Videoja virale në gazetari

15.03.2023. / 11:20

 

Videoja virale është video që bëhet e njohur përmes një procesi të shpërndarjes në internet, zakonisht përmes faqeve të shkëmbimit të videove, mediave sociale dhe emailit. Këto video shpesh kanë përmbajtje qesharake, tronditëse ose emocionale që tërheqin një publik të gjerë dhe shpërndahen shpejt përmes rrjeteve sociale dhe platformave të tjera online. Shprehja "virale" ose "virusale" i referohet mënyrës se si një video përhapet me shpejtësi dhe në mënyrë eksponenciale, sikurse virusi. Videot viruale mund të bëhen shumë të popullarizuara, të arrijnë me miliona shikime për një kohë të shkurtër, e gjithashtu mund të kenë ndikim të madh në kulturën popullore, në lëvizje shoqërore e madje edhe në fushata politike.

Është e vështirë të parashikohet me siguri nëse ndonjë video e caktuar do të bëhet virale, pasi kjo varet nga një sërë faktorësh, duke përfshirë përmbajtjen e videos, publikun e synuar, kohën e publikimit dhe efikasitetin e promovimit të saj.

Përveç kësaj, ekzistojnë disa strategji që mund të rrisin shanset që një video të bëhet virale, siç është optimizimi i titullit, përshkrimit dhe tagëve të videos për makinat e kërkimit, shpërndarja e videos në platformat e mediave sociale dhe faqet e tjera, dhe bashkëpunimi me njerëz (influencerë) ose media me ndikim. Por, edhe me këto strategji, nuk ka asnjë garanci që ndonjë video do të bëhet virale, pasi në fund të fundit krejt kjo varet nga natyra e paparashikueshme dhe organike e shpërndarjes në internet.

Çka e bën videon virale?

Videoja bëhet virale kur bëhet shumë e njohur për shkak të shikimeve dhe shpërndarjeve në një periudhë shumë të shkurtër kohore.

Ekzistojnë disa faktorë që mund të kontribojnë që një video të bëhet virale:

 • Tërheqja emocionale: Videot virale shpesh ngjallin emocione të forta si humori, frika, frymëzimi ose tronditja. Njerëzit kanë më shumë gjasa të shpërndajnë përmbajtje që ngjallin reagim emocional.
 • Mundësia e shpërndarjes: Videot që janë të lehta për t'u shpërndarë, siç janë ato me gjatësi të shkurtër dhe mesazh të thjeshtë, kanë më shumë gjasa të bëhen virale.
 • Koha e duhur: Videot e postuara në kohën e duhur mund të përfitojnë nga ngjarjet ose trendet aktuale, duke i bërë ato më të rëndësishme dhe të shpërndashme.
 • Risia: Videot që kanë përmbajtje unike ose të papritur kanë më shumë gjasa të tërheqin vëmendjen e njerëzve dhe të shpërndahen gjithandej.
 • Influencerët: Videot e shpërndara nga njerëz me ndikim në rrjetet sociale ose faqet e njohura mund të ndihmojnë në rritjen e shikueshmërisë dhe arritjen e një publiku më të madh.
 • Përmirësimi algoritmik: Platformat e shpërndarjes së videove si YouTube dhe TikTok shpesh përdorin algoritme për të promovuar përmbajtje të popullarizuar dhe për t'u ndihmuar të arrijnë publik më të gjerë.

Videot që përdorin këto veçori kanë më shumë gjasa të përhapen dhe të bëhen virale më shpejt. Edhe pse këta faktorë mund të kontribojnë që një video të bëhet virale, është e rëndësishme të mbani mend se suksesi viral është shpesh i paparashikueshëm dhe i vështirë për t'u përsëritur. Edhe nëse videoja i ka të gjithë përbërësit e nevojshëm, nuk ka asnjë garanci që ajo do të bëhet virale.

“Pavarësisht se sa dëshironi që videoja juaj të jetë e popullarizuar, mos i harroni standardet tuaja redaktoriale, misionin e organizatës suaj, qëllimet e publikut tuaj dhe instinktet tuaja mediale. Kurrë mos dëshironi të humbni një storie të mirë në kërkim të viralitetit" thuhet në një artikull mbi viralitetin e videove në Journalism.co.uk.

Platformat që i ndihmojnë viralitetit më të madh të videove

Të gjitha platformat mund të ndihmojnë që videoja juaj të bëhet virale, që do të thotë se nëse i përdorni të gjitha për të shpërndarë atë video, videoja juaj ka më shumë gjasa të bëhet virale më shpejt.

Journalism.co.uk ofron një udhëzues kornizë për platformat kryesore të videove që mund t'ju ndihmojnë të arrini audienca të ndryshme:

 • Twitter: të gjitha grupmoshat, globale
 • YouTube: 30 për qind e përdoruesve të desktopit, angazhim i gjatë
 • Facebook: audienca më e moshuar, ende platforma më e njohur në botë
 • Instagram: milenialët, audienca më e madhe në Indi, SHBA, Brazil, Rusi, Indonezi
 • TikTok: Gen Z

Publiku është i shpërndarë në mënyrë të ngjashme edhe në Ballkanin Perëndimor, andaj ky udhëzues është i rëndësishëm edhe në këtë rast.

Është e rëndësishme të theksohet se një numër i madh i publikut sot shikojnë video pa zë, që do të thotë se edhe videot virale duhet të përfshijnë titra. Përjashtim këtu bën TikToku, i cili ende shikohet kryesisht me zë.

Videoja virale në gazetari

Industria mediale, si çdo tjetër, ndjek trendet më të fundit në mjedisin online, përfshin shpërndarjen e përmbajtjes përmes pajisjeve celulare, investon në përmbajtje miqësore ndaj mediave sociale, eksperimenton me artikuj 'clickbait', punëson ekipe të mediave sociale.

Videot virale po bëhen mjet gjithnjë e më i rëndësishëm për gazetarinë në epokën digjitale. Si çdo video tjetër virale, një video me përmbajtje mediale mund të ofrojë edhe një mënyrë për të përcjellë shpejt dhe në mënyrë efektive informatën dhe lajmet te një audiencë më e gjerë.

Një nga avantazhet më të mëdha të videove virale në gazetari është aftësia e tyre për të tërhequr vëmendjen dhe për të gjeneruar shpejt interes. Videot virale mund të bëhen virale në platformat e mediave sociale, si Facebook dhe Twitter, brenda disa orësh, duke u mundësuar të arrijnë audiencë të madhe në një kohë të shkurtër.

Gazetarët mund t'i përdorin videot virale për të treguar lajmet e fundit ndërsa ato zhvillohen, dhe për të nxjerrë në pah storie të rëndësishme që përndryshe mund të kalojnë pa u vënë re. Përveç kësaj, videot virale mund të ofrojnë një perspektivë unike për një lajm që nuk mund të përçohet vetëm përmes tekstit.

Ajo së cilës duhet t'u kushtojnë vëmendje gazetarët është sensacionalizmi, i cili mund të çojë në përhapjen e pasaktësive apo dezinformatave. Në përgjithësi, videot virale mund të jenë vegël e vlefshme për gazetarët, por duhet të përdoren me përgjegjësi dhe me kujdes për t'u siguruar që ato të mos mashtrojnë ose shkaktojnë dëm. Ato mund të çojnë në rritjen e popullaritetit të mediumit, por vetëm një video e gabuar mund të çojë në humbjen e besueshmërisë dhe dështimin e atij mediumi.

Vlerësoni cilësinë e artikullit