со задолжително наведување на авторите и изворите на приказот.
 

Ocijenite kvalitet članka