Видео: Одржан вебинарот за дигитална безбедност и напади врз новинарите/ките

30.10.2020. / 14:30
Share
Održan webinar o digitalnoj sigurnosti i napadima na novinare/ke
Održan webinar o digitalnoj sigurnosti i napadima na novinare/ke
Održan webinar o digitalnoj sigurnosti i napadima na novinare/ke

Марија Херцег, ИТ експертката на USAID BMAP, во четврток, на 29.10. го одржа воведниот вебинар за дигиталната безбедност на новинарите/ките. Низ четириесет минути таа ги претстави различните форми на дигитални напади, од ransomware, фишинг, па сé до покомплексните методи на напади.

Дигиталната безбедност на медиумските редакции, но и на новинарите/ките е од исклучителна важност. Свртувањето на вниманието на безбедноста во онлајн сферата е неопходно. Свесноста за постоење на ризикот и важноста на заштитата значи побезбедно занимавање со новинарството.

Преку примери на напади врз редакциите и новинарите/ките таа сликовито го објасни значењето на фокусот врз дигиталната безбедност, и учесниците/чките на вебинарот ги запозна со значењето на методологијата SAFETAG, за која секако многу подетално ќе зборува на следниот вебинар кој ќе се одржи на 5.11. во 15 часот.

Ocijenite kvalitet članka